افغانستان
سرازیر شدن سیلابها در ننگرهار جان حداقل چهار تن را گرفته است
به اثر سرازیر شدن سیلاب به دنبال ریزش باران در ولسوالی کامۀ ولایت ننگرهار دستکم چهار تن جان باخته اند و سه تن دیگر زخمی شده اند.
بر اساس بیانیه دفتر مطبوعاتی حکومت طالبان در ننگرهار، بخش های مختلف این ولایت دیشب شاهد این رویداد بود و به مردم زیان مالی نیز رسیده است.
به گفتۀ منابع طالبان، در شهر جلال آباد دستکم چهل خانه زیانمند و در ولسوالی کامه حدود پنجاه خانه ویران شده است.
گزارش شده است که در ولسوالی گوشته نیز ده ها خانه تخریب شده و زمین های زراعتی از بین برفته است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
یونیسف : سال گذشته صدها طفل درافغانستان دراثرانفجار مهمات باقیمانده ازجنگ جان باخته یا زخمی شدند
صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف) میگوید که در سال ۲۰۲۴ بیش از ۵۰۰ کودک در انفجار ماینها و مهمات باقیمانده از جنگها کشته و یا زخمی شدند.
بخش افغانستان یونیسف امروز (یکشنبه، ۱۶ جدی) در صفحۀ ایکس خود (توییتر سابق) از این موضوع خبر داده، اما مشخص نساخته که چه تعداد این کودکان کشته و چه تعدادشان زخمی شده اند.
این ادارۀ ملل متحد افزوده که در سال ۲۰۲۴به حدود ۳میلیون کودک و مراقبتکنندگان آنان در بارۀ خطرات مهمات انفجاری از جمله نحوۀ شناسایی، اجتناب و گزارش دادن آنها آموزش داده است.
این درحالیست که اخیراً برخی موسسههای ماینپاکی در افغانستان از کاهش بودجه در این بخش و احتمال افزایش تلفات انفجار ماینها و مهمات بجا مانده از جنگها در سال جاری میلادی نگرانی کرده بودند.
شاهراه سالنگ مسدود است
وزارت فواید عامۀ حکومت طالبان می گوید که به دلیل برفباری سنگین شاهراه سالنگ به روی همه وسایط هنوز بسته است و برف پاکی ادامه دارد.
محمد اشرف حق شناس ، سخنگوی این وزارت در پستی در شبکه ایکس (توییتر سابق) شب گذشته ۱۵ جدی گفت که ضخامت برف در برخی مناطق سالنگ جنوبی به دو متر و سی سانتی و در سالنگ شمالی تقریباً به سه متر می رسد.
او از مسافران و رانندگان خواسته است که توصیه های لازم را در نظر بگیرند و از سفر های غیر ضروری خودداری کنند.
وزارت فواید عامۀ حکومت طالبان گفته که مردم هنگام سفر تجهیزات زمستانی با خود داشته باشند.
یک مقام ایرانی می گوید، 3 میلیون مهاجر افغان اخراج شدند، اما دوباره به ایران برگشته اند
نادریار احمدی مشاور وزیر داخله ایران می گوید که طی سه سال گذشته سه میلیون افغان را اخراج کرده اند، اما شرایط دشوار در افغانستان منجر به ورود مجدد این افراد به ایران شده است.
احمدی می گوید که با "پیگیری قاطع" شاهد اخراج این افراد از ایران خواهند بود.
مشاور وزیر داخله ایران، مهاجرین افغان را به دو دسته تقسیم کرده؛
دسته اول "اتباع مجاز" افرادی که سند اقامت قانونی دارند و حدود هفتصد متخصص طبی افغان در مراکز صحی ایران مشغول کار هستند.
دسته دوم، "اتباع غیرمجاز" افرادیکه بنابر شرایط جنگی به ایران پناه بردند. نادریار می گوید با ایجاد محدودیت ها، موضوع اتباع غیرمجاز را مدیریت خواهند کرد.
در همین حال، قوماندان انتظامی سراوان در ایران از دستگیری ۱۱۵ اتباع بیگانه خبر می دهد.
سازمان بینالمللی مهاجرت در گزارشی تعداد مهاجران افغان مقیم ایران را ۳ میلیون و ۷۵۰ هزار نفر خوانده، گفته که بیش از دو میلیون مهاجر افغان نیز در پاکستان زندگی میکنند.
