شورای پناهندهگان بریتانیا میگوید حکومت آن کشور در وعده خود مبنی بر "استقبال گرم" از افغانهای همکار نیروهای بریتانیایی ناکام مانده و این ناکامی باعث شده که آنها برای رسیدن به بریتانیا راههای خطرناکی را انتخاب کنند.
این شورا روز پنجشنبه با نشر گزارشی گفته که ناکامی در روند انتقال سبب شده تا بیش از هشت هزار افغان در سال گذشته با استقاده از قایق و به خطر انداختن جانشان با عبور از کانال مانش خود را به بریتانیا برسانند، اما با آنهم از درخواست پناهندهگی در بریتانیا منع میشوند و به دلیل ورود غیر قانونی بازداشت و اخراج خواهند شد.
در گزارش شورای پناهندهگان بریتانیا همچنان آمده که هزاران افغان دیگر از همکاران نیروهای بریتانیایی در افغانستان یا کشور های همسایه آن در انتظار بسر میبرند و نمیتوانند به بریتانیا برسند.
یک همکار سابق افغان نیروهای بریتانیایی که نخواست ناماش گرفته شود و اکنون برای طی مراحل پرونده مهاجرتیاش در پاکستان زندهگی میکند در صحبت با رادیو آزادی گفت که از نزدیک به یکونیم سال او و چند تن از همقطاراناش منتظر طی مراحل پرونده مهاجرتشان به بریتانیا هستند، اما سرنوشتشان نامشخص است. او میافزاید:
"حتی در محاکمه که در مورد پرونده ما برگزار شده ما مستحق شناخته و برنده شدیم، اما حکومت در روند که ما را از کشور سوم باید انتقال بدهد هنوز هم بهانهجویی میکند، ما از این پروسه و این پرونده مأیوس هستیم، بریتانیا در این خصوص مشکلات زیادی دارد."
شورای پناهندهگان بریتانیا میگوید، بریتانیا وعده داده بود که پنج هزار افغان را در آن کشور تحت طرح اصلی دولت اسکان بدهد در حالیکه بر اساس این گزارش تنها ۵۴ افغان از این طریق حمایت شده اند.
در گزارش این شورا همچنان گفته شده که خانوادههای افغان از هم جدا شدهاند، زیرا وزارت داخله بریتانیا نتوانسته روند روشنی را برای اکثر پناهجویان افغان ایجاد کند تا با اعضای خانوادههایشان که در تخلیه جا ماندهاند، یکجا شوند.
شورای پناهندهگان بریتانیا به وضعیت پناهجویان افغان در این کشور نیز پرداخته و میگوید که بریتانیا تعهد کرده بود همکاران افغان نیروهای آن کشور را که از افغانستان به بریتانیا انتقال داده بود، حمایت کرده و پناهگاه بدهد.
در این گزارش آمده که اما اقدامات فعلی حکومت بریتانیا سبب شده تا هزاران مرد، زن و کودک در بیسرنوشتی بسر ببرند، جایی دایمی برای زندهگی نداشته باشند و با خطر اخراج روبهرو باشند.
در این گزارش به نقل از اینور سولومون مدیر شورای پناهندهگان بریتانیا آمده که دولت باید به تعهد اش مبنی بر"استقبال گرم" واقعی از افغانها با طرح اسکان مجدد و ایجاد میکانیزمهای پیوستن خانوادهها و برنامهها برای اسکان طولانی مدت در بریتانیا پابند باشد و به گفته او متحدان افغان بریتانیا سزاوار امنیت و اطمینان هستند نه خیانت.
شورای پناهندهگان بریتانیا در مورد افغانهای که موقتاً در هوتلهای این کشور مستقر شده اند نیز نگرانی کرده و میگوید با بیرون راندن هزاران مهاجر افغان از هوتلها در بریتانیا، این افغانها با بیسرنوشتی روبهرو شده اند.
در عین حال یک افغان دیگر ساکن بریتانیا که نخواست ناماش گرفته شود در صحبت با رادیو آزادی در مورد نگرانیاش چنین گفت:
"یک پروسه قابل تشویش برای افغانها است، از اینکه بعد از خارج شدن از این هوتلها به خانههای یا هوتلهای موقت دیگر که برای افغانها در نظر گرفته میشود معلوم نیست که در آنجا یک ماه دو ماه یا سه ماه یا چه مدت در آنجا میمانند و پس از آن باید برایشان خانه داده شود."
این درحالیست که یک ماه قبل، وزارت داخلۀ بریتانیا برای هشت هزار پناهجوی افغان که در ۵۹ هوتل در سراسر بریتانیا مستقر اند، مهلت داد که تا پایان ماه اگست ۲۰۲۳ این هوتلها را ترک کنند.
پس از سقوط نظام جمهوری پیشین افغانستان در آگست ۲۰۲۱، بریتانیا هزاران تن از همکاران افغان خود را از افغانستان بیرون کرد که تعدادی از آنها به بریتانیا منتقل شده و در هوتلها مستقر شدهاند.