اتحادیه مکاتب خصوصی افغانستان میگوید بعد از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان تنها در کابل پایتخت ۲۵۰ تا ۳۰۰ مکتب خصوصی بسته شده است.
اسلامالدین یارمل رئیس این اتحادیه به رادیو آزادی میگوید:
"اگر یک مکتب ابتدایی در کدام جایی بسته میشود ما به گونه اوسط ۱۵ معلم را از دست میدهیم، در مکتب متوسطه ۲۰ معلم و در دوره لیسه ۳۰ تا ۵۰ معلم را از دست میدهیم، این یک وضعیت بسیار دردآور است، مشکلات مکاتب خصوصی بسیار زیاد است."
وی میگوید اگر ادارات کمک کننده بینالمللی آنان را کمک نکنند در پهلوی مکاتب دختران مکاتب بچهها نیز به دلیل وضعیت بد اقتصادی بسته میشوند.
او افزود رونق دانش، دهکده علم، یک شعبه خانه نور و دانش٬ مکاتبی اند که به دلیل چالشهای اقتصادی در چند روز گذشته بسته شدند.
اسلامالدین یارمل رئیس این اتحادیه به رادیو آزادی گفت کاهش تعداد دانشآموزان، محدودیت بر آموزش دختران بالاتر از صنف ششم و خراب شدن وضعیت اقتصادی سبب شده تا مکاتب خصوصی زیادی در کابل و ولایات بسته شوند.
کسانی که فرزندان خود را به مکاتب خصوصی می فرستادند نیز از مشکلات اقتصادی و عدم توان پرداخت فیس مکاتب شکایت دارند.
عادله که باشنده کابل و مادر سه طفل است میگوید قبلاً سوهرش کار میکرد و اقتصاد شان خوب بود به همین دلیل اطفال خود را به مکتب خصوصی شامل کرده بود، اما اکنون به دلیل وضعیت بد اقتصادی همهشان را از مکتب خصوصی به مکتب دولتی تبدیل کرده است.عادله میگوید:
در افغانستان ۳۶۰۰ مکتب خصوصی ثبت شده است٬ اما به نظر می رسد که بسیاری از این مکتب مسدود شده باشد
"شوهرم کار ساختمانی میکرد، یک کار بود، حالا که همین کار هم نیست از بیچارهگی و ناتوانی دیگر اینها را به دولتی شامل کردیم، کتاب ندارند، استادهایشان گاهی میآیند گاهی نمیآیند، یک ماه است بچه ام رفته به دولتی حاضریاش را هم نگرفته، آنجا که میرود میگوید چرا حاضری من را نمیگیرید! در دولت اینطور گدودی است چطور کنیم اگر در خانه بماند هم دل آدم طاقت نمیکند که میرود از دولتی هم هیچ کدام درس نیست."
محمد یعقوب ابراهیمی مسئول یک مکتب خصوصی به نام حضرت نبوی هم میگوید که وضعیت اقتصادی سبب شده بسباری از مردم اطفال خود را از مکاتب خصوصی به مکاتب دولتی تبدیل کنند. وی افزود:
"مردم غریب شدند، در پرداخت فیس بسیار به مشکل مواجه اند، اقتصاد مردم بسیار ضعیف است، مردم کمی به مکتبهای شخصی مراجعه میکنند، اگر مراجعه هم کنند در قسمت فیس بسیار چانه میزنند، میخواهند که فیس بسیار کم شود."
این درحالیست که اتحادیه مکاتب خصوصی افغانستان میگوید که در تمام افغانستان ۳،۶۰۰ مکتب خصوصی فعالیت میکنند، اما از این میان تنها در کابل ۳۰۰ مکتب بسته شده است.
خواستیم در مورد وضعیت مکاتب از عزیز احمد ریان سخنگوی وزارت معارف حکومت طالبان بپرسیم، اما تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی جواب نداد.
در همینحال، این وضعیت دامنگیر مراکز خصوصی تحصیلات عالی در افغانستان نیز شده است.
محمد کریم ناصری مسئول مطبوعاتی اتحادیه پوهنتونهای خصوصی در یازدهم ماه حمل در گفتگو با رادیو آزادی در مورد بسته شدن تعدادی از پوهنتونهای خصوصی افزوده بود که اخیراً فقط در کابل ۵۰ پوهنتون خصوصی به دلایل مختلف از جمله وضعیت بد اقتصادی بسته شدهاند.
آقای ناصری گفته با بسته شدن این پوهنتونها حدود ۶ هزار نفر وظایف خود را از دست دادهاند.