امیر خان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان می گوید که بند کمال خان آب ندارد و کجکی از سیستان بلوچستان بسیار دور است.
او که بعد از چاشت روز دوشنبه در هفتمین سالگرد درگذشت ملا اختر محمد منصور، دومین رهبر طالبان٬ در کابل سخنرانی می کرد گفت که مقام های ایرانی باید حقایق جاری مربوط به خشکسالی را درک کنند.
مقتی جانب ایرانی را به گفتگوی رو به رو تشویق کرد: "از حکومت ایران می خواهیم که موضوع حیاتی آب را سیاسی نسازد و بهتر است همچو مسایل را به عوض سر و صدا های مطبوعاتی از راه سیاسی و گفتگو های رو در رو حل نماییم."
هرچند پیش از این در مطبوعات ایران در مورد طالبان تبصره های زیاد صورت نمی گرفت، اما اکنون پس از بحران سیاسی بر سر حق آبه دریای هلمند، رسانه های ایران حکومت طالبان را شدیدأ انتقاد کرده اند.
به عنوان مثال، در مقاله طولانی به قلم ظاهراً ابراهیم رحیم پور سابق معاون وزیر خارجه ایران که روز دوشنبه در صفحه اول روزنامه دولتی ایران، جمهوری اسلامی چاپ شده آمده که «آنها با گروههای مقاومت و جهادی اسلامی فرق دارند.»
او ضمن انتقاد از طالبان در این مقاله ادعا کرده که طالبان در مورد توافقنامه آب دریای هلمند از بیرون دستور میگیرند.
ایران یک ماه به حکومت طالبان وقت داده است تا مشکل حق آبه را حل کند
در این حال، مقامهای ایرانی میگویند که با طالبان در مورد مشکل حق آبه گفتگوهایی را آغاز کرده اند.
همزمان، علی سلاجقه، رئیس اداره حفاظت محیط زیست ایران هم گفته که به روز دوشنبه در مورد حق آبه با مقام های طالبان گفتگو کرده. او ابراز امیدواری کرد که این مسئله در نهایت زمینه را برای پرداخت حق آبه ایران فراهم کند.
مقامات ایرانی مدعی اند که طبق توافقنامه هلمند٬ باید سالانه بیش از ۸۰۰ میلیون متر مکعب آب به آنها داده شود.
اما داکتر عاصم مایار، متخصص امور آب و استاد پوهنتون مستقر در جرمنی به رادیو آزادی گفت که توافقنامه سال ۱۳۵۱ افغانستان را موظف می کند که در صورت داشتن آب کافی، این مقدار آب ایران را، تامین کند.
داکتر مایار همچنین گفت که بر اساس قرارداد، دولت سلطنتی وقت ایران قول تسهیلات ترانزیتی و سرمایه گذاری دو میلیارد دالری را به افغانستان داده بود که به دلیل تغییر حکومت در ایران و افغانستان این وعده ها عملی نشد.