لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۵ جدی ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۵۱

تحلیلگران: تنها راه محوه کشت کوکنار به وجود آمدن حکومت پاسخگو به مردم است


تصویر آرشیف: کشتزار کوکنار در یکی از مناطق جنوب افغانستان
تصویر آرشیف: کشتزار کوکنار در یکی از مناطق جنوب افغانستان

با گذشت یک سال از روی کار آمدن حکومت طالبان، هیچ گزارشی در رابطه به میزان کشت کوکنار و تولید مواد مخدر در افغانستان در دست نیست.

آخرین بار آمار رسمی در رابطه به کشت کوکنار در افغانستان در قوس سال ۱۳۹۹ شمسی نشر شد که نشان میداد بالای دو صد و (۲۳) هزار هکتار زمین٬ کوکنار کشت شده، اما با رویکار آمدن حکومت طالبان، در یک سال گذشته هیچ نهاد ملی و بین المللی گزارشی را در رابطه به میزان کشت کوکنار و تولید مواد مخدر نشر نکرده است.

پس از گذشت یک سال از ختم جنگ در مناطقی که همواره در آنجا کوکنار کشت می شد٬ هنوز هم مواد مخدر و کشت کوکنار درد سر بزرگ برای افغانستان است. جنگ بهانه یی برای ادامه کشت کوکنار و تولید مواد مخدر در افغانستان به حساب می آید٬ اما چرا حالا کشت کوکنار ادامه یافته است؟

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان میگوید، آنان تلاش کرده اند که تا حد توان مانع کشت کوکنار و قاچاق مواد مخدر شوند.

"ما تلاش کردیم که به اساس طاقت و توانی را که داریم در این بخش استفاده کنیم، اما متاسفانه تا حال کمک خارجی نداریم، تا حال هیچ کشوری در بخش کشت بدیل برای دهقانان، جلوگیری از مشکلات دیگر و تداوی معتاد کمک نقدی نکرده، البته تعهداتی از طرفهای مختلف صورت گرفته. ما انتظار داریم که در این بخش با افغانها کمک صورت گیرد و امارت اسلامی در هر صورت آماده است که با مواد مخدر به گونه جدی مبارزه کند."

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

پیش از این اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد و اداره مبارزه با مواد مخدر اروپا در گزارشهای جداگانه گفته اند که آنان شواهدی را در دست ندارد که نشان دهد فرمان رهبر طالبان سبب کاهش کشت کوکنار و تولید مواد مخدر شده است و یا خیر؟

حکومت طالبان: جامعه جهانی برای کشت بدیل و مبارزه با مواد مخدر با ما همکاری نکرده است٬ صرف وعده داده

حکومت طالبان به شمول ایالات متحده امریکا، در تماس با برخی کشورهای منطقه نیز از آنان خواسته اند که در بخش تهیه کشت بدیل کوکنار برای دهقانان همکاری کنند، اما تا حال هیچ کشوری حاضر نشده در این بخش به گونه مستقیم به حکومت طالبان کمک کند.

ایوب رفیقی متخصص زراعت با اشاره به وابستگی دهقانان در برخی مناطق به عاید مالی کوکنار، حکومت را مسوول تهیه کشت بدیل و پایان دادن به وابستگی آنان به عاید مواد مخدر میداند.

" کشت کوکنار با اقتصاد و نان مردم گِره خورده است، یگانه راه محو کشت کوکنار به وجود آمدن یک حکومت فعال و پاسخگو به مردم است. بدیل کشت کوکنار مسئله داخلی افغانستان است، نه مسله خارجی، چون مسئله خارجی را ما تجربه کردیم و من باورمند نیستم که خارجی ها یا موسسه های بین المللی بتوانند در منع کشت کوکنار موثر تمام شوند."

در این یک سال تنها در دو مورد حکومت طالبان از اجرای عملیات بالای کارخانه های تولید مواد مخدر در هلمند خبر داده است.

با این همه شماری از دهقانان در جنوب افغانستان در صحبت با رادیو آزادی تایید میکنند که در نتیجه سازش با مسوولان محلی حکومت طالبان در فصل دوم سال نیز آنان کوکنار کشت کرده اند.

گزارش: مرسلین ارسلا

XS
SM
MD
LG