در حالی که سال تحصیلی جدید تا دو روز دیگر در مناطق سردسیر افغانستان آغاز میشود و هیچ نشانهای وجود ندارد که طالبان به دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب را بدهند، برخی از مقامات بلندپایهٔ سابق افغانستان ممنوعیت تحصیل و کار زنان را فاجعه خوانده و خواستار اجازهٔ تحصیل و کار زنان و دختران شدهاند.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور مخلوع افغانستان در پیام صوتی به مناسبت سال نو که در صفحه فیسبوکش منتشر شد، منع دختران و زنان افغان را از تحصیل و کار زیر پا گذاشتن حق الهی آنان خوانده است.
آقای غنی حکومت طالبان را متهم کرده است که سیستم آموزشی افغانستان را تابع نظام مکاتب پاکستان قرار داده است.
« نظام تعلیمی کشور در این ۱۹ ماه تابع نظام خشک مدرسههای پاکستانی و به شاخهٔ آن تبدیل شدهاند، گروه حاکم با چنین سیاست شان یک بار دیگر افغانستان را ماننده دهه نود به یک کشور عقب مانده، تنها و نا امید مبدل کردهاند.»
محمد اشرف غنی همچنین گفت که طالبان با این تصمیمات خود افغانستان را به دهه ۹۰ رسانده و این کشور را از توجهٔ بینالمللی دور ساخته است.
وی حکومت طالبان را یک نظام استبدادی خوانده که نمیتواند برای مدت طولانی ادامه یابد و همچنان بر آغاز دیالوگ ملی میان افغانها به هدف تشکیل حکومت تاکید کرده است.
طالبان تا اکنون در مورد این اظهارات آقای غنی چیزی نگفتهاند.
حامد کرزی و داکتر عبدالله عبدالله نیز در پیام های جداگانه خواستار ادامه تحصیل دختران شده اند
در همین حال حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان نیز از حکومت طالبان خواسته است که درهای مکاتب و پوهنتونها را به روی دختران باز کند.
آقای کرزی در اعلامیهای که به مناسبت سال نو در صفحهٔ توییتر خود منتشر کرده، گفته است که طالبان همچنان به زنان اجازه بدهند تا کار کنند.
عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحهٔ ملی در نظام جمهوری پیشین نیز در پیامی با اشاره به درهای بستهٔ تحصیل در برابر دختران ابراز امیدواری کرده که در سال جدید حق تحصیل به دختران و حق کار به زنان داده شود.
طالبان پس از حاکمیت دوبارهٔ شان در آگست ۲۰۲۱ در افغانستان درهای مکاتب را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بستند و در پایان سال ۲۰۲۲ آنها را از تحصیل در پوهنتونها و کار در ادارههای غیر دولتی ملی و بینالمللی منع کردند.
هرچند پیش بینی میشد که در آغاز سال نو تعلیمی حکومت طالبان به دختران اجازه آموزش در مکاتب لیسه را بدهند، اما امروز که روز اول حمل است، هنوز در این مورد چیزی نگفته اند.
مقامهای طالبان ممنوعیت بر تحصیل دختران را کوتاهمدت خوانده و گفتهاند که مصروف ساخت یک طرح در این زمینه هستند، اما نزدیک به ۱۹ ماه میگذرد که هنوز مکاتب به روی دختران بسته است و آنان کدام پلان و طرحی را در این مورد اعلام نکردهاند.