ایالات متحده امریکا ،بریتانیا و کانادا تصمیم طالبان مبنی بر ممنوعیت زنان و دختران از رفتن به نهاد های تحصیلات عالی را محکوم کرده اند.
در مکتوبی که از آدرس وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان عنوانی پوهنتون های "امارتی و خصوصی" صادر شده، آمده که بر اساس "فیصلۀ کابینه تحصیل اناث تا امر ثانی معطل" شده است.
زمانی که این مکتوب وزارت تحصیلات عالی طالبان به روز سه شنبه نشر شد، نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویارک در باره افغانستان دوام داشت.
نماینده های بریتانیا و امریکا در اجلاس شورای امنیت٬ این تصمیم طالبان را تقبیح کردند.
رابرت وود فرستاده امریکا برای سازمان ملل متحد گفت که طالبان این توقع و انتظار را نداشته باشند که به عضویت جامعه جهانی پذیرفته شوند.
به گفتهٔ او، این در زمانی امکان پذیر است که طالبان به حقوق همه افغان ها، به ویژه حقوق بشر و آزادی های اساسی زنان و دختران احترام بگذارند.
سپس باربارا وودوارد٬ نماینده بریتانیا در سازمان ملل٬ گفت که این تصمیم طالبان یکی دیگر از موارد نقض وحشتناک حقوق زنان بوده و یک ناامیدی عمیق برای دختران محصل است.
در همین حال وزیر خارجه کانادا نیز این اقدام طالبان را محکوم کرده و آن را «تخطی ظالمانه » خوانده است.
سرپرست وزارت تحصیلات عالی طالبان قبلا گفته بود که آموزش و تحصیل دختران فرهنگ خارجی است.
میلانی ژولی در صفحه رسمی تویتر خود نوشته است که ممنوع کردن زنان و دختران از تحصیلات عالی٬ آنان را از داشتن آینده بهتر محروم می سازد. وی همچنان گفته است که دسترسی مساوی در همه سطوح تحصیلات عالی٬ حق زنان و دختران است.
مکتوب وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان توسط مولوی ندا محمد ندیم سرپرست این وزارت امضا شده است.
مولوی ندیم سه هفته قبل با ظاهر شدن یک نوار ویدیویی گفته بود که آموزش و تحصیل دختران فرهنگ خارجی است.
به گفته او این فرهنگ در زمان شاه امان الله خان و ظاهر شاه در افغانستان ترویج یافته است.
احمد تقی سخنگوی وزارت تحصیلات عالی در آن زمان در حساب تویترش گفته بود که این ویدیو از زمانی بود که مولوی ندیم والی کابل بود.
شینکی کروخیل: تصمیمی که گرفته شده است بد ترین جنایت در حق زنان و دختران است
شینکی کروخیل یکی از اعضای پیشین ولسی جرگه افغانستان٬ مسدود شدن نهاد های تحصیلات عالی را به روی دختران٬ خیانت بزرگ خواند:
«این تصمیم ندا محمد ندیم گرفته، فکر می کنم که در حق زن افغان بدترین جنایت است که می کند و حتی بالاتر از خشونت می باشد. این مطلق نقض حقوق زنان و دختران است.»
طالبان در بهار امسال دستور دادند که دختران می توانند به مکتب بروند.
اما زمانی که دختران به مکتب های شان رفتند، دو باره دروازه های مکتب را بستند و با صدور مکتوبی دستور دادند که مکاتب تا امر ثانی مسدود اند.
ولی پوهنتون ها به روی دختران باز بود و دستور داده شده بود که صنوف محصلان دختر و پسر جدا تنظم شود و در یک حکم جداگانه یی روز های متفاوت درسی برای دختران مشخص گردید.
افزون بر وضع محدودیت بر آموزش دختران و زنان، حکومت طالبان محدودیت های دیگری را در عرصه های زندگی اجتماعی بر زنان وضع کرده و در چند هفتۀ اخیر زنان و دختران را از رفتن به پارکهای تفریحی، تمرین در کلب های ورزشی و رفتن به حمام های عمومی منع کردند.