لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۵۱

موسسه السیس: با خالی شدن ذخایر تریاک، کشت کوکنار در افغانستان از سر گرفته خواهد شد


یکی از کشتزار های کوکنار در جنوب افغانستان
یکی از کشتزار های کوکنار در جنوب افغانستان

موسسه بریتانیایی السیس در ماه جوزای امسال نتایج سروی خود از کشت کوکنار در ولایت هلمند را اعلان کرد و ادعا کرد که بر بنیاد آن کشت کوکنار تنها در این ولایت از یک صد هزار هکتار، به کمتر از یک هزار هکتار کاهش یافته است.

حال تحلیلگران این موسسه با تحلیل وضعیت کشت کوکنار در (۳۴) ولایت افغانستان، دریافته اند که مسوولان محلی حکومت طالبان حکم رهبر شان در رابطه به منع کشت کوکنار را در تمامی ولایتها بگونه یکسان تطبیق نکرده اند.

در تحلیل تازه موسسه السیس آمده، هرچند حکومت طالبان حکم منع کشت کوکنار را در ولایت هلمند با جدیت تطبیق کرده، اما در ولایت های کندهار و ننگرهار اقدامات در بخش منع کشت کوکنار جدی نبوده و ولایت بدخشان شاهد افزایش کشت کوکنار بوده است.

طالبان از چند ماه به این طرف گفته اند که عملیات تخریب کشتزار های کوکنار را با جدیت دنبال می کنند
طالبان از چند ماه به این طرف گفته اند که عملیات تخریب کشتزار های کوکنار را با جدیت دنبال می کنند

دیوید منسفیلد، تحلیلگر موسسه السیس نوشته که عدم ارائه کشت بدیل به دهقانان، افزایش میزان فقر و تمام شدن تریاک در ذخایر قاچاقبران مشکلاتی اند که مانع ادامه تطبیق حکم رهبر طالبان در سالهای آینده خواهد شد.

منسفیلد در ادامه نوشته:

"منع کشت کوکنار در دومین سال برای طالبان با خطر همراه خواهد بود، چون حکم منع کشت کوکنار یک حکم دینی بود، تطبیق آن برای هيبت الله دشوار خواهد بود. در حقیقت در برخی مناطق مردم و خود طالبان حکم وی را عملی نکرده اند و حتی برخی ها در سطح رهبری طالبان حکم وی را به چالش خواهند کشید، زیرا جلوگیری از پیامدهای اقتصادی منع کشت کوکنار خیلی دشوار است."

رهبر طالبان در ماه حمل سال ۱۴۰۱ شمسی حکم منع کشت کوکنار را صادر کرد و حال با گذشت یک سال، مقامهای حکومت طالبان بدون ارایه گزارشی مستقل از وضعیت مواد مخدر، با استناد بر گزارش نهادهای خارجی بر موفقیت در تطبیق حکم رهبر شان تاکید میکنند.

امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان میگوید که آنان خطر مواد مخدر در برابر جهان را از بین برده اند:

" هر آن مسئله که برای جهان خطر و تشویش ایجاد کرده بود، اگر آن مواد مخدر است، ما کشت آن را به صفر کاهش دادیم، اگر مسئله امنیت است، ما آن را صد فیصد عملی کردیم، مسائل فراتر از این مسائل داخلی ما است. "

امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان
امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان

ادعای موفقیت حکومت طالبان در مبارزه با مواد مخدر در حال است که به تازه گی وزارت خارجه امریکا گفته که از گزارشها در رابطه به کاهش میزان کشت کوکنار استقبال میکند، اما جداً نگران دوام قاچاق تریاک از افغانستان و افزایش تولید مواد مخدر کیمیاوی در این کشور است.

اسدالله ندیم، تحلیلگر مسائل امنیتی به این باور است که با توجه به بزرگی مشکل مواد مخدر، ریشه کن کردن آن به این زودیها ممکن نیست:

"مسئله مواد مخدر افغانستان یک مسئله مغلق است، با تدابیر عادی نمیتوان با این پدیده مبارزه کرد، البته از بین بردن مواد مخدر ممکن است، اما بسیار چالش بر انگیز و سنگین است."

در حال که حکومت طالبان در بدل کاهش کشت کوکنار از جامعه جهانی خواهان کمکهای مالی و تخنیکی است، موسسه السیس هُشدار میدهد که در صورت از سرگیری کشت کوکنار در افغانستان، ممکن حکومت طالبان نبود حمایت و کمکهای خارجی را دلیل و بهانه برای این کار بدانند.

گزارش: مرسلین ارسلا

XS
SM
MD
LG