برنامه توسعهیی سازمان ملل متحد و صندوق توسعه سرمایه این سازمان در یک گزارش تازه خود از کُندی کار سیستم تأدیات الکترونیکی در افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته است که بهبود این سیستم می تواند بر روند بهتر کمک ها٬ اثر گذار باشد.
در این گزارش که به روز چهارشنبه نشر شده آمده که خراب بودن سیستم تادیات الکترونیکی در افغانستان مشکلات زیادی را برای مردم ایجاد کرده است.
بر اساس این گزارش، مشکلات در بخش رساندن کمک نقدی به مردم مستحق سبب شده تا زمینه برای بحران بشری در افغانستان بیشتر از این فراهم شود.
در گزارش برنامه توسعهیی ملل متحد و صندوق توسعه سرمایه این سازمان آمده که راه اندازی دوباره این سیستم در افغانستان میتواند کمکها را ارزان، سریع، هدفمندتر و بسیار شفاف کند.
این در حالیست که مردم نیازمند مدعی اند که در بخش تقسیم کمکهای نقدی فساد وجود دارد.
بادشاه باشنده ولایت کندهار در صحبت با رادیو آزادی چنین ادعا کرد:
"همان فسادیکه در دوره اول جمهوریت بود وقتی کمک میآمد برای مردم سیر میرسید برای مسکینها توزیع نمیشد، حالا هم همان رقم است، برای غریب و بیوه و یتیم نمیرسد، خواست من این است که در این زمینه توجه شود."
طالبان تا نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در مورد عدم شفافیت در توزیع این کمکها پاسخ ندادند، اما پیش از این ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به رادیو آزادی گفته بود که جلو فساد در بخش توزیع کمکها گرفته شده است.
برنامه توسعهیی ملل متحد و صندوق توسعه سرمایه این سازمان در گزارش خود همچنان گفته که پس از حاکمیت دوباره طالبان در ماه اگست سال ۲۰۲۱ میلادی، تولیدات بخش اقتصادی افغانستان ۲۰،۷ درصد کاهش یافته که سطح فقر را نزدیک به ۹۵ درصد اقزایش داده است و از جمله ۴۰ میلیون نفوس این کشور بیش از نیم آن از مصونیت غذایی محروم اند.
این گزارش فرصتهای بیشتر و مشکلات در بخش سیستم تادیات الکترونیکی را نیز مشخص کرده، گفته است که با عملی شدن این سیستم میان بانکها و دیگر عرضه کنندهگان خدمات مالی مداخله کمتر شده، فیصدی فساد را کاهش داده و مدیریت زمان بهتر خواهد شد.
اما عدم دسترسی بیشتر مردم به تیلفونهای هوشمند، پوشش ضعیف شبکههای همراه در شاهراههای بزرگ، نبود مهارتهای مالی و دیجیتلی، نبود اعتماد به تادیات دیجیتل در تناسب به پول فزیکی، هماهنگی ناکافی میان تهیه کنندهگان خدمات مالی، حواله و حکومت از مشکلات جدی دیگری یاد شده است که بالای کارایی این سیستم تأثیر خواهد کرد.
ستیفن رودریکس نماینده اداره توسعهیی سازمان ملل متحد در افغانستان در این گزارش گفته است :
"این هیچ مهم نیست که پول برای مردم چگونه میرسد، اما مهم این است که در حال حاضر باید مردم به سیستم تادیات دیجیتلی ضرورت پیدا کنند و با فشار دادن یک دکمه پول به مناطق مختلف کشور به طریقهای حرکت کند که به گونه روشن تعقیب و بررسی میشود".
در کنار این شماری از آگاهان بخش مالی به این باور هستند که داد و ستد پول از طریق سیستم الکترونیکی باید همانند گذشته به حالت عادی برگشتانده شود.
محب شریف آگاه مسایل بانکی به رادیو آزادی گفت:
"حالا ما این را استفاده میکنیم، اما آن طوریکه بخاطر ضرورت افغانستان استفاده شود تا حال به آن سطح نیست، این مسئله بسیار مهم است اگر ضعف است یا عدم محفوظیت است یا عدم نجات آن است در این بخش باید کار شود، این با هماهنگی میان جامعه جهانی، د افغانستان بانک و دیگر بانکها شده میتواند."
برنامه توسعهیی ملل متحد و صندوق توسعه سرمایه این سازمان میگوید آزمایش سیستم دیجیتالی تادیات را در ماه مارچ سال ۲۰۲۲ آغاز کرده و در ۹ ولایت افغانستان برای بیشتر از ۱۵ هزار نفر به گونه مستقیم بیش از یک میلیون دالر را توزیع کرده است.
در این گزارش گفته شده که با عملی شدن این پروژه توانسته اند هزینههای انتقال کمکها را تا ۳۰ درصد کاهش داده و زمان انتقال آن را نیز از ۷ روز به ۴۸ ساعت کاهش دهد.