در حالیکه زنان در افغانستان با محدودیتهای فراوانی از سوی طالبان روبهروهستند، بیبی سی نام سه زن از افغانستان را در فهرست صد زن الهام بخش و تاثیرگذار سال ۲۰۲۲ نشر کرده است.
فاطمه امیری، تمنا زریاب پریانی و زهرا جویا از بانوانی اند که در این فهرست قرار گرفته اند.
فاطمه امیری از دانشآموزانی است که در حمله بر مرکز آموزشی کاج زخمی شد و دید یک چشم خود را از دست داد.
وی پس از آن در آزمون کانکور شرکت کرد و توانست به پوهنزی کمپوتر ساینس پوهنتون کابل راه یابد.
در حمله انتحاری در ۸ میزان بر مرکز آموزشی "کاج" در منطقه دشت برچی کابل، ۵۳ تن که بیشتر شان دختران نوجوان بودند، جان باختند.
تمنا زریاب پریانی فعال حقوق زن یکی دیگر از بانوان در فهرست ۱۰۰ زن الهامبخش و تاثیرگذار بیبی سی است که بر اساس گزارشها، پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان از نخستین زنان معترض بود که با سه خواهرش در کابل بازداشت شد.
وی خواستار حق تحصیل و کار زنان شده بود.
در پی واکنشهای بینالمللی و درخواست برای آزادی آنها، حکومت طالبان دست داشتن در بازداشت او را رد کرده بود.
وی حالا با خواهرانش در بیرون از افغانستان زندگی میکند.
سومین زن که از افغانستان در فهرست صد زن الهام بخش و تاثیرگذار جهان در سال ۲۰۲۲ انتخاب شده است، زهرا جویا، مدیر مسئول خبرگزاری رخشانه؛ رسانۀ ویژه زنان است.
او آموزش را در ولسوالی ورس بامیان، زیر سایۀ محدودیت دور اول حاکمیت طالبان در دهۀ نود میلادی آغاز کرد؛ برای راهیابی به مکتب مجبور شد لباس پسرانه بپوشد و نامش را از زهرا به محمد تبدیل کند.
اما با سقوط حکومت دور اول طالبان، بیست سال پس از آن فرصت طلایی برای زهرا جویا بود تا تحصیلات عالیاش را به پایان برساند و وارد دنیای خبرنگاری شود.
او در سال ۲۰۲۰ رسانۀ رخشانه را ایجاد کرد و با دیگر زنان همکارش موضوعات زنان را در افغانستان پوشش میدادند.
زهرا جویا در صحبت با رادیو آزادی انتخاب سه زن از افغانستان در میان صد زن الهام بخش و تاثیر گذار را پیام مثبتی برای زنان دیگر که با محدودیتهای وضع شده از سوی طالبان زندگی میکنند، میداند:
"دختران مثل فاطمه امیری که یک چشم و گوش خود را در یک حمله انتحاری از دست داده که به هیچ جرمی در یک صنف درسی متاسفانه مورد حمله قرار گرفت، حضور او و خانم تمنار پریانی که در زندان طالب مورد شکنجه قرار گرفت و به صورت وحشیانه از خانهاش بازداشت شد اینها همه به نظرم الهم بخش است و پیامی را به طالبان میرساند که اگر شما ارزشی برای زن قایل نیستید اما کشورها و سازمانهای استند که هنوز زنان افغانستان را منحیث یک انسان میبینند و برایشان ارزش انسانی قایل هستند."
زهرا جویا یکی از برندگان جایزه "گولکیپرس" سال ۲۰۲۲ بنیاد بیل و ملیندا گیتس نیز شده است.
قابل یادآوری است که سال گذشته در میان صد زن الهام بخش و تاثیر گذار که از سوی بیبی سی منتشر شد ۵۰ تن آنها از افغانستان بودند.
در فصل ۱۰۰ زن الهام بخش و تاثیر گذار بیبی سی که همه ساله منتشر میشود زنانی شامل اند که در یک سال گذشته سرخط خبرها بوده و یا بر رویدادها تاثیر گذار باشند.