محمد اشرف غنی رئیس جمهور مخلوع افغانستان طالبان حاکم بر این کشور را متهم کرده که افغانستان را با بحران هویتی رو به رو کرده اند.
آقای غنی در پیام عیدی که از حساب فیسبوکش ناوقت روز پنجشنبه نشر شد عید فطر را به مردم افغانستان تبریک گفت و افزود که گروهی به نام دین مقدس اسلام افغان ها را به گروگان گرفته است.
« یک روزۀ دیگر باز هم در یک حاکمیت مبهم و در نگرانی های ملی سپری شد. این حاکمیت پنهان از سوی یک سازمان خفیه تحت رهبری باچهرۀ پوشیده روان است. آنها وطن عزیز ما را به شدت به سوی توهین منطقه ای ، انزوای بین المللی و تشدد سوق داده اند.»
هرچند اشرف غنی از سازمانی به گفته اش خفیه نام نگرفت اما در زمان حاکمیت خود اشاره اش عمدتاً به ادارۀ استخبارات پاکستان بود.
وی افزود که در حقیقت این سازمان خفیه ، پالیسی ضدیت در برابر تمام ارزش های ملی را انتخاب کرده است.
آقای غنی می گوید که در حال حاضر تاریخ و هویت مشترک مردم افغانستان از جوانب مختلف هدف حمله قرار دارد و گروه حاکم بیشتر از دیگران به آن زیان می رساند.
به گفتۀ وی ، طالبان هر آنچه را که افتخارات ملی و مشترک مردم است، از بین میبرند.
رئیس جمهور پیشین افغانستان تاکید کرد که هیچ اقلیتی به گفته اش "جابر" در افغانستان از راه زور برنده نشده و سر انجام ملت جام غرور را شکستانده است.
اشرف غنی : طالبان هر آنچه را که افتخارات ملی و مشترک مردم است، از بین میبرند.
وی در ادامه گفت که به گروه حاکم باری دیگر یاد آوری می کند که راه انحصار تباهی است و وطن صرف از طریق صلح ملی و مردمی و نظام عادل ساخته می شود.
در کنار عدم رعایت حقوق زنان و دختران ، انتقاد دیگر از طالبان این است که حکومت این گروه همه شمول نیست. طالبان اما می گویند که حکومت سرپرست شان همه شمول است.
اشرف غنی در بخشی از پیام عیدی اش از طرح صلح حکومتش باری دیگر دفاع کرد و گفت که این طرح در چهارچوب یک صلح با عزت ارایه شده بود که اگر بر اساس آن دیالوگ اساسی ملی صورت می گرفت و به طور مشترک حکومت ساخته می شد ، این مشکلات وجود نمی داشت.
رئیس جمهور پیشین افغانستان افزود که طرح صلح او ، طرح صلح ملت با طالب بود اما او اتهام وارد کرد که به جای آن طالبان برای گفتگو های صلح با جنگسالاران نشستند و به این دلیل به گفتۀ آقای غنی ، صلح برقرار نشد و وطن آرام نگردید.
این در حالی است که مایک پومپئو وزیر خارجۀ پیشین ایالات متحده قبلاً در کتابش ادعا کرده بود که اشرف غنی سد راه صلح در افغانستان بود و برای اینکه در قدرت بماند، حاضر به از خودگذری برای منافع کشور و مردم افغانستان نبود.
طالبان در مورد اظهارات آقای غنی هنوز واکنش نشان نداده اند اما قبلاً گفته بودند که نظام شان بر اصول اسلامی استوار است و در آن حقوق همه بر اساس شریعت اسلامی تامین است.
در همین حال جبهۀ مقاومت ملی گروه مسلح ضد طالبان در اعلامیه ای به مناسبت عید فطر ، برخورد طالبان را استبدادی خوانده و گفته است که افغانستانِ زیر حاکمیت طالبان برای مردم بی نوا و مظلوم به زندان مبدل شده است.
این جبهه گفته که از سازمان ها و کشور های منطقه و جهان انتظار دارد که از تعامل با طالبان دست بردارند و طالبان باید به پاسخگویی در برابر رفتار و اعمال شان وادار شوند.