لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۶ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۳۵

فعالان مدنی در نیمروز: با آغاز حاکمیت دوباره طالبان قاچاق مواد مخدر بیشتر شده است


تصویر آرشیف: جریان حاصل برداری از کوکنار
تصویر آرشیف: جریان حاصل برداری از کوکنار

شماری از قاچاقبران مواد مخدر و فعالان جامعۀ مدنی نیمروز ادعا میکنند که با برگشت طالبان به قدرت در افغانستان قاچاق مواد مخدر آسان تر شده است.


عبدالمتين در کار خرید و فروش مواد مخدر و قاچاق دست دارد. او این نام مستعار را استفاده می کند و از ذکر نام اصلی اش خود داری می ورزد.

عبدالمتین در گفتگوی تلفونی با رادیو آزادی میگوید که در ولایت نیمروز بود و باش دارد، ولایت مرزی با ایران که پلی شمرده میشود برای قاچاق مواد مخدر به آن کشور و از آن راه به ترکیه و کشورهای اروپایی.

عبدالمتین در این گفتگو ادعا میکند که با برگشت طالبان به قدرت در افغانستان، زمینۀ قاچاق مواد مخدر برای او و دیگر قاچاقبران مواد مخدر در این ولایت آسانتر از گذشته شده است.

او ادعا میکنند که افراد طالبان در بدل دریافت پول به آنان اجازه میدهند موادمخدر را انتقال دهند، ادعایی که طالبان دربارۀ آن به پرسشهای ما پاسخ ندادند.

"مدت ۱۵ سال میشود که مواد مخدر را ما به کشور های اروپایی، آسیایی، کشور های همجوار مان مثل ایران فرستادیم. سالانه در حدود یک تُن الی یک و نیم تُن مواد را البته در گذشته ارسال میکردیم. راه های بسیار دشوار و سخت بود، اما حالی بهتر شده، راه ها ساده تر شده ما میتوانیم به آسانی از مرز این مواد را انتقال بدهیم به دیگر کشورها. حکومت طالب ها همو بل که به ما میدهد بخاطر انتقال مواد ما همان را پرداخت میکنیم و به سادگی انتقال شان میدهیم به دیگر کشورها ."

تصویر آرشیف: مواد مخدر که از مسیر نیمروز به ایران و سایر کشور ها قاچاق میشود
تصویر آرشیف: مواد مخدر که از مسیر نیمروز به ایران و سایر کشور ها قاچاق میشود


این قاچاقبر مواد مخدر ادعا میکند که اکنون انتقال موادمخدر از کارخانه های تولید مواد مخدر در نیمروز و ولایت های همجوار نیز برایش آسانتر شده است.

" در حدود ۱۵ سال ما بیشترین مواد را انتقال دادیم ما دو فابریکه به دشت بکواه داریم و یک فابریکه هم در ولایت هلمند و در اینجا فعالیت داریم و آمدن امارت خوب شده ما میتوانیم حالی خوب تر ارسال کنیم بخاطریکه مسئولین شان چند وقت پیش گفته بودند که بند کنید، اما ما از قبل ذخیره داشتیم همان ها را توانستیم به آسانی انتقال بدهیم بخاطری که حالی تکس پرداخت میکنیم."

با تماسهای زیاد با مسوولان اداره محلی طالبان در نیمروز در این باره معلوماتی به ما ندادند.

یکی از قاچاقبران مواد مخدر: ما در بدل قاچاق مواد مخدر به بیرون از کشور به طالبان تکس می دهیم

حاجی دین محمد از قاچاقبران و باشندۀ ولسوالی بکواه ولایت فراه است، اما او میگوید که کاروبارش در ولایت نیمروز است.

او در مورد راه های انتقال مواد مخدر به رادیو آزادی چنین ادعا میکند.

"خود من کارخانه مواد مخدر دارم، کشت مواد مخدر هم میکنم بعد از این که موادهای مخدر را درست میکنیم توسط افراد انتقال میدهیم به منطقه بهرامچه بعدا از آنجا انتقال میدهیم به خارج از کشور."

اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد یا UNODC در اواخر سال ۲۰۲۱ اعلان کرد که پول به دست آمده از کشت بته های نشه آور، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان به دو میلیارد دالر رسیده.

پیش از این در گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد آمده بود که طالبان در ولایت های غربی و جنوب شرقی برای قاچاق مواد مخدر شبکه ویژه ساخته بودند

که این شبکه مشترکا با قاچاقبران بین المللی کار میکند. اماطالبان این ادعا را رد میکنند.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت: نه تنها که آنان جلو قاچاق مواد مخور را گرفتند، بلکه کشت کوکنار را هم منع کردند.

امادر گزارش محرمانه ناتو که در ماه سنبله ۱۳۹۹ سال شمسی در مورد آزادی نظامی و مالی طالبان به دست رادیو آزادی رسیده بود؛ آمده بود که در سال ۱۳۹۸شمسی عواید سالانه طالبان نزدیک به ۱.۶ میلیارد دالر رسیده بود که ۴۱۶ میلیون دالر آن از رهگذر موادمخدر بود.

با این حال شماری از فعالان جامعۀ مدنی در نیمروز نگران چگونگی وضعیت قاچاق مواد مخدر پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان در این ولایت هستند.

فیصل صحت٬ فعال جامعه مدنی در نیمروز به رادیو آزادی گفت که برای جلوگیری از این وضعیت حکومت طالبان باید بدیل کشت کوکنار را برای دهقانان فراهم کند.

" حکومت باید راه های بدیلی کشت کوکنار را جستجو کند و ما باید با حکومت و نهاد های سکتور های مربوطه در این راستا بیشتر تلاش کنیم."

خواستیم در مورد این ادعاهای قاچاقبران مواد مخدر و فعالان جامعه مدنی، نظر مقام های محلی طالبان در ولایت نیمروز را هم بپرسم اما بهرام حقمل سخنگوی قوماندانی امنیه در نیمروز، مفتی حبیب الله الهام سرپرست اداره اطلاعات و فرهنگ نيمروز و مولوی محمد مهاجر آمر امنیت قوماندانی امنیه طالبان در این مورد به رادیو آزادی پاسخ ندادند.

اما تنها مولوی جمعه خان عثمانی مدیر مبارزه با مواد مخدر قوماندانی امنیۀ طالبان در نیمروز به رادیو آزادی گفت که در ده ماه گذشته بیش از ۲۰۰ نفر از پرچون فروشان مواد مخدر را گرفتار کرده اند.

گزارش: حفیظ نورزاد

XS
SM
MD
LG