گروه بینالمللی بحران (آیسیجی) از تأثیرات ناگوار کاهش کمکهای بشردوستانه به افغانستان به دلیل وضع محدودیتها بر زنان از سوی طالبان، هشدار دادهاست.
گروه بینالمللی بحران گزارش داده که کشورهای غربی برای پاسخ به بحران جاری انسانی در افغانستان یک موقف مشروع در برابر بیاعتنایی طالبان در این مورد جستجو کنند.
همچنان بر اساس یافتههای گروه بینالمللی بحران فشار اقتصادی بر طالبان مؤثر نخواهد بود، زیرا این فشار فقط رنج افغانستان به ویژه رنج زنان را افزایش میدهد.
شماری از آگاهان امور اقتصادی میگویند که کمکهای انسانی نباید مشروط ساخته شوند و در عین زمان لازم است تا حکومت طالبان با کشورهای دنیا به شکلی تعامل کند.
عبدالناصر رشتیا یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت: "کمکهای انساندوستانه یا بشری نباید هیچگونه پیششرط یا شروطی داشته باشد، در کنار آن امارت اسلامی افغانستان تلاش کند تا به شکلی بتواند با کشور های دنیا تعامل داشته باشد، در کوتاه مدت افغانستان به شدت وابسته به این کمکها است و بیشتر از نصف از جمعیت افغانستان با گرسنگی دست و پنجه نرم میکنند و فکر نمیکنم حکومت افغانستان در کوتاه مدت به تنهایی بتواند از پی این همه چالشها و مشکلات اقتصادی برآید."
در همینحال، شماری از افراد نیازمند در افغانستان میگویند به کمکهای هرچه عاجل بشری نیاز دارند.
یک بانوی افغان که نمیخواهد ناماش گرفته شود به رادیو آزادی میگوید، پس از به قدرت رسیدن حکومت طالبان در افغانستان او و شوهرش وظایفشان را از دست دادند و اکنون با مشکلات فراوان اقتصادی روبهرو اند.
این بانو میافزاید: "مشکلات اقتصادی زیاد داریم، خانه نداریم، در خانه کرایی زندهگی میکنیم،کرایه خانه و خرج و مصرف زندهگی را پوره کرده نمیتوانیم، من بیکار هستم، شوهرم کراچی دستی را گرفته در سرکها میگردد، اما چیزی بدستاش نمیآید، همیشه دست ما به مردم دراز است، گاهی از یک نفر گاهی از نفر دیگر کمک میخواهیم، هر کس هر قسم شرط و شروط میماند."
این درحالیست که برخی از نهادهای امداد رسان پس از وضع محدودیتها بر تحصیل و کار زنان در نهاد های غیر دولتی در ماه دسمبر سال گذشته، فعالیتهای شان را به گونه قسمی یا کامل در افغانستان متوقف و از سرگیری آن را مشروط به اجازه دوباره کار زنان در ادارههای غیر دولتی ساختند.
اما حکومت طالبان پیش از این گفته است که جامعه جهانی نباید کمکهای بشردوستانه را با مسایل سیاسی ربط بدهد.
مقامات امریکایی در گذشته به تکرار گفته اند که کمکهای بشردوستانه برای مردم افغانستان است و در اختیار طالبان قرار نمیگیرد.
مقامات سازمان ملل نیز گفته اند که کمکهای پولی اول به یک بانک خصوصی تحت نظارت سازمان ملل واریز میشود و بعد از آن در برنامههای امداد بشری از آن استفاده صورت میگیرد.