شماری از اعضای مجلس نمایندهگان کانگرس امریکا در یک قطعنامه از حکومت جو بایدن خواسته اند یک استراتژی جامع برای رسیدگی به نقض حقوق بشر توسط طالبان در افغانستان روی دست گیرد.
اعضای هر دو حزب جمهوریخواهان و دموکراتهای مجلس نمایندهگان امریکا در این قطعنامه مشترک به رفتارهای اخیر طالبان بر ضد زنان افغان اشاره کرده و خواستار اقدامات جدی برای جلوگیری از آن شده اند.
جیسون کرو، نظامی پیشین امریکا در افغانستان و عضو جمهوریخواه مجلس نمایندهگان کانگرس روز چهارشنبه در وبسایت خود نوشته که در این قطعنامه تحقیق در مورد آزار و اذیت زنان، دختران و اقلیتهای قومی و مذهبی از سوی طالبان نیز شامل است.
طالبان همواره ادعای آزار و اذیت اقلیتهای قومی و مذهبی در افغانستان را رد کردهاند.
بهگفته جیسون کرو عضو جمهوریخواه مجلس نمایندهگان امریکا، این قطعنامه وزیر خارجه و دولت امریکا را تشویق میکند تا با متحدان خود یکجا برای جلوگیری از نقض حقوق بشر توسط طالبان استراتژی دراز مدت روی دست گیرند.
کرو گفته : "طالبان حقوق بشر بخصوص حقوق زنان و دختران را بگونه ظالمانه نقض کرده و باید با آنان حساب و کتاب شود، امریکا ۲۰ سال در افغانستان جنگ کرده، ما مسئولیت اخلاقی داریم که دوستان خود را حمایت کنیم که اکنون هدف خشونت طالبان اند، همکاران جمهوریخواه و دموکرات ما به این قطعنامه موافق اند".
حکومت طالبان همیشه در برابر گزارشهای ارائه شده در مورد اتهامهای نقض حقوق بشر از خود دفاع کرده و گفته که موضعگیری جهان در مورد نقض حقوق بشر٬ پروپاگند است.
والتز یک عضو دیگر دموکرات مجلس نمایندهگان کانگرس امریکا میگوید:
"بعد از رفتن ما طالبان همانند گذشته بیعدالتی در برابر اقلیتهای مذهبی و قومی، به شمول عقبگرد حقوق اساسی زنان و دختران، عملکرد ظالمانه را پیش گرفته است. من افتخار میکنم که در این قطعنامه یکجا با همکارانم هستم که طالبان را برای تخلفات حقوق بشری در افغانستان جوابگو میدانم".
این عضو مجلس میگوید کسانیکه زیر حاکمیت طالبان زندهگی میکنند، وضعیت وخیمی دارند، طالبان زنان و دختران را از زندهگی عمومی منع کرده و از سوی طالبان در برابر اقلیتهای قومی و مذهبی رفتار خشونتآمیز و نادرست جریان دارد.
اما طالبان محدودیتها در برابر زنان را اصلاحات و ایجاد یک چوکات شرعی عنوان کرده اند.
سپوژمی اوریا: امریکا و سایر کشور ها باید اقدامات عملی در برابر طالبان داشته باشند
سپوژمی اوریا فعال حق زن با اشاره با اظهارات اعضای مجلس نمایندهگان امریکا میگوید، این کشور باید فشارها بر طالبان را افزایش دهد.
او به رادیو آزادی گفت:
"تا زمانیکه حقوق زنان تأمین نشده به رسمیت شناخته نشوند، دو سال شد زنان و دختران بندی هستند و محدودیتها بالایشان بیشتر شده و ما فقط شاهد این بودیم که امریکا و سازمانهای بینالمللی در مقابل محدودیتها نکوهش نشان دادهاند کدام برخورد عملی نداشتند، از سازمانهای جهانی و امریکا میخواهم در مقابل محدودیتهای وضع شده، محدودیتهای عملی وضع کنند."
عزیز معارج دیپلومات پیشین اما گفتههای اعضای مجلس نمایندهگان امریکا را به معنی فشار بالای طالبان میداند:
"اکنون وقتیکه اعضای مجلس سنا و نمایندهگان این اظهارات را مطرح میکنند، این همه آن بازی است که امریکا میخواهد بالای طالبان فشار بیاورد آن هم بخاطری که در این اواخر بعضی نشستها صورت میگیرد مانند نشست فارمت مسکو و نشست میان امریکا و طالبان در دوحه."
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در مورد اظهارات اعضای کانگرس امریکا به پرسشهای رادیو آزادی جواب نداد، اما پیش از این گفته که آنان حقوق تمام افغانها به شمول زنان را در روشنایی اصول اسلامی رعایت کرده اند.
اما بعد از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان دختران بالاتر از صنف ششم از آموزش محروم شدند، زنان به شمول سازمان ملل از کار در مؤسسات داخلی و بینالمللی منع شدند و به تازهگی صدها آرایشگاه زنانه را هم بسته اند.