شماری از دهقانان در ولسوالی مالستان غزنی میگویند در زمین های زراعتی این ولایت یک نوع کرم پیدا شده که در حال نابود ساختن حاصلات آنان است.
یکی از دهها دهقان ولسوالی مالستان ولایت غزنی میگوید، این نوع کرم همه انواع حاصلات را هدف قرار داده است:
"یک کرمک است، تقریبا یک ماه یا ۲۰روز میشود که خورده و از بین برده، گندم و جو را دیگه برگهایشان را خلاص کرده در این روزها بیخی خود خوشهها را میخورد، در حد بندک خوشهها آنان را میخورد."
خداداد یعقوبی، باشندۀ روستای کهنۀ ولسوالی مالستان ولایت غزنی هم به رادیو آزادی میگوید، وجود این کرمک مردم این ولسوالی به ویژه دهقانان را متضرر کرده است:
"یک کرم پیدا شده ما مردم بنام بوجک میگوییم، او پیدا شده همین شفتل، گندم باب و این چیزها را برگهایشان را کلاً خراب کرده نمانده کلا خورده، این یک ضرر کلی است برای مردم بیخی همه چیز را خراب کرده".
به گفته آنان، این کرم از روزها به این طرف در حال خوردن برگ، خوشه و ساقه گندم، جو، کچالو، رشقه، شفتل و همه انواع محصولات کشت شدۀ آنان است.
سعید یک تن دیگر از زراعت پیشهگان این ولسوالی میگوید، مردم ابتدا با هزینۀ شخصی خود دواهای جلوگیری از شیوع این آفت را تهیه کرده بودند، اما به گفتۀ او، ظاهراً تلاشهایشان بیفایده بوده است.
سعید یکی از دهقانان: مردم به هزینه شخصی خود تلاش کردند این آفت را از بین ببرند اما نشد
سعید میگوید، مردم محل توانایی مالی تهیۀ دوارهای ضد این آفت را ندارند.
"وضعیت زراعت مردم را خیلی خراب کرده اگر دولت و موسسات توجه نکنند حاصل یک ساله مردم کلش بر باد رفته، از رشقه گرفته تا دیگر نهالها تا کچالو دیگه کل چیزها محصول مردم را تا برگها و چوب خود گندم را از بین برده".
خواستیم در این مورد از حکومت طالبان بپرسیم، اما مستعین عمری، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری حکومت طالبان و حمیدالله نثار، رئیس اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در غزنی تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند.
ولسوالی مالستان در غرب ولایت غزنی موقعیت دارد که ۱۲۰کیلومتر از مرکز این ولایت فاصله دارد، این ولسوالی کوهستانی است و به دلیل آب و هوای سردش، تنها یک بار در سال امکان برداشت محصول را دارد.
امسال اما دهقانان و زراعت پیشهگان این ولسوالی میگویند، احتمال دارد تا چند روز دیگر در صورت نرسیدن کمک برایشان به دلیل هجوم یک نوع کرم در کشتزارها و باغچههایشان، شانس برداشت همین یک فصل محصول را هم نداشته باشند.
افغانستان یکی از کشورهایی آسیبپذیر از تغییرات اقلیمی است که در کنار خشکسالی و سیلابهای شدید، آفتهای مانند کرمها و ملخها محصولات زراعتی دهقانان آن را با خطر نابودی مواجه میسازد.
پیش از این سازمان غذا و زراعت ملل متحد هشدار داده بود كه ممكن است امسال هفت تا دوازده ميليون تُن گندم در افغانستان در اثر هجوم ملخها از بین برود كه يك چهارم برداشت كل سال را تشكيل میدهد.