رینا امیری نمایندۀ ویژه وزارت خارجه امریکا در امور حقوق بشر، دختران و زنان افغانستان میگوید که طالبان در مورد ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم یکصدا نیستند.
خانم امیری در مصاحبه با تلویزیون تیآرتی ترکیه گفته، یک گروه طالبان بازگشایی مکاتب به روی تمام دختران را تصمیم درست میدانند: "من باور دارم که میان طالبان افرادی هم استند که بازگشایی مکاتب روی تمام زنان و دختران را تصمیم درست میدانند و این خواست افغانهاست که دختران به مکتب بروند و زنان سر کار بروند. چون طالبان این را برای بقای سیاسی خود و به نفع افغانستان میدانند، اما برخی دیگر از طالبان هستند که به افغانستان نمیبینند، افغانستان خیالی را در ذهن خود میبینند. چنین افغانستانی الگوی مبتنی بر یک اسلام خیالی خالصانه است که به بقیه جهان اسلام هیچ صدق نمیکند."
بانو امیری تصمیم طالبان مبنی بر بستن مکتبها را به روی دختران بالاتر از صنف ششم "بسیار ناامید کننده" توصیف کرد و گفت که این یک آزمون کلیدی برای طالبان است.
او افزود که اگر طالبان به خواستههای بینالمللی عمل نکنند، تحریمهای اعمال شده بر آنها کاهش نمییابد و به رسمیت شناخته نمیشوند.
طالبان در ۲۳ مارچ وعدۀ خود مبنی بر بازگشایی تمام مکاتب را زیر پا گذاشته و به دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ رفتن به مکتب را ندادند.
طالبان: مکاتب دختران بالاتر از صنف ششم تا امر ثانی بسته میمانند
فاطمه: جامعه جهانی در احقاق حق آموزش، دختران افغان را تنها نگذارد
طالبان دلیل این امر را یونیفورم دانش آموزان دختر دانسته و گفتند که نباید با ارزشهای اسلامی و سنتهای افغانی در تضاد باشد.
این اقدام طالبان واکنشهای گسترده و شدیدی را در داخل و خارج به دنبال داشت. شماری از زنان افغان کارزاری را در شبکههای اجتماعی برای آموزش زنان راه اندازی کردند و انتونیو گوترش، سرمنشی سازمان ملل متحد این تصمیم طالبان را نقض غیر قابل توجیه حقوق برابر خوانده است.
اما با وجود این همه نگرانیها عزیز احمد ریان، سخنگوی وزارت معارف طالبان میگوید که تصمیم برای بازگشایی مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم به دستور رهبری طالبان بستگی دارد: "وزارت معارف آمادگی کامل دارد، به محض اینکه دستور داده شود، تمامی مکاتب بازگشایی خواهند شد. تصمیم گیری در مورد زمان بازگشایی مکاتب به صلاحیت رهبری امارت اسلامی است."
هفت و نیم ماه پیش طالبان تمام مکاتب را بستند، سپس به پسران و پس از آن به دختران تا صنف ششم اجازۀ رفتن به مکتب را دادند.