همزمان با برگزاری نشست اسلو در بارۀ افغانستان، ناامیدی در میان زنان معترض، فعالان حقوق بشر و آگاهان امور سیاسی در بارۀ نتایج این نشست بیشتر شدهاست.
آنان میگویند که به نتیجۀ این نشست که هیئت طالبان در آن با هیئتهای کشورهای مختلف و شماری از فعالان مدنی افغانستان بحث و گفتوگو میکنند، خوشبین نیستند و ادعا میکنند، ناروی یکی از کشورهای است که همواره تسهیلگر مطالبات طالبان بوده و این نشست به تأمین حقوق مردم افغانستان کمک نخواهد کرد.
محبوبه، یک تن از زنان معترض به رادیو آزادی گفت: "در رابطه به نشست اسلو متأسفانه امید زیادی نیست، امید زیادی نیست بهخاطر سابقهای که کشور ناروی دارد، کشور ناروی همیشه تسهیل کننده بوده در رابطه با مطالبات طالبان و تفاوت چندان با کشورهای قطر و پاکستان ندارد."
زرقا یفتلی فعال حقوق بشر و حقوق زنان نیز در زمینه باور مشابهی دارد.
بانو یفتلی به رادیو آزادی میگوید، به دلیل تعیین نشدن هدف مشخص، این نشست هیچ مؤثریتی هم در پی نخواهد داشت.
خانم یفتلی میافزاید: "من فکر میکنم نشست ناروی هیچ مؤثریتی نمیتواند داشته باشد، چون تا به حال هدف مشخص به این نشست تنظیم نشده و شریک نشده، این نشست بیشتر جهت عادیسازی و نارمل نشان دادن طالبان به جهان است."
خانم یفتلی افزود، بیشتر کسانیکه به نمایندهگی از جامعۀ مدنی و یا سایر نهادها در این نشست اشتراک کردهاند چهرههایی اند که در این اواخر یک نوع حمایت و لابیگریها را برای طالبان داشته ند.
نگرانی و ناامیدی از نتیجه و مؤثریت نشست اسلو در حالی مطرح میشود که چشم امید اقشار مختلف به حمایت و همکاری جامعۀ جهانی بهخاطر بیرون رفت از بحرانهای پیش آمده به دلیل تحولات اخیر سیاسی افغانستان دوخته شدهاست.
باور آگاهان امور سیاسی همچنان بر این است که این نشست بیشتر فرصتی برای طالبان است تا منافع خود را تأمین کنند.
طارق فرهای یک تن از این آگاهان به رادیو آزادی گفت: "چیزیکه میدانیم طالبان تغییر نمیکنند، آنان به اسلو رفتند که دیگران را تغییر دهند، امیدواری کنیم که یک معجزه شود بخاطریکه در بین مردم افغانستان گیر مانده."
این در حالیست که شماری از زنانیکه به این نشست دعوت شدهاند، به شرط افشا نشدن هویتشان به رادیو آزادی گفته اند که زنان افغان در حال حاضر از حقوق اولیۀ خود محروم هستند و در این نشست از طالبان و جامعۀ جهانی خواهند خواست که به این مشکل پایان دهند.
از سوی دیگر طالبان که هیئتشان به دعوت رسمی کشور ناروی در این نشست اشتراک کرده، نسبت به نتایج آن خوشبین هستند.
بلال کریمی معاون سخنگوی حکومت طالبان میگوید، حکومت طالبان امید بدست آوردن نتیجه خوب از نشست ناروی را دارد.
آقای کریمی به رادیو آزادی گفت: "در این مجالس روی مضوعات مختلف منجمله ختم شدن لیستهای سیاه، آزاد شدن پولهای منجمد شده افغانها و برقرار ساختن روابط دیپلوماتیک و معنیدار با ایالات متحده و کشورهای اروپایی، اتحادیه اروپا و همچنان تجارب نظریات و مشورههای خوبی که از شخصیتهای افغان شنیده میشود بحثها و گفتوگوها خواهد بود."
ناروی یکی از کشورهای اروپایی است، اما عضویت اتحادیۀ اروپا را ندارد.
این کشور میزبانی نشست اسلو را به عهده دارد که زمینۀ دیدار و گفتوگوی هیئت طالبان را با شماری از فعالان مدنی، خبرنگاران، فعالان حقوق بشری و زنان افغانستان و نمایندگان دیگر کشورها فراهم کند.
این در حالیست که با حاکمیت طالبان بر افغانستان محدودیت بر زنان بیشتر شده و نگرانیها در بارۀ از بین رفتن تمام دستآوردهای بیست سال گذشته به ویژه آزادی بیان و موارد حقوق بشری افزایش یافته است. مواردی که مقامهای طالبان میگویند، در آینده در روشنایی شریعت اسلامی این موارد را تأمین خواهند کرد.