گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان یک روز پس از اجرای اعدام از سوی حکومت طالبان در ولایت لغمان، این عملکرد حکومت طالبان را "ظالمانه و غیر انسانی" میخواند.
حکومت طالبان روز سهشنبه هفته روان مردی به نام محمد اجمل را به جرم قتل پنج عضو یک خانواده در ولایت لغمان در ملاء عام با ضرب گلوله اعدام کردند.
ریچارد بنیت در گفتوگو با صدای امریکا میگوید که سازمان ملل متحد این عملکرد طالبان را محکوم میکند.
بنیت میافزاید که به قوانین شرعی بیاحترامی نمیکنند، اما مسایلی وجود دارد که کاملاً خلاف این اعدامها اند: "ما بیاحترامی قوانین شرعی را نمیکنیم، اما مسایلی است که نهتنها باید مراحل قانونی و حقوق بینالمللی بشری مد نظر گرفته شود که با این روند کمک میکند، بلکه به گونه کامل خلاف این اعدامها اند. آیا محکمه به گونه درست دایر شده؟ به گونه درست بررسی شده و مراحل دیگر مد نظر گرفته شده است؟"
گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان همچنان میافزاید که این "فقط یک نمونه است از اعدامهای غیر قانونی، شکنجه کردن، بازداشتهای خودسر، بد رفتاری با اعتراض کنندهگان، بدرفتاری با فعالان و جامعه مدنی نمونههای زیادی وجود دارد، در مجموع محدود کردن جامعه مدنی و محدودیتها وجود دارند".
هرچند حکومت طالبان به اظهارات تازه گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان واکنش نشان نداده، اما گزارش اخیر آقای بنیت در مورد انتقادهای شدید از نظام فعلی طالبان به دلیل نقض حقوق بشری در افغانستان را که روز دوشنبه هفته روان به نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه شد، پروپاگندهای گسترده بر ضد حکومتشان خواند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان قوانین تطبیق شده را اسلامی خوانده و ادعا میکند که اعتراض در برابر آن مشکل با اسلام است.
ریچارد بنیت برای بررسی وضعیت افغانستان در ماه اکتوبر سال گذشته میلادی در سفرش به این کشور افزون بر گفتوگو با مقامات طالبان، با اعضای جامعه مدنی و مردم عادی افغانستان در برخی ولایات دیدار داشت.
او میگوید که برای تأمین حقوق تمام افغانها به شمول ایجاد حکومت همهشمول پیشنهادات زیادی به طالبان ارائه کرده است.
اما اعدام روز سه شنبه مردی به نام اجمل در مهترلام مرکز ولایت لغمان که طالبان آن را "قصاص" مینامد چگونه عملی شده است؟
شاهد عینی این رویداد به رادیو آزادی میگوید هزاران تن صبح روز سه شنبه گواه تیرباران شدن این فرد از سوی طالبان بودند.
او که به دلیل حساسیت موضوع و چالشهای امنیتی به شرط افشا نشدن نام و تغییر صدایش به رادیو آزادی گفت که یک تن از طالبان از فاصله سه متری بر این شخص گلولهباری کرد.
او افزود: "بالاخره نزدیکهای ساعت ۱۰ بندی را به ساحه آوردند، به خانواده کسیکه اعضایش کشته شده بودند بسیار عذر کردند که معافش کند کسی معاف نکرد، باز یک شخصی با چهره پوشیده آمد و او را نشاند و شش هفت بار بالایش فایر کرد و جابجا کشته شد."
با این حال این دومین اعدام بود که حکومت طالبان بعد از حاکمیت دوبارهشان در افغانستان در محضر عام انجام دادند.
پیش از این حکومت طالبان در ماه دسامبر سال ۲۰۲۲ میلادی مردی را در ولایت فراه اعدام کرد.
حکومت طالبان آن زمان ادعا کرده بودند که شخصی به نام تاجمیر را پس از آن اعدام کردند که چهار سال پیش یک تن را در فراه با چاقو کشته بود.
حکم اعدام تاجمیر را نیز ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان تأیید کرده بود و حین اعدام وی نیز مردم عام و به شمول سرپرست ستره محکمۀ حکومت طالبان، سرپرست وزارت های خارجه و داخله و شمار دیگر از مقامهای طالبان حضور داشتند.
ستره محکمۀ طالبان گفته است که بالای نزدیک به ۱۷۵ تن حکم اعدام را صادر کرده اند و به تطبیق آن متعهد اند.