در کنفرانس تعامل و اعتماد سازی آسیا موسوم به "سیکا" در بارۀ تهدید تروریزم در افغانستان بحث شد.
اشتراک کنندگان این کنفرانس ، امنیت و ثبات در افغانستان را برای جلوگیری از تروریزم در منطقه و جهان مهم خواندند.
ابراهیم رئیسی ، رئیس جمهور ایران در این نشست در شهر آستانۀ قزاقستان روز پنجشنبه گفت که برای گذار از نا امنی و بی ثباتی افغانستان ، از طریق گفتگو به اقدامات عملی نیاز است.
او هدف این گفتگو را تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان خواند که تعهدات بین المللی به خصوص تعهدات دوجانبه با همسایه ها را عملی کند.
از سوی دیگر شوکت میرضیاییف رئیس جمهور ازبکستان گفت که افغانستان در میان چالش های بین المللی به فراموشی سپرده شده است.
او پیشنهاد کرد که یک گروه مذکراتی از سوی ملل متحد برای گفتگو با مقام های طالبان ایجاد شود.
میرضیاییف ، تقویت رویکرد هماهنگ را در خصوص تعامل با طالبان ضروری دانست.
رئیس جمهور ازبکستان در عین حال گفت، نمی توانیم اجازه دهیم که تجربۀ غم انگیز گذشته تکرار و افغانستان بار دیگر به مرکز تروریزم بین المللی مبدل شود.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در اجلاس سیکا گفت که افغانستان یکی از مشکلات جدی برای امنیت منطقه است.
پوتین با اشاره به حملۀ ماه گذشته در نزدیک سفارت روسیه در کابل افزود که ادامۀ حمله های تروریستی در افغانستان نمایانگر موجودیت تهدیدات دهشت افگنی در این کشور است.
در این حملۀ انتحاری در پنجم ماه سپتمبر شش تن به شمول دو کارمند سفارت روسیه کشته شدند ، مسئولیت حمله را گروه داعش پذیرفت.
۲۷ کشور از جمله روسیه ، ایران ، پاکستان ، افغانستان و کشور های آسیای میانه اعضای «سازمان سیکا» اند. اما کرسی افغانستان امسال در نشست این سازمان خالی بود.
۲۷ کشور از جمله روسیه ، ایران ، پاکستان ، افغانستان و کشور های آسیای میانه اعضای «سازمان سیکا» اند. اما کرسی افغانستان امسال در نشست این سازمان خالی بود.
طالبان به تکرار گفته اند که امنیت را تقریباً در همۀ افغانستان برقرار کرده اند و از قلمرو افغانستان ضد هیچ کشوری دیگر استفاده نخواهد شد.
در این حال محمد اسحاق اتمر ، استاد پوهنتون و کارشناس مسایل سیاسی مقیم جرمنی به این نظر است که چنین اظهاراتی مقام های طالبان ، نمی تواند نگرانی منطقه و جهان را در بارۀ تهدید تروریزم از افغانستان مرفوع سازد.
« جهان منتظر اقدامات عملی است که واقعاً نگرانی کشور های همسایه و جهان مرفوع شود.امروز شواهدی در دست است که اکثر گروه های هراس افگن و دهشت افگن منطقه ای در داخل افغانستان است. القاعده و داعش و همۀ آنها تشویش های است که هم برای کشورهای منطقه و هم برای جهان موجود است.»
پیش از این هم در مورد تهدید احتمالی دهشت افگنی از افغانستانِ زیر حاکمیت طالبان به کشور های منطقه و جهان ابراز نگرانی شده بود.
هرچند طالبان گفته اند که با شبکۀ القاعده و دیگر گروه های تروریستی روابط ندارند اما کشته شدن ایمن ظواهری رهبر شبکۀ القاعده در حملۀ طیارۀ بی پیلوت امریکا در سی و یکم ماه جولای در کابل ، نگرانی ها را در بارۀ روابط احتمالی طالبان با القاعده افزایش داده است.