در برخی ولایات افغانستان، احتمال سرد شدن ناگهانی هوا، پیش بینی می شود
قرار پیشبینی ادارات هواشناسی، درجه حرارت هوا سر از امروز تا پنجشنبه در برخی ولایات افغانستان کاهش یافته و سرد خواهد شد.
اداره بین المللی هواشناسی پیش بینی می کند که امروز در برخی مناطق ولایت بدخشان پایین ترین درجه هوا منفی ۱۳ و بالاترین منفی ۸ درجه خواهد بود، اما روز پنجشنبه پایین ترین درجه منفی ۲۲ و بالاترین منفی ۱۰ خواهد بود.
پایین ترین درجه امروز در ولایت بامیان منفی ۱۸ و بالاترین منفی ۹ و در میدان وردک پایین ترین درجه هوا منفی ۱۶ و بالاترین منفی ۵ خواهد بود.
در سایر نقاط کشور احتمال سرمای ناگهانی هوا وجود دارد. بر اساس پیشبینی ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان، ولایتهای مرکزی و شمالشرق افغانستان به شمول سالنگها از یکشنبه تا پنج شنبه شاهد کاهش درجۀ حرارت هوا خواهد بود.
ادارۀ هواشناسی، در مرکز و شمالشرق افغانستان کاهش درجۀ حرارت هوا را پیش بینی کرده است
بر اساس پیشبینی ریاست هواشناسی وزارت ترانسپورت و هوانوردی حکومت طالبان، ولایتهای مرکزی و شمالشرق افغانستان به شمول سالنگها از یکشنبه تا پنج شنبه شاهد کاهش درجۀ حرارت هوا خواهد بود.
این ریاست روز شنبه در این باره هشدار داده، اما نگفته که این کاهش حرارت هوا، چند درجه خواهد بود.
همزمان، وزارت فواید عامۀ طالبان نیز از بسته شدن چندین راه به دلیل بارش شدید برف خبر داده است.
محمد اشرف حقشناس، سخنگوی این وزارت میگوید که شاهراه سالنگ و همچنان راههای مواصلاتی ولسوالیهای مالستان و ناور غزنی، کوتل قوناق، کوتل شاتو، مسیرهای پنجاب – یکاولنگ، پنجاب - آبقول کرمان و پنجاب – پل بندشوی در بامیان و مسیر قم کوتل در ولایت سرپل به روی ترافیک بسته شده است.
گفته میشود که روزشنبه نیز بارش باران و برف در 27 ولایت افغانستان ادامه داشت.
دستگیری مهاجرین افغان و تلاشی خانه های آنها در اسلام آباد روزشنبه هم ادامه داشت
برخی مهاجرین افغان در اسلام آباد، پایتخت پاکستان میگویند که روند بازداشت مهاجرین افغان امروز (شنبه، 15 جدی) نیز ادامه داشت.
میوند عَلَمی، سرپرست شورای مهاجرین افغان در اسلام آباد در گفتوگو با رادیو آزادی با بیان اینکه هر روز مهاجرین افغان پس از بازداشت به منظور اخراج به افغانستان به کمپی موسوم به "حاجی کمپ" فرستاده میشوند، به رادیو آزادی گفت:
"هر روز بین 20 تا 25 نفر دستگیر میشوند و به "حاجی کمپ" فرستاده میشوند. ما آمار دقیقی نداریم، اما در پنج روز گذشته ممکن است حدود 140 یا 150 مهاجر افغان دستگیر شده باشند. تعدادی از آنها به افغانستان فرستاده شده اند و برخی دیگر در "حاجی کمپ" نگهداری میشوند."
روند بازداشت و بازرسیهای خانه به خانۀ مهاجرین افغان در اسلام آباد از سهشنبۀ گذشته آغاز شده و تا به حال دهها مهاجر افغان بازداشت شده اند.
گفته میشود که در این روند بیشتر مهاجرینی که کارت "ان او سی" ندارند، بازداشت میشوند.
پاکستان از اول نوامبر 2023 اخراج دسته جمعی مهاجرین افغان بدون مدرک را آغاز کرده است. این درحالیست که اخراج مهاجرین فاقد اسناد افغان از ایران نیز ادامه دارد.
وزیر اعلی ایالت خیبرپختونخوا: آمادهام میان افغانستان و پاکستان میانجیگری کنم
علی امین گنداپور، وزیر اعلی ایالت خیبرپختونخوا پاکستان پیشنهاد کردهاست که آمادهاست میان افغانستان و پاکستان برای حل مشکلات میانجیگری کند.
