حمدالله حبیبی، پدر محمود شاه حبیبی٬ افغانالاصل امریکایی و رئیس پیشین ادارۀ هوانوردی ملکی نظام جمهوری پیشین افغانستان٬ در یک نامه از رهبر حکومت طالبان خواسته است که پسرش را آزاد کنند.
در این نامه از قول پدر محمود شاه حبیبی آمده است که او پس از به قدرت رسیدن طالبان در یک شرکت خصوصی امریکایی که مسئولیت کنترل رادارهای فضایی افغانستان را به عهده داشت، کار میکرد.
در این نامه آمده است که محمود شاه حبیبی یک سال پیش به تاریخ دهم آگست سال ۲۰۲۲ از سوی افراد طالبان از مقابل خانهاش در شیرپور کابل بازداشت شد.
نامه میافزاید که افراد طالبان پس از آن وارد خانه او شدند و وسایل الکترونیکی او را نیز ضبط کردند.
پدر محمودشاه حبیبی در این نامه گفته است، او در این مدت نتوانسته پسرش را ملاقات کند.
او خطاب به رهبر طالبان گفته که مطابق فرمانش، نیروهای حکومت طالبان باید هنگام بازداشت یا تلاشی خود را معرفی کنند که از کدام مرجع هستند و همچنان حقوق شرعی زندانیان باید رعایت شود.
یکی از نزدیکان محمود شاه که به روز جمعه با رادیو آزادی مصاحبه کرد، گفت که او ظاهراً به اتهام دست داشتن در قضیۀ کشته شدن ایمنالظواهری، رهبر پیشین شبکۀ القاعده در کابل، بازداشت شده است.
تیمورشاه حبیبی، برادر محمود شاه حبیبی به رادیو آزادی گفت که طالبان در بارۀ اتهام برادرش چیزی نگفته اند:
" محمود شاه حبیبی بی گناه است. اگر کدام ثبوت و اتهام بر او وجود داشته باشد، باید ما بدانیم و از طریق محاکم رسمی باید بررسی شود تا ما بتوانیم که در مقابل برای تأمین حقوقاش با اطمینان و بدون هراس ادامه بدهیم."
تنها خانوادۀ محمود شاه حبیبی نیست که نگران روشن نشدن اتهام وی و اطلاعات نداشتن در بارۀ وضعیت وی هستند. بیشتر کسانی که در زندان طالبان بسر میبرند، اجازۀ ملاقات با خانوادههایشان را ندارند و در بارۀ اتهامشان هم وضاحت داده نمیشود.
عبدالواحد سادات، آگاه حقوقی به رادیو آزادی می گوید، مطابق به قوانین بینالمللی و افغانستان، زمانی که یک فرد بازداشت میشود، حقوقی دارد که باید رعایت شوند:
"در قوانین افغانستان تمامی موارد چگونگی وارد کردن اتهام، چگونگی بازداشت و مرحلۀ تحقیق و مراحل محکمه مشخص شده است. فردی که بازداشت میشود از حقوق برخوردار است، مواردی که متهم است باید ابلاغ شود و به وکیل مدافع دسترسی داشته باشد."
او می افزاید که به دلیل اینکه قوانین قبلی افغانستان در حکومت طالبان اجرا نمیشود، عملکرد طالبان در بیشتر موردها به گونۀ خودسرانه است.
بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت طالبان در این باره و موضوع رهایی محمودشاه حبیبی به سؤالات رادیو آزادی پاسخ نداد.
این درحالیست که اواخر ماه گذشته میلادی یک هیئت امریکایی به رهبری تام ویست، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحدۀ امریکا برای افغانستان در ملاقات با یک هیئت طالبان در دوحه خواستار رهایی هرچه زودتر و بدون قید و شرط اتباع امریکایی شد.
پس از آن متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا گفت که ایالات متحده به فشارهایش برای رهایی شهروندانش از بند طالبان ادامه میدهد، اما در مورد تعداد و هویت آنها معلومات نداد