رسانههای امریکایی خبرداده اند که کانگرس ایالات متحده طرح لایحۀ اسکان مجدد افغانها را در آجندای کار خود٬ شامل نکرده است.
تلویزیون CNN گفته است که چوک گراسلی، سناتور جمهوریخواه به سطح کمیته با این طرح مخالفت کرده است.
از سوی دیگر افغانهایی که پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان به امریکا رفته اند، با نگرانی از این تصمیم کانگرس از حکومت امریکا میخواهند تا سرنوشت آنان را معلوم کند.
آنان میگویند، با آن که از اقامتشان بیش از یک سال در این کشور سپری شده است، اما روند قانونی ساختن اسنادهایشان از سوی ادارۀ مهاجرت و دیگر ادارات به کندی پیش میرود.
ساجده که یک سال پیش به امریکا رفته است، میگوید، نمیداند زمانی که مدت ویزه بشریاش تکمیل شود ،سرنوشتاش چه خواهد شد.
"حالا دیده میشود که حکومت امریکا کدام پلانی بخاطر اقامت دایمی افغانها ندارد، همه افغانها به ویژه خود من زیاد نگران استم که سرنوشت ما اینجا چه خواهد شد."
مصطفی بابک، یک جوان افغان مقیم در امریکا که برای اسکان مجدد افغانها در امریکا تلاش میکند، میگوید که با تصویب نشدن این طرح، بیشتر افغانهای مهاجر که ویزههای بشریشان در آگست سال ۲۰۲۳ به پایان میرسد و اگر ویزهشان تمدید نشود،با بیشترین مشکلات حقوقی در امریکا روبهرو خواهند شد.
پس از ماه اگست سال ۲۰۲۱ میلادی حدود ۹۰ هزار افغان از طریق پروسه تخلیه به ایالات متحده منتقل شده اند
"از لحاظ حقوقی زمانی که مدت ویزه تکمیل شود، آنها مهاجرین غیرقانونی در امریکا میباشند، هم حق قانونی اقامتشان تمام میشود و همچنان بیشتر کسانی که اینجا آمده اند و در کار مصروف هستند، کارهایشان را هم از دست میدهند، بخاطری که مقامهای اداراتشان برای آنها کار داده نمیتوانند."
هرچند کانگرس امریکا طرح اسکان مجدد افغانها را برای تصویب شامل اجندای خود نکرده است، اما مهاجرین مقیم در این کشور از حکومت امریکا میخواهند که سرنوشتشان را معلوم کند.
هرچند کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید چندی پیش در یک نشست خبری گفت که از تلاشهای کانگرس برای اقامت دایمی افغانها حمایت کرده و به تلاشهایشان در این بخش ادامه میدهند تا این طرح تصویب و به رئیس جمهور ارائه شود، اما شامل نشدن این طرح در اجندای کانگرس ممکن تصویب آن را دیگر هم به تاخیر بیاندازد.
پیش از این شماری از سفیران پیشین امریکا در افغانستان و مقامهای نظامی این کشور نیز در نامههای جداگانه از کانگرس امریکا خواسته بودند که طرح اسکان مجدد افغانها را تصویب کند.
شماری از سناتوران امریکایی در ماه اگست سال جاری میلادی طرحی را به کانگرس این کشور ارائه کردند که زمینۀ اقامت دایمی افغانهایی را که تازه به امریکا رفته اند، فراهم خواهد کرد.
همزمان با حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، امریکا حدود ۹۰ هزار افغان را از طریق روند تخلیه از افغانستان به امریکا انتقال داد و برای بقیه کسانی که با موسسات یا نیروهای امریکایی همکاری کرده بودند، روند پی ون، پی تو، و اس، آی، وی را اعلام کرد، اما کسانی که از این طریق قصد رفتن به امریکا را دارند، از کندی این روند شکایت دارند.