گنداپور این سخن را به روز جمعه، ۱۴ ماه جدی، در یک نشست در اسلامآباد ابراز کرد و افزود که اگر به او صلاحیت داده شود، این آشتی را از طریق جرگه انجام خواهد داد.
آقای گنداپور همچنان گفت که قبلاً در سطح حکومت تلاشهایی صورت گرفتهاست، اما هیچکس تلاش نکردهاست که از طریق جرگه به مصالحه میان اسلامآباد و کابل برسد.
پاکستان، حاکمان فعلی افغانستان را به پناه دادن به اعضای تحریک طالبان پاکستان در خاک افغانستان متهم میکند و بارها گفتهاست که این «تروریستها» از افغانستان به پاکستان حمله میکنند، ادعایی که طالبان افغان همواره رد کردهاند.
گنداپور در ماه سپتامبر نیز گفتهبود که شخصاً بهعنوان وزیر اعلی با افغانستان صحبت خواهد کرد.
در آن زمان خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، واکنش شدید نشان داد و گفت که هیچ ایالتی بهتنهایی حق ندارد بدون موافقت اسلامآباد به نمایندگی از پاکستان با کشور دیگری در مورد آشتی صحبت کند.
سفارت کانادا: شهروندان کانادا به افغانستان نروند
سفارت کانادا برای افغانستان از شهروندان کانادا خواستهاست که از سفر به افغانستان خودداری کنند.
این سفارت روز جمعه ۱۴ جدی در وبسایتش نوشتهاست که به دلیل وضعیت نابسامان امنیتی، حملات تروریستی، درگیریهای مسلحانه، خطر آدمربایی، دستگیری و بازداشت خودسرانه و نقض گسترده حقوق بشر توسط حاکمان فعلی، از هرگونه سفر به افغانستان بپرهیزند.
به گفته سفارت کانادا برای افغانستان، هنوز هم عوامل تروریستی همچنان در افغانستان فعال هستند و ممکن است حملات تروریستی در هر زمانی در شهرهای این کشور از جمله کابل رخ دهد.
سخنگوی طالبان ادعا کرده که حکومت آنها همۀ معیارهای به رسمیت شناختن را رعایت کرده است
سخنگوی حکومت طالبان مدعی است که حکومت آنها تمام معیارهای به رسمیت شناختن را رعایت کرده است و باید توسط جامعۀ جهانی به رسمیت شناخته شود.
ذبیح الله مجاهد این اظهارات را در گفتوگو با تلویزیون خصوصی شمشاد بیان کرده، گفته که آنها میخواهند با دنیا تعامل داشته باشند.
حکومت طالبان که هیچ کشوری در جهان آن را به رسمیت نمیشناسد، هنوز هم محدودیتهای خود را بر زنان و دختران کاهش نداده است.
بخشی از شرایط اصلی به رسمیت شناختن حکومت طالبان رعایت حقوق دختران و زنان در افغانستان عنوان شده است.
در آخرین مورد، طالبان تحصیل زنان و دختران را در انستیتوتهای طبی نیز ممنوع کردند که واکنشهای گستردهای را در سطح بین المللی برانگیخت.
ایران از طالبان خواست تا در زمینۀ ادامۀ جریان آب در دریاهای سرحدی با ایران، همکاری کنند
سخنگوی وزارت خارجۀ ایران از طالبان حاکم در افغانستان خواست که برای ادامۀ جریان آب در دریاهای مرزی با ایران همکاری کنند.
اسماعیل بقایی روز جمعه، 14 جدی گفت که تحکیم و تداوم روابط دو کشور مبتنی بر رعایت منافع متقابل و پرهیز از اقدامات یکجانبه است.
بقایی افزود که دریاهای مشترک افغانستان و ایران که قرنها منبع وفاق دو کشور بوده اند، باید بر اساس اصول حقوقی و توافقات دوجانبه مدیریت شوند.
سخنگوی وزارت خارجۀ ایران از طالبان که میخواهند در مسیر این دریاها بند بسازند و جریان عادی آب را مختل کنند، انتقاد کرد.
به گفتۀ او، ایران در مورد کاهش آب ورودی به ایران و تغییر مسیر طبیعی دریاها، اعتراضات و نگرانیهای خود را با مقامات طالبان در میان گذاشته است.
طالبان در مورد آخرین اظهارات این مقام ایرانی توضیحی نداده اند، اما پیش از این سرپرست وزارت انرژی و آب طالبان گفته بود که حکومت آنها در مدیریت آبها حقوق کشورهای همسایه را نادیده نخواهد گرفت.