لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۳۴

گزارشگر خاص سازمان ملل: فعالان مدنی افغانستان باید بدون قید و شرط رها شوند


تصویر آرشیف: تعدادی از زنان معترض در کابل
تصویر آرشیف: تعدادی از زنان معترض در کابل

ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان می‌گوید که خواستار رهایی بی‌قید و شرط فعالان مدنی و اطمینان دهی در تامین امنیت و رفاه آن‌ها از سوی طالبان است.

آقای بنیت ناوقت روز پنج‌شنبه در توییتی نوشته است، از بازداشت‌های خودسرانهٔ فعالان مدنی از جمله نرگس سادات، زکریا اصولی، اسماعیل مشعل و دیگران نگران است.

یک تن از افراد نزدیک به نرگس سادات که به علت مشکلات امنیتی نمی‌خواهد نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی می‌گوید، نرگس سادات نزدیک به ۱۴ روز پیش در منطقه پل سرخ کابل از سوی نیروهای طالبان بازداشت شده است.

او علت بازداشت نرگس سادات را چنین بیان می‌کند:

"علت بازداشت‌شان این است که در گروپ زنان معترض بود، داخل مبایل‌شان ویدیو‌های اعتراض زنان بود، فعلا هم در بازداشت طالبان بسر می‌برند، خواست ما از یوناما و اتحادیۀ اروپا این است که در رهایی نرگس سادات و دیگر فعالان مدنی تلاش کنند."

طالبان به اعتراضات و خواسته های زنان و حتی جامعه بین المللی در خصوص بازداشت های خود سرانه پاسخ مثبت نداده اند
طالبان به اعتراضات و خواسته های زنان و حتی جامعه بین المللی در خصوص بازداشت های خود سرانه پاسخ مثبت نداده اند

او گفت، با وجود چندین بار تلاش موفق به دیدار با بانو سادات نشده، اما بر اساس اطلاعاتی که به دست آورده، او در ریاست ۴۰ امنیت ملی حکومت طالبان نگهداری می‌شود.

از سوی هم عبدالوهاب عاصم، برادر موسی شاهین، آوازخوان محلی پنجشیر می‌گویند، او نزدیک به یک ماه پیش از خانه‌اش در منطقهٔ سرکوتل خیرخانۀ کابل توسط نیروهای طالبان بازداشت شد.

او به رادیو آزادی گفت که طالبان در جریان بازداشت برادرش از خشونت کار گرفتند.

"پیامی را دریافت کردیم که شاهین نزد استخبارات گروه طالبان در پنجشیر به سر می‌برند، سعی و تلاش کردیم جمع از موسفیدان را که بروند وساطت کنند و بروند نزد مسئولان طالبان، اما طالبان نپذیرفتن گفتن شاهین ترویج کنندۀ فساد است، چون آوازخوانی در امارت اسلامی کاملا حرام است، بعد از ۲۵ روز شاهین را دوباره به ریاست ۴۰ امنیت ملی انتقال دادند، ما موفق نشدیم که شاهین را از نزدیک ببینیم، همه ما در پریشانی کامل به سر می‌بریم."

طالبان به خانواده های فعالان بازداشت شده هیچ معلوماتی نمی دهند و اجازه دیدار نیز به آنان نداده اند

برادر موسی شاهین ادعا می‌‍‌‌کند که او چندی پیش نیز زمانی که به علت مشکلات امنیتی قصد داشت افغانستان را به مقصد ایران ترک کند، در مرز اسلام قعله از سوی طالبان بازداشت و پس از لت و کوب و شکنجه دوباره رها شده بود.

این در حالیست که ریچارد بنیت، گزارشگر ویژهٔ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان خواستار رهایی بی‌قید و شرط و اطمینان دهی امنیت و رفاه افراد بازداشت شده توسط طالبان شده است.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

با این همه ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به رادیو آزادی می‌گوید، بازداشت این افراد به علت فعالیت‌های مدنی و رسانه‌ای‌شان نه بلکهٔ تخریب نظام بوده است.

"گرفتاری آن‌ها به اساس تخلفات قانونی آن‌ها بود که زیر پیگرد هستن، هیچ کسی بالاتر از قانون نیست، فعالیت بعضی از اشخاص و یا موضوعات رسانه‌ای ربط به آن‌ها نداشت، آن‌ها در فعالیت‌های ضد نظام درگیر بودند که فعلا در بازداشت هستند."

او اما آمار مشخصی از شمار دقیق فعالان مدنی و رسانه‌ای بازداشت شده ارائه نکرد.

با این حال به اساس گزارش‌ها نزدیک به ده فعال مدنی، رسانه‌ای و فعال حقوق زن در بازداشت طالبان به سر می‌برند که نرگس سادات، ذکریا اصولی، اسماعیل مشعل و موسی شاهین نیز شامل آن است.

طالبان اسماعیل مشعل را درکابل بازداشت کرده اند
طالبان اسماعیل مشعل را درکابل بازداشت کرده اند

پیش از این سازمان عفو بین‌الملل گفته بود، قتل‌های انتقام‌جویانه و اعدام‌های فراقانونی در افغانستان همچنان ادامه یافته است.

این سازمان در یک توییتی نوشت که تا حال ده‌ها نفر ناپدید شده‌اند و محل نگهداری آن‌ها هنوز مشخص نیست.

اما ذبیح‌الله مجاهد ادعا سازمان عفو بین‌الملل را رد کرده است.

پیش از این هم هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) هم گزارش داده بود که از پانزدهم آگست ۲۰۲۱ تا پانزدهم جون ۲۰۲۲ طالبان مسئول ۱۶۰ "قتل فراقانونی مقام های حکومت پیشین" بوده اند.

XS
SM
MD
LG