شماری از تحلیلگران معتقدند که شاید طالبان، آن نوع حکومت همه شمولی را که جهان خواستار آنست، تشکیل ندهند.
این اظهارات در حالی مطرح می شود که نماینده خاص روسیه در امور افغانستان گفته که در نشست آیندۀ فارمت مسکو، تمرکز زیاد روی تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان خواهد بود.
شماری از رسانه ها از قول ضمیر کابلوف گزارش داده اند که به خبرگزاری تاس روسیه گفته که شرکت کنندگان در نشست آتی فارمت مسکو در مورد ایجاد یک حکومت فراگیر در افغانستان گفتگو خواهند کرد.
به گفته کابلوف، قرار است این نشست به تاریخ ۲۹ سپتمبر در شهر کازان در تاتارستان روسیه دایر شود.
وزارت امور خارجه طالبان در ماه گذشته اعلام کرد که برای شرکت در نشست آیندۀ فارمت مسکو، به امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان، دعوتنامه رسمی داده شده است.
از طالبان در حالی خواسته می شود که یک حکومت فراگیر تشکیل دهند که آنها تاکید دارند که حکومت آنها همه شمول است و نمایندگان همه اقشار جامعه در آن حضور دارند.
شاه محمود میاخیل رئیس "نهضت ملی صلح و دموکراسی افغانستان" معتقد است که طالبان آنطوری که جامعۀ جهانی انتظار دارد، حکومت ائتلافی تشکیل نخواهد داد:
"فکر نمیکنم طالبان همچو حکومت فراگیر را بپذیرند، زیرا آنها میگویند که حکومت ما همه شمول است، از هر قوم و منطقه یک تن در آن حضور دارد. ولی هدف ما اینست که باید در افغانستان یک پروسه همه شمول وجود داشته باشد که عبارت از دموکراسی، حاکمیت قانون و نظام مشروع است، اگر از طریق این پروسۀ فراگیر نباشد، به هر شکلی که حکومت همه شمول باشد، هیچ نتیجه ای نمی دهد."
نشست های فارمت مسکو در سال ۲۰۱۷ میلادی آغاز شد، دو نشست آن دور حکومت سابق افغانستان و سه نشست دیگر پس از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان دایر شد.
در سومین نشست فارمت مسکو ٬ نمایندگان طالبان دعوت شده بودند، اما در نشست های بعدی دعوت نشدند.
در آن وقت ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان به رسانه ها گفته بود که اشتراک نمایندگان آنها در هر نشست در مورد افغانستان، مهم است.
در پنجمین و آخرین نشست فرمت مسکو مشاوران امنیت ملی و نمایندگان روسیه، چین، تاجکستان، ازبکستان، ترکمنستان، قزاقستان، قرغیزستان، هند و ایران حضور داشتند.
آرش همایون