لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۵ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۴۴

مشکلات پرستاران و نرس ها در افغانستان؛ پرستاران: حقوق و امتیازات ما در پایین ترین حد است


تصویر آرشیف: یکی از شفاخانه های کابل
تصویر آرشیف: یکی از شفاخانه های کابل

شماری از پرستاران شفاخانه ها و کلینک ها در افغانستان می‌گویند امتیاز پرستاران در این کشور اندک است و در عین زمان هیچ‌گونه برنامه برای ارتقای دانش آنان وجود ندارد.

یک نرس که در یکی از ولایت‌های افغانستان فعالیت می‌کند و نخواست به خاطر حساسیت موضوع نام‌اش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت:

"به‌عنوان یک نرس و یک قابله واقعاً معاش من کم است، اما دلم برای زنان و مادران افغان می‌سوزد و وظیفه اجرا می‌کنم چون امکانات نیست، اما نرس و داکتر خصوصاً قابله هیچ معاش درست ندارد، دو شیفت کار می‌کنند، اما معاش‌شان از هفت و هشت هزار افغانی زیاد نیست."

در عین حال نقیب‌الله فرحان که در شفاخانه کیور شهر کابل نرس است می‌گوید هیچ‌گونه برنامه‌یی برای ارتقای ظرفیت نرس‌ها در افغانستان در نظر گرفته نشده است.

او می‌افزاید:

"من منحیث یک نرس در رابطه به مسلک‌ام کدام ارتقایی ندیده ام و یا کارکردی باشد که ما از آن استقبال بکنیم، خودم که یک نرس هستم آن‌چه را قبلاً فرا گرفته ام همان بوده و بس، اما پیشرفتی نداشته که دانش و مهارت‌ام ارتقا پیدا کرده باشد."

شفاخانه ها و کلینیک های افغانستان در حال حاضر به تعداد بیشتر نرس و پرستار نیاز دارند
شفاخانه ها و کلینیک های افغانستان در حال حاضر به تعداد بیشتر نرس و پرستار نیاز دارند

از روز جهانی پرستار هر سال در ۱۲م ماه می به منظور قدردانی از پرستاران در بسیاری از نقاط جهان گرامی‌داشت می‌شود.

دوازده‌هم می روز تولد فلورانس نایتینگل پرستار بریتانیایی و بنیان‌گذار حرفه پرستاری مدرن است که در سال ۱۹۷۴ میلادی به‌عنوان روز پرستار انتخاب شده است.

سازمان صحی جهان (دبلیو، اچ، او) روز جمعه با نشر تویتی به مناسبت روز جهانی پرستار گفته که جهان به پرستاران بیشتری نیاز دارد.

دوازده‌هم می روز تولد فلورانس نایتینگل پرستار بریتانیایی و بنیان‌گذار حرفه پرستاری مدرن است

در ادامه گفته که جهان حداقل با کمبود هفت میلیون پرستار یا نرس روبه‌رو است و به گفته «دبلیو، اچ، او» در بسیاری از کشورها، پرستاران نیمی از متخصصان مراقبت‌های صحی را تشکیل می‌دهند و نقش حیاتی در نحوه سازماندهی و اقدامات صحی را دارند.

بورد شورای نرس‌ها و قابله‌های افغانستان می‌گوید نیاز است تا نرس‌ها در این کشور مهارت‌های بیشتری در بخش‌های تخصصی فرا بگیرند.

محمد آصف حسین‌یار عضو این بورد و مسئول برنامه‌های نرسنگ پروژه‌های اکادمیک پوهنتون آغاخان افغانستان می‌گوید، در ۲۰ سال گذشته نزدیک به ۲۵ هزار نرس در افغانستان دیپلوم بدست آورده، اما به سرمایه‌گذاری از سوی وزارت صحت عامه و جامعه جهانی در این بخش نیاز است:

"یک نرس شایسته که تمام مهارت‌ها را دیده باشد شاید نداشته باشیم و ضرورت داریم به یک تعداد نرس‌های تخصصی که باید تخصص داشته باشند، مثل نرس‌های بخش‌های ایمرجنسی، قلبی یا نرس عملیات‌خانه بسیار مهم است که بالای نرس‌ها سرمایه‌گذاری صورت بگیرد."

نرس ها و پرستار ها در بخش مراقبت از نوزادان و کودکان داخل بستر نقش برجسته یی دارند
نرس ها و پرستار ها در بخش مراقبت از نوزادان و کودکان داخل بستر نقش برجسته یی دارند

اتحادیه طبی اسلامی افغانستان می‌گوید، عدم موجودیت یک سیستم واضح و کارا برای ارتقای ظرفیت دوامدار پرستاران در کشور یک مشکل جدی است.

داکتر یوسف طیب متخصص صحت عامه و رئیس اتحادیه طبی اسلامی افغانستان در مورد میگوید:

"امید دارم که وزارت های تحصیلات عالی، صحت عامه در این رابطه به کمک و همکاری شورای نرس ها و قابله های افغانستان یک پروسه و سیستم پایدار را برای ارتقای ظرفیت نرس های کشور تدوین و عملی نمایند."

خبری از بزرگداشت روز جهانی نرس در افغانستان نیست و شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامه طالبان از شریک ساختن معلومات در مورد وضعیت و ارقام نرس‌ها در افغانستان با رادیو آزادی خودداری کرد.

این درحالی‌ است که حدود سه ماه قبل سازمان داکتران بدون مرز (ام‌اس‌اف) گفته بود که به دلیل فقر، محدودیت‌های وضع شده از سوی طالبان و سیستم غیر فعال صحی، دسترسی افغان‌ها به خدمات صحی دشوارتر شده است.

این سازمان افزوده بود که اگر زنان اجازه تحصیل نداشته باشند، نسل جدید داکتران، نرس‌ها و قابله‌ها از کجا پیدا می‌شود؟

XS
SM
MD
LG