انالنا بائربوک وزیر خارجه جرمنی روز گذشته از متوقف شدن پروسه رسیدهگی به درخواستهای پناهندهگی افغانهای آسیبپذیر خبر دادهاست.
رسانههای جرمنی به نقل از وی نوشته اند این موضوع موقتی است و بخاطر ادعاهای که در مورد سوء استفاده از این سیستم مطرح شده کشورش این تصمیم را گرفته است.
او هرچند گفته که جزئیاتی از چگونگی سوء استفاده سیستم را در دسترس ندارند، اما گفته که این تصمیم روز چهارشنبه گرفته شده و در سفارتخانههای جرمنی در ایران و پاکستان عملی میشود.
وزیر خارجه جرمنی همچنان گفته که آنان در روزهای آینده پرسشنامهٔ امنیتی را برای پیشگیری از سوء استفاده روند توزیع ویزه به افغانهای آسیبپذیر را معرفی خواهد کرد.
این درحالیست که یک تن از همکاران افغان جرمنی از متوقف شدن این پروسه ابراز نگرانی میکند.
او که نخواست نامش در این گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت:
"بند شدن این پروسه باعث مشکلات زیادی میشود، از جمله اینکه من منحیث کارمند محلی که در وضعیت خوب امنیتی قرار ندارم، نگرانیهای من را بیشتر میکند، از نگاه روحی روانی به من آسیب میرساند و قیودات بیشتر میشود، در ولایتیکه من زندهگی میکنم زنان بخاطریکه برقع نداشته باشند، پوشش کامل نداشته باشند، مورد لتوکوب قرار میگیرند و این آسیبهای جبران ناپذیری را دارد که برای من و خانوادهام وارد شود."
از زمان حاکمیت دوبارۀ طالبان در اگست ۲۰۲۱ تا به حال به بیش از ۲۸ هزار و ۶۰۰ تن از افغانها ویزه صادر شده است.
همچنان شماری از افغانهای که ادعا میکنند زندهگی شان در خطر است و در تلاش دریافت ویزه جرمنی برای رسیدن به زندهگی در امن اند میگویند توقف روند بررسی درخواست پناهندهگی شان آنان را نگران کردهاست.
لیمه اسپیسلی به رادیو آزادی گفت:
"آنان اعلان کردند که این پروسه را متوقف کردند، بخاطریکه در این پروسه و سیستم بعضی سوء استفادهها شده، به گمان من اگر سوء استفاده هم شده از سوی خود شان است، بخاطریکه این سیستم، این لینکها و این سایتها که اعلان کردند همه در اختیار خود شان است، پس اگر در پروسه وقفه بیاید هم به ضرر ما است هم به ضرر خبرنگاران و فعالان در داخل افغانستان و افغانستان از چهارطرف کشورهای همسایه خود در وضعیت بد است."
مروت یک تن از خبرنگاران که به گفته خودش به دلیل فشارهای طالبان بالای خبرنگاران مجبور به ترک افغانستان شده و در پاکستان منتظر طی مراحل کارهای دریافت ویزه پناهندهگی اش به جرمنی است میگوید:
"از اینکه فشار طالبان بالای خبرنگاران در افغانستان بینهایت زیاد بوده ناگزیر شدم افغانستان را ترک کنم، طرف پاکستان بیایم، از اینکه پروسه آلمانم متوقف شد یکی از نگرانیهای جدی برای مردم ما ایجاد شده که ما در این مدت تمام دار و ندار خود را فروختیم و آمدیم به طرف پاکستان و حال این پروسه متوقف شد و معلوم نیست این پروسه تا چه وقت توقف پیدا میکند و این خودش یک نگرانی کلان برای مردم افغانستان و خصوصاً خبرنگارانیکه به پاکستان ماندهاند ایجاد کرده که اینجا هم از نبود ویزه و نبود امکانات همهگی رنج میبرند".
محمد رجا نیز از نگرانی افغانهای میگوید که بخاطر دریافت ویزه جرمنی به ایران رفته اند:
"توقف روند پذیرش خبرنگاران که به ایران و پاکستان فرار کردهاند مایع تشویش و اضطراب عدیده برای ما خبرنگاران شده است. چه کسانیکه با ویزه قانونی وارد این کشورها شدهاند و او کسانیکه با روادید قانونی وارد این دو کشور شدهاند، وقت روادید یا ویزایشان پایان یافته است و آوارگانی که در این دو کشور به امید رفتن به کشورهای اروپایی به خصوص آلمان شده است را به وجود میآورد."
وزارت خارجه جرمنی گفته است که از زمان حاکمیت دوبارۀ طالبان در اگست ۲۰۲۱ تا به حال به بیش از ۲۸ هزار و ۶۰۰ تن از افغانها ویزه صادر شده است.
به گفته این وزارت از اگست ۲۰۲۱ تا به حال به صورت مجموعی حدود ۳۰ هزار افغان در جرمنی پذیرفته شده که شامل کارمندان محلی پیشین، افراد در معرض خطر و اقاربشان میشود.