روایتهایی از فقر و گرسنگی در افغانستان پایانی ندارد.
مرضیه مادری تنها با سه فرزند خردسال که در غم نان آنان مانده است.
مرضیه میگوید شوهرش چندسال پیشتر در انفجاری در غرب هرات کشته شد و دخترش چند ماه پس از مرگ پدر بهدنیا آمد.
او میگوید، هیچ منبع درآمدی ندارد و کودکانش در سرمای زمستان با گرسنگی و بیماری شبها را صبح میکنند: "خرج و مخارج ما را کم و بیش همسایهها که میشناسند شوهرم شهید شده برایم میاروند، دیگه درامد و کارگر نداریم، حالا هم زمستان و خانه ما سرد است نه بخاری و نه چیزی برای گرم کردن داریم. بچهها مریض میشوند اگر پدرشان بود خوبتر بود، حالا که پدر ندارند مجبورم به مریضی و گرسنهگیشان بسوزم و بسازم."
فقر و گرسنهگی پس از حاکمیت طالبان، در پنج ماه اخیر افزایش بیپیشنه یافته است.
کودکان قربانیان اصلی این بحران اند.
سازمان نجات کودکان در گزارش تازه خود که ناوقت روز سهشنبه (۲۱ جدی) منتشر شد، گفته است که ۷۰۰ هزار بیمار دیگر بر کودکان مبتلا به سوء تغذیه افزوده شده و مجموع کودکان مبتلا به سوء تغذیه را که قبلاً ۳.۲ میلیون بود، اکنون به ۳.۹ میلیون رسانیده.
به گفته این سازمان از این میان زندگی یک میلیون کودک در صورت نرسیدن کمکها با تهدید روبرو است
شارلوت رز، مدیر رسانههای منطقهای سازمان نجات کودکان، در مصاحبه با رادیو آزادی میگوید: "ما والدینی داریم که هر روز با بچههای شان که به شدت لاغر هستند به کلینیکهای ما میآیند، زیرا تنها چیزی که امروز خوردهاند تکههای نان است، آنهم اگر خورده باشند. ما خانوادههایی داریم که به ما میگویند به دلیل عدم توانایی مالی برای تغذیه فرزندانشان در نظر دارند فرزندانشان را رها کنند، خانوادههایی که توانایی خرید سوخت را ندارند و برای گرم نگه داشتن فرزندانشان در ماههای زمستان تلاش میکنند."
عبدالباری عمر معین عرضه خدمات صحی وزارت صحت عامه حکومت طالبان در کنفرانس خبری در جریان هفته روان، تعداد کودکان و مادران مبتلا به سوء تغذیه در افغانستان را ۳،۷ میلیون نفر گفت که از این میان یک میلیون تن آنان به کمکهای فوری نیاز دارند.
در این گزارش همچنان به نقل از مک شیهی رئیس موقت سازمان نجات کودکان در افغانستان آمده است که "میزان رنج بشری در افغانستان، سطح هر بحران انسانی دیگر در جهان را تحت الشعاع قرار داده است."
در همین حال بر اساس آمار جدید سازمان ملل متحد دو سوم کودکان یا بیش از ۱۳ میلیون کودک در افغانستان نیاز فوری به کمکهای حیاتی دارند.
این رقم در ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی ۹.۷ میلیون کودک بود.
ارقام جدید منتشر شده توسط سازمان ملل متحد نشان میدهد که ۲۴.۴ میلیون تن - بیش از نیمی از جمعیت کشور - که ۱۳.۱ میلیون تن آن کودکان اند، در سال ۲۰۲۲ به کمک نیاز دارند.
سازمان نجات کودکان از جامعه بینالمللی میخواهد، برای زنده ماندن کودکان و بر اساس طرح کمک ۴.۴ میلیارد دالری بشردوستانه سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۲، کمکهای مورد نیاز را در زمستان پیشرو برای افغانستان احتصاص دهد.