لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۵۷

داکتران: استفاده همزمان از چند نوع مواد مخدر برنامه تداوی معتاد را مختل میسازد


تصویر آرشیف: تعدادی از معتادان در یک منطقه دور افتاده کابل
تصویر آرشیف: تعدادی از معتادان در یک منطقه دور افتاده کابل

داکتران متخصص میگویند که استفاده همزمان از چندین نوع مواد مخدر از سوی معتادان در افغانستان در حال افزایش است و این مسئله جریان تداوی معتادان را با مشکل روبرو کرده است.

سردارگل، پدر هشت فرزند است که اعتیاد به مواد مخدر پایش را از کندهار به ولایت فراه کشانده است.

وی همزمان از چندین نوع مواد مخدر استفاده میکند و موادی را که وی بیشتر استفاده میکند دسترسی به آن در ولایت فراه آسان و قیمتش نیز ارزان است، از همین رو وی برای دسترسی آسان و ارزان به آن خانواده اش را گرفته و از کندهار به فراه آمده است.

سردارگل در چند سالی که به مواد مخدر معتاد شده، دو بار در کلینیک تداوی شده و یک بار هم در زندان طالبان مواد مخدر را ترک کرده، اما اختلالی که استفاده از چند نوع مواد مخدر در وجود وی به میان آورده، ترک همیشه گی مواد مخدر را برایش دشوار ساخته است.

" پانزده سال میشود که من معتاد استم، اول از شیشه استفاده میکردم و سپس به هیرویین معتاد شدم و بعدها طالبان شش ماه در زندان کندهار زندانی ام کردند و مواد مخدر را ترک کردم. وقتی از زندان رها شدم به فراه آمدم و در اینجا بار دیگر معتاد شدم."

سردارگل میگوید، اعتیاد وی سبب شده که هشت فرزند و خانمش شب و روز به اندازه کافی غذا نخورند، زیرا پنجاه و یا صد افغانی را که وی روزانه کمایی میکند، نصف آن مصرف خانواده و نصف آن نیز صرف مواد مخدر میشود.

معتادان می گویند که از چندین نوع مواد مخدر به صورت همزمان استفاده می کنند
معتادان می گویند که از چندین نوع مواد مخدر به صورت همزمان استفاده می کنند

صوفی ضیاالدین، در ولسوالی نهر سراج هلمند میگوید که فروشنده گان مواد مخدر با گذشت زمان نوع جدید مواد مخدر را ترویج میسازند، از همین رو وقتی مواد گذشته خُمار آنان را نشکند، مجبور اند به نوع جدید آن رو بیاورند.

یک معتاد:پانزده سال میشود که من معتاد استم، اول از شیشه استفاده میکردم و سپس به هیرویین معتاد شدم

" بیشتر از سی سال میشود که من از مواد مخدر استفاده میکنم از تریاک تا هیرویین و شیشه استفاده کردیم. اگر مواد مخدر در محل زنده گی ما وجود نداشته باشد، حتی آدم میتواند در خانه هم آن را ترک کند."

تا سال ۲۰۱۴ در افغانستان بیشتر مواد مخدر نباتی، همانند چرس و تریاک بیشتر مروج بود، اما بر بنیاد معلومات مراکز تداوی معتادان، پس از آغاز تولید مواد مخدر کیمیاوی در این سال، حال اکثریت معتادان مواد مخدر نباتی به شیشه، هیرویین و تابلیت های نشئه آور رو آورده اند.

مسوولین مراکز تداوی معتادان میگویند که امکانات فراوان برای تداوی معتادان در اختیار ندارند
مسوولین مراکز تداوی معتادان میگویند که امکانات فراوان برای تداوی معتادان در اختیار ندارند

محمد نعمان پوپل، داکتر متخصص تداوی معتادان میگوید، استفاده دوامدار از مواد مخدر سبب میشود تا تحمل بدن معتاد در برابر یک نوع مواد مخدر بلند برود و در چنین حالتی خُمار معتاد شکسته نمیشود و وی به نوع تازه مواد مخدر رو میآورد.

" وقتی مقدار مواد مخدر بیشتر شد، تحمل عضویت بالا میرود زمانی که تحمل بدن بالا رفت، معتاد مجبور میشود که مقدار مواد مخدر را افزایش دهد و دیگر مسئله مارکیت است، این که نوع جدید مواد مخدر جا گزین نوع گذشته آن میشود، پس معتاد کوشش میکند که از مواد مخدر نوع جدید که از سوی ساقی معرفی شده، استفاده کند تا نشه آن را هم ببیند. "

یافته های مراکز تداوی معتادان در افغانستان نشان میدهد که یکی از علت های اعتیاد مجدد یا ريلپس (Relapse) در نزد معتادان، استفاده همزمان از چند نوع مواد مخدر است، زیرا این وضعیت در بدن فرد معتاد اختلال ایجاد میکند و این اختلال سبب میشود که برنامه های تداوی نتیجه ندهد.

XS
SM
MD
LG