انجمن بینالمللی قلم از بازداشت حسیب احراری شاعر و نقاش افغان ابراز نگرانی کرده و خواستار رهایی فوری و بیقید و شرط او و همه کسانی شده است که به گفتهٔ این انجمن٬ به خاطر اظهارات مسالمتآمیز شان بازداشت شدهاند.
این انجمن در اعلامیهای که عصر روز پنجشنبه منتشر کرده، بازداشت حسیب احراری را آخرین نمونهای از سرکوب مداوم جامعهٔ مدنی و آزادی بیان از سوی طالبان خوانده که به گفته این انجمن منجر به بازداشت خودسرانه فعالان حقوق زن، خبرنگاران و شخصیتهای فرهنگی شده است.
در اعلامیهای انجمن بینالمللی قلم به نقل از ما تیدا، رئیس کمیته نویسندهگان این انجمن آمده است:
"در کشوری با چنین سنت ادبی غنی که در آن شاعران مورد احترام افغانها در هر سنی هستند، بازداشت احراری نمونهای غمانگیزی است از اینکه چگونه حکومت طالبان از طریق سرکوب، میراث فرهنگی افغانستان را تهدید میکند."
ما تیدا افزوده که آنان خواستار آزادی فوری حسیب احراری و پایان دادن به سرکوب جامعهٔ مدنی از سوی طالبان هستند.
پیش از این به تاریخ اول جون نزدیکان حسیب احراری در صحبت با رادیو آزادی گفتند که ادارهٔ استخبارات طالبان او را از خانهاش در منطقهٔ ۳۱۵ شهر کابل بازداشت کردند.
حسیب احراری، باشندۀ اصلی ولسوالی عنابه ولایت پنجشیر است و در کابل زندگی میکرد که به گفته نزدیکاناش احراری پس از برگشت از ایران قصد چاپ کتاب اشعارش را داشت.
انجمن بینالمللی قلم همچنان در اعلامیهاش به بازداشت مطیعالله ویسا فعال آموزش و بنیانگذار نهاد راه قلم و مرتضی بهبودی خبرنگار افغانالاصل فرانسوی نیز اشاره کرده و گفته است آنها از پنج ما به اینسو در بند خودسرانه به سر میبرند.
این انجمن گفته که از طالبان میخواهد از سیاستهای محدود کنندهٔشان از جمله تمام اقداماتیکه حق آزادی بیان را در کشور تضعیف میکند، دست بکشند.
برخی نزدیکان مطیعالله ویسا حاضر به صحبت با رادیو آزادی در این مورد نشدند، اما الکساندرا بهبودی همسر مرتضی بهبودی نیز از مردم افغانستان خواست برای آزادی همسرش صدای او را بلند کنند:
"پنج ماه از این رنج طاقت فرسا میگذرد که من در آن انتظار رهایی شوهر افغانالاصل فرانسوی خود، مرتضی بهبودی را میکشم که به دلیل فعالیتهای ژورنالیستی خود هنوز در افغانستان در بند طالبان به سر میبرد."
از سوی هم خالده تحسین، شاعر و فعال رسانهای به رادیو آزادی میگوید، بازداشت شخصیتهای ادبی و فرهنگی بیانگر فاجعهٔ بشری است:
"شاعران، نویسندگان و نقاشان کسانی هستند که دیدگاهشان دیدگاه انسانی میباشد، آنها درد انسان و محیط خود را بیان میکنند و در قالب سرودهها، نوشتهها، در قالب تصاویریکه میکشند حس خود را بیان میکنند، اگر ما جلو آزادی بیان را بگیریم، آزادی اندیشه را بگیریمِ، جلو کسانی را بگیریم که به نحوی میخواهند درد مردم خود را فریاد بکشند، خود این کار فاجعهٔ بشری است."
خانم تحسین افزود، امیدوار است که جلو این فاجعه گرفته شده و حسیب احراری و امثال او از بند رها شوند.
طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در این مورد پاسخ ندادند، اما پیش ازین گفته اند که شماری از این فعالان بخاطر فعالیتهای رسمی و مسلکیشان بازداشت نشدهاند.
پیش از این هم گزارشهایی از تهدید، لتوکوب، بازداشت، شکنجه و زندانی کردن تعداد زیادی از فعالان فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، خبرنگاران و فعالان مدنی از سوی حکومت طالبان به نشر رسیده است.