ملاله یوسفزی از فعالان شناخته شده حقوق بشر و حقوق کودکان هشدار داده که اگر محرومیت دختران و زنان در افغانستان ادامه یابد، آینده این کشور در خطر فروپاشی قرار خواهد گرفت.
او که فعال آموزش و برنده جایزه صلح نوبل هم است روز پنجشنبه در مصاحبه با تلویزیون سی ان ان تأکید کرد که حفظ حقوق دختران و زنان افغان در هر گفتگویی باید شرط "غیر قابل مذاکره" باشد.
ملاله میگوید منزوی شدن زنان در افغانستان و آنچه را آنها میگذرانند میتواند آپارتاید جنسیتی نامیده شود و با ستایش از اعتراض زنان افغان برای اعاده حقوقشان، افزود که زمان آن فرارسیده تا به صدای آنها گوش داده شود.
او میگوید:
"من فکر میکنم افغانستان آیندهای نخواهد داشت اگر آنها [طالبان] زنان را از کار دور کنند و آنها را به خانههایشان محدود کنند، اگر آنها نیمی از جمعیت را از حق اولیهشان برای کار و تحصیل محروم کنند، افغانستان فرو خواهد پاشید، ما در مورد حقوق آنها هیچ سازشی نمیکنیم، حفظ حقوق دختران و زنان در هر گفتوگو باید شرط غیر قابل مذاکره باشد."
ملاله یوسفزی همچنان گفت که هیچ دلیل فرهنگی و مذهبی برای محرومیت زنان از آموزش وجود ندارد و هیچ کشور اسلامی دیگری مانع آموزش زنان نشده است.
پیش از این ملاله یوسفزی در۱۲ جولای در سخنرانی به مناسبت "روز ملاله" در نایجریا از رهبران سیاسی و مردم جهان خواست تا به «آپارتاید جنسیتی» طالبان در افغانستان اعتراض کنند.
از زمان حاکمیت دوباره طالبان در نزدیک به دو سال گذشته دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب را ندارند، همچنان دروازه نهاد های تحصیلات عالی بروی آنها بسته شده و زنان از کار در بسیاری ادارههای دولتی و تمامی ادارههای غیر دولتی منع شده اند.
در این حال زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه پیشین ایالات متحده برای صلح افغانستان در یک تویت تازه از بیانیه یک فعال فرهنگی در هرات که درخواستاش مبنی بر آموزش دختران را در حضور چند تن از رهبران طالبان اخیراً در آن ولایت مطرح ساخته، قدردانی کرده است.
آقای خلیلزاد، ولی شاه بهره را شاعر، نویسنده و رهبر محلی در هرات معرفی کرده و نوشته، عاقلانه است که ملا هبتالله اخندزاده رهبر طالبان به توصیه او توجه کند.
او ویدیوی این سخنرانی را نیز بازنشر کرده که در بخش آن آقای بهره خواستاش را چنین مطرح میکند:
"آنچه که دین ما در قالب قرآن و در قالب حدیث برای تعلیم و تحصیل مرد و زن مشخص کرده، از امارت اسلامی آن را خواهان هستیم!بگیرید یک دوره آزمایشی را برای بازگشایی مکاتب، مدارس و پوهنتونهای دخترانه از هرات آغاز کنید، از هراتیکه در طول تاریخ شهر مذهبی بوده، من به نمایندهگی از هرات اعلام میکنم که تمام دختران و تمام زنان که موقتاً از تحصیل محروم شده اند همه به تشویش روحی مواجه هستند، ما پیام هرات را باید به شما بگوییم."
ولی شاه بهره از شخصیتهای برجسته فرهنگی هرات خوانده میشود که در سالهای گذشته به حیث رئیس اطلاعات و فرهنگ، آمر رادیو تلویزیون هرات، مسئول برنامه حفظ عابدات تاریخی و مدیر مسئول یکی از روزنامههای مطرح در آن ولایت فعالیت کرده است.
حکومت طالبان تا کنون به هشدار ملاله یوسفزی و درخواست ولی شاه بهره در مورد آموزش دختران واکنشی نشان نداده، اما پیش از این به چنین خواستههای مشابه توجه نکرده و همواره گفته که حقوق زنان و دختران در چهارچوب شریعت اسلام در افغانستان تأمین است، چهارچوبی که تا کنون تفسیر واضح از آن ارائه نکردهاند.