سازمان ملل متحد میگوید، اتهامهای موثق دریافت کرده که پس از سقوط کابل به دست طالبان، بیش از ۱۰۰ مورد قتل فرا قضایی در افغانستان، صورت گرفته.
نَدا النشیف معاون شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد امروز در نشست این شورا در ژنیو گفت که بیش از ۷۰ مورد قتل ها، به طالبان نسبت داده شده.
سازمان ملل متحد میگوید که چهار ماه حکومت طالبان با آنچه که اتهامهای فرا قضایی، محرومیت زنان از حقوقشان و بحران بشری دانسته، همراه شده است.
در نشست امروز (۲۳ قوس) نَدا النشیف معاون شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت که پس از سقوط کابل به دست طالبان، دهها اتهام موثق را در مورد قتل شماری از مقامها و نیروهای امنیتی پیشین دریافت کرده اند.
او گفت: "از ماه اگست تا نومبر، اتهامهای موثق را در مورد قتل بیش از ۱۰۰ تن از نیروهای امنیتی و کسانی که مرتبط با حکومت پیشین بودند، دریافت کردیم. ۷۲ مورد این قتلها کار طالبان عنوان شده است. در برخی موارد، جسدها به صورت علنی به نمایش گذاشته شده اند."
معاون شورای حقوق بشر همچنان گفت که چنین وضعیت، هراس و نگرانی را در میان شمار زیادی از مردم افزایش داده است.
نَدا النشیف افزود که از ماه اگست امسال تا اکنون، ۸ فعال مدنی و ۲ خبرنگار در افغانستان کشته شده اند.
او از آنچه بازداشت غیرقانونی ۵۹ تن دیگر عنوان کرد، در نشست امروز خبر داد.
در آغاز این ماه، دیده بان حقوق بشر گفته بود که بیش از صد تن از نیروهای پیشین افغان در ولایتهای هلمند، کندهار، غزنی و کندز در نتیجه محاکمههای فراقضایی کشته یا ناپدید شده اند. اما حالا تنها موارد قتل بیش از ۱۰۰ تن گفته شده.
حکومت طالبان به گزارش امروز شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد واکنش نشان داده و آنرا رد کرده است.
عاقل جان عزام معاون سخنگوی وزارت داخله حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت که پس از روی کار آمدن آنها، تمامی نیروهای امنیتی و مقامهای پیشین مورد عفو قرار گرفته اند.
آقای عزام گفت: "امارت اسلامی افغانستان این گزارش شورای حقوق بشر را مانند گذشته به شدت رد می کند. امارت اسلامی پس از فرمان عفو عمومی، هیچ یک از کارمندان حکومت پیشین را نکشته است. در برخی جا ها، رویدادهای که صورت گرفته، دشمنیهای شخصی است که عاملین هم در پیوند به رویدادها بازداشت شده اند."
در نشست امروز، نصیر اندیشه به نماینده گی از حکومت به رهبری اشرف غنی رئیس جمهور مخلوع افغانستان سخنرانی کرد.
اندیشه گفت که قتلهای هدفمند و ناپدید شدن مردم پس از حاکمیت طالبان در افغانستان افزایش یافته است.
آقای اندیشه گفت: "طالبان سلسلۀ از خشونت، انتقام گیری و اعدامها را به اجرا گذاشته اند. باعث ناپدید شدن اجباری نیروهای امنیتی و مقامهای حکومت شده اند. بیجا کردن جبری اقلیتها توسط طالبان هم از ایجاد هراس توسط آنها پرده بر می دارد. قضایای خیلی کم در رسانهها انعکاس یافته یا ثبت شده است. در حالی که شماری از افغانها از خواب بیدار می شوند و این خبر را می شنوند که اقارب یا دوستان شان، ناپدید، بازداشت یا شکنجه شده اند."
در نشست امروز، معاون شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، گفت که وضعیت بشری در افغانستان به سوی بدتر شدن روان است.
نَدا النشیف گفت که بحران بشری، وضعیت زنان و دختران ، افزایش بیکاری و منجمد ماندن داراییهای افغانستان، نگرانیهای شورای حقوق بشر را بیشتر ساخته.
پیش از این پتریشا گاسمن معاون بخش آسیا در دیدبان حقوق بشر گفته بود که نیاز است سازمان ملل متحد وضعیت حقوق بشری در افغانستان را به گونۀ موشگافانه بررسی کند تا در نتیجه بر وضعیت نظارت شود، در مورد آن تحقیق صورت گیرد و گزارش دهی شود.