لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۳۱

ایران موقف حکومت طالبان را در مورد حق‌آبه دریای هلمند ضد و نقیض توصیف کرد


تصویر آرشیف: بند کجکی٬ دریای هلمند
تصویر آرشیف: بند کجکی٬ دریای هلمند

وزارت خارجه ایران در یک اعلامیه، واکنش طالبان را در مورد حق‌آبه ضد و نقیض دانسته و گفته است که این سخنان آنها را به شدت رد می کند.

ایران همچنان از ساختن بند کمال خان انتقاد کرده و گفته است که این بند مسیر آب دریای هلمند را تغییر داده است.

فاروق اعظم متخصص امور آب می گوید، موضع ایران در مورد بند کمال خان قابل پذیرش نیست.

آقای اعظم به رادیو آزادی گفت که ایران در توافق سال ۱۳۵۱، ساختن بند کمال خان را پذیرفته بود.

"ایران تعهد کرده بود که برای تنظیم بهتر آب، ساختن سه بند را در افغانستان تمویل می کند. یعنی دو بند بالای دریای هلمند و یکی هم بند کمال خان. ایران با توافق، پذیرفته هم بود که ساختن بند ها به نفع خودش است."

ایران خواهان عملی شدن توافقنامه سال ۱۳۵۱ است

توافق آب دریای هلمند، ۵۱ سال پیش میان محمد موسی شفیق صدراعظم وقت افغانستان و همتای ایرانی اش امیر عباس هویدا امضا شده بود.

ایران می گوید که هیچگونه ابهامی در این توافق وجود ندارد و در ماده پنجم آن حقابه اینکشور مشخص شده است.

طالبان میگویند که در نتیجه خشکسالی های پی در پی سطح آب دریای هلمند پایین افتاده و مناطق اطراف آن با خشکسالی شدید رو به رو است
طالبان میگویند که در نتیجه خشکسالی های پی در پی سطح آب دریای هلمند پایین افتاده و مناطق اطراف آن با خشکسالی شدید رو به رو است

وزارت خارجه ایران در اعلامیۀ که به روز جمعه(۱۹ می) پخش کرد، گفته است که در یک و نیم سال گذشته، حاکمان فعلی افغانستان بار ها گفته اند که به توافق قبلی عمل می کنند و به آن متعهد استند اما به ادعای تهران، طالبان تا اکنون همکاری درست نکرده اند.

ایران می گوید که خشکسالی و کاهش سطح آب در دریای هلمند به بررسی نیاز دارد اما تا هنوز این کار از سوی متخصصان ایرانی به اجرا گذاشته نشده است.

به گفتۀ وزارت خارجه ایران، بر اساس ماده پنجم توافق سال ۱۳۵۱، برای متخصصان اینکشور باید اجازه نظارت از دریای هلمند داده شود.

ایران می گوید که وسایل تخنیکی از سوی افغانستان در دریای هلمند نصب نشده که مخالف ماده های سوم، پنجم و ششم توافق است و تنها با بیانیه ها و اعلامیه های سیاسی توجیه شده نمی تواند.

XS
SM
MD
LG