نخستین نمایشگاه نقاشی توسط گروه هنری و ادبی «حاشیه» زیر نام «خشونت» در اعتراض به بسته ماندن مکاتب برگزار شد.
این نمایشگاه که روز جمعه «۰۱ میزان ۱۴۰۱» در شهر کابل برگزار شد، مختص نمایش آثار هنری زنان بود.
زنان افغانیکه در کابل برای خواست حقوق و پایان خشونت علیهشان این بار راه هنر را در پیش گرفتند میگویند، نمایشگاه یاد شده نمایانگر درد دل زنان و دختران افغانستان است.
فرشته فرحان عضو گروه حاشیه شرکت کننده در این نمایشگاه به رادیو آزادی میگوید که آنان خواهان بازگشایی مکتبها هستند: "تمام دختران از هر جا جمع شده بودند و خیلی تلاشهای زیاد کرده بودند تا تابلو و آثار را بکشند و ما بتوانیم با این تابلو ها و آثار ها احساسات خود را بیان کنیم. خواست ما از جامعه جهانی و امارت اسلامی این است که دروازههای مکاتب را بروی ما باز کنند تا ما بتوانیم تحصیل کنیم و کارهای زیادتر از اینها را انجام بدهیم."
زهره رضایی، از دیگر اعضای گروه هنری حاشیه که او نیز نقاشیهایش مربوط به زنان را به نمایش گذاشته بود، به رادیو آزادی میگوید که آنان با برگزاری این نمایشگاه میخواهند به سایر زنان در افغانستان امید بدهند.
او افزود: "من خودم یکی از کسانی بودم که آثارم در اینجا به نمایش گذاشته شد، بهعنوان مثال یکی از نقاشیهای که من داشتم و در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شد نقشه افغانستان بود که در داخل آن یک چهره خانم افغان پشت میلهها بود که نمایانگر محدود بودن فعالیتهای خانمها در حال حاضر در افغانستان است."
بهگفتهٔ بانو رضایی این نمایشگاه بیانگر درد دل زنان و دختران افغانستان بود.
در همینحال، هادی هدایت، برگزار کنندهٔ این نمایشگاه به رادیو آزادی گفت، هدف از برگزاری این نمایشگاه نقاشی گونهیی از مقاومت فرهنگی است: "هدف ما به نوعی مقاومت فرهنگی است، یک مقاومت بدون خشونت در برابر همین اوضاع که وجود دارد، به اصطلاح پاسبان فرهنگ بودن، پاسبان ارزش بودن. برای ما بسیار معنیدار است که در این راستا کار بکنیم."
او همچنان میافزاید که شرایط کنونی حاکم تأثیرات ناگواری بر برگزاری و تهیه برنامههای هنری داشته است.
این نمایشگاه اعتراضی در حالی برگزار میشود که با گذشت یک سال از بسته ماندن دروازههای مکتبها به روی دختران دانشآموز بالاتر از صنف ششم هنوز امیدی برای بازگشایی مکتبها نیست.
خواستیم دیدگاه حکومت طالبان را نیز در پیوند به این نمایشگاه داشته باشیم، اما سخنگویانشان به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند.
اما پیش از این گفته اند که برای بازگشایی مکاتب دختران دانشآموز منتظر فرمان رهبر شان هستند.