لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۱ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۲۸

مسئولان: چندین معتاد در یک محبس ولایت فراه جان داده‌اند


یک معتاد به مواد مخدر
یک معتاد به مواد مخدر

مسئولان محبس فراه تأیید می‌کنند که در ماه‌های اخیر چندین معتاد به دلیل قطع یک باره‌گی مواد مخدر در زندان جان داده‌اند.

لعل محمد ذاکر مدیر محبس فراه می‌گوید، اکثریت معتادان مواد مخدر که به زندان برده شده‌اند، به دلیل بلند بودن سن و سال و یا هم استفاده مکرر از مواد مخدر مقاومت بدن‌شان کمتر شده و به سبب قطع به یک باره‌گی مواد مخدر جان داده‌اند.

او مرگ تنها ۱۵ معتاد مواد مخدر را تأیید می‌کند.

آقای ذاکر به رادیو آزادی می‌افزاید: "مو سفیدانی در میان‌شان وجود دارند که ۸۰-۹۰ ساله اند که سال‌ها می‌شود معتاد اند و دوا بالای‌شان تأثیری ندارد و بدون مرگ هیچ علاجی هم ندارند. دیگر این‌که اکثر شان به امراض بدی دچار اند، ان‌شاءالله در این پنج ماه از ۱۰ تا ۱۵ نفر بیشتر نمرده اند و آن هم اکثر شان مریض بوده‌اند و وقتی به یک باره‌گی مواد بالای‌شان قطع شود، سبب مرگ‌شان می‌شود."

نور محمد یکی از معتادان مواد مخدر که از سه ماه به این‌سو در محبس ولایت فراه زندانی است می‌گوید، در مدتی‌که به زندان آورده شده، چندین معتاد مواد مخدر به دلیل عدم دسترسی به خدمات صحی و وضعیت بد در زندان در برابر چشمانش جان داده‌اند.

آرشیف، شماری از معتادان در یک مرکز تداوی معتادین در کابل
آرشیف، شماری از معتادان در یک مرکز تداوی معتادین در کابل

او می‌گوید: "سه‌ونیم ماه می‌شود این‌جا استیم، معتادان زیادی مریض شده و مرده اند، از روزی‌که ما آمدیم ۵۲ نفر این‌جا مرده‌اند، دستشویی‌های ما را ببینید بند است. حال جور شدیم، دولت برای ما خدمت کرده و ما واقعاً تشکر می‌کنیم."

اما حاجی نور احمد معتاد دیگر که قبلاً تاجر بود و حالی هم روز و روزگار اقتصادی خوب‌تری دارد، از برخورد با معتادان در داخل محبس فراه راضی است: "تقریباً دو ماه است این‌جا هستم. از وقتی من به این کمپ آمده ام، نان و هر چیز تا توان برایم می‌رسد، برخورد مجاهدین عادلانه و منصفانه است، تا حال وضعیت بدی را به چشم خودم ندیده ام."

خواستیم نظر ریاست صحت عامه ولایت فراه را نیز در مورد وضعیت معتادان در این محبس داشته باشیم، اما مسئولان این ریاست حاضر به گفت‌وگو نشدند.

به اساس معیارهای رایج برای تداوی معتادان در افغانستان، یک معتاد برای ۴۵ روز در مرکز تداوی و به گونه داخل بستر تداوی می‌شود، اما معتادان در محبس فراه در صحبت با رادیو آزادی می‌گویند که به دلیل عدم دسترسی به ادویه و خدمات صحی، ماه‌ها در زندان مانده اند و تا حال اثرات اعتیاد در وجود شان باقی مانده است.

سالم سدید روانشناس می‌گوید، معتاد مریض است و وی برای ترک اعتیاد نیاز به بستری شدن در مرکز صحی و دسترسی به خدمات طبی دارد.

آرشیف، شماری از معتادان در یک مرکز تداوی معتادین در کابل
آرشیف، شماری از معتادان در یک مرکز تداوی معتادین در کابل

آقای سدید افزود: "یک معتاد بنا به هر دلیلی که به مصرف مواد مخدر رو آورده فعلاً یک مریض است و باید مانند مریض با وی برخورد صورت گیرد. خشونت کردن، تحقیر کردن و یا به زندان انداختن معتاد راه حل منطقی و اصولی نیست. این افراد باید در مراکز معیاری تحت مراقبت و تداوی قرار گیرند و حتی پس از ترک مواد به صورت دوامدار با آنان همکاری صورت گیرد تا آنان زنده‌گی از دست رفتۀشان را بازسازی کنند."

به اساس معلومات مديريت محبس ولایت فراه، از آغاز مرحله جمع‌آوری و انتقال معتادان به این محبس، بیش از دو هزار معتاد به این محبس انتقال یافته و پس از ترک اعتیاد رها شده‌اند.

در حال حاضر نیز ۶۳۰ معتاد مواد مخدر در این محبس نگهداری می‌شوند.

فایل صوتی این گزارش را با کلیک کردن روی لینک زیر بشنوید:

please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
لینک مستقیم
XS
SM
MD
LG