سازمان جهانی صحت در صفحهٔ توییترش نوشته است که مبارزه با پولیو در افغانستان به معنی مبارزه با پولیو در تمام جهان است.
این سازمان همچنان گفته است که بیماری پولیو در آن کشورهای که پیش از این عاری از پولیو بودند، از جمله امریکا و بریتانیا دوباره شناسایی شده است.
این در حالیست که افغانستان هنوز هم در جمع دو کشوری است که واقعات مثبت پولیو (فلج کودکان) در آن وجود دارد.
وزارت صحت عامهٔ حکومت طالبان میگوید، به ۶ میلیون کودک در ماه اکتوبر سال روان واکسین ضد پولیو تطبیق کردند و آنها در نظر دارند تا این کارزار را ادامه دهند.
شرافت زمان، سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت: "کارزار واکسین ضد پولیو که در ماه اکتوبر آغاز شد، در ۱۹۴ ولسوالی ۲۲ ولایت تحت پوشش قرار گرفته و ۶ میلیون کودک واکسین شدهاند."
آقای زمان افزود، کارزار تطبیق واکسین ضد پولیو نیز در مناطق که باقی ماندهاند، در آیندهٔ نزدیک آغاز خواهد شد، اما در مورد تاریخ دقیق آغاز آن جزئیات نداد.
صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) در افغانستان میگوید، واقعات پولیو در افغانستان نسبت به سالهای گذشته کاهش یافته، اما به اقدامات و امکانت بیشتری نیاز است تا دامن پولیو از افغانستان برچیده شود.
کمال شاه، رئیس برنامۀ واکسین ضد پولیو یونیسف در افغانستان میگوید، در گذشته سالانه ۴ میلیون کودک به دلیل ناامنی واکسین نمیشدند، اما اکنون که جنگ در بسیاری از مناطق وجود ندارد. واکسین پولیو را در بسیاری از مناطق افغانستان میرسانند که به همین علت واقعات فلج اطفال نیز کاهش یافته است:
" اکنون واکسین فلج اطفال در همه مناطق افغانستان تطبیق میشود که این یک پیشرفت بزرگ است، زیرا در سالهای گذشته مناطقی وجود داشت که ما نمیتوانستیم در آن کارزار داشته باشیم و اجازه فعالیت در آنجا را نداشتیم و هر سال ۳ یا ۴ میلیون کودک از واکسین محروم میشدند. این که افغانستان به پایان فلج اطفال نزدیک میشود، این تلاشها باید تسریع شود."
هرچند در حال حاضر حکومت طالبان در مبارزه با پولیو سهم میگیرد و مسئولان صحی آنان همواره از مردم میخواهند که با تیمهای تطبیق واکسین پولیو همکاری کنند، پیش از این نظامیان این گروه به ایجاد ممانعت در برابر تطبیق واکسین فلج کودکان متهم بودند و در کنار آن در برخی مناطق به عملی شدن این برنامه اجازه نمیدادند.
در گذشته در چندین مورد بالای کارمندان تطبیق واکسین پولیو نیز حملههای مسلحانه صورت گرفته و در آن کارمندان این برنامه حتی کشته شده اند.
شماری از کودکان در سالهای گذشته به دلیل نا امنیها از دریافت واکسین پولیو باز میماندند.
در سال ۲۰۲۰ میلادی ۵۶ واقعه مثبت فلج کودکان در افغانستان ثبت شده بود، اما واقعات مثبت ثبت شده در سال ۲۰۲۱ به ۴ مورد کاهش یافت و در سال جاری میلادی تنها دو واقعه مثبت ثبت شده است.