- روزنامۀ نشنل
روزنامۀ نشنل در شمارۀ اخیرش مطلبی را نشر کرده که عنوانش است " اگر پاکستان میخواهد رضایت بایدن را به دست آورد، باید روی همه چیز تجدید نظر کند.
روزنامه مینویسد که تماسهای پاکستان با ادارۀ جوبایدن رئیس جمهور ایالات متحده شاید بیشتر شود؛ اما تاثیرگذاری آن با روابط امریکا با افغانستان، هند و چین روشن خواهد شد.
این کشورها نزدیکترین دوستان و یا دشمنان اسلامآباد اند و برخی از آنها در اولویتهای سیاست خارجی بایدن جای دارند.
روزنامۀ نشنل به تصمیم ادارۀ بایدن در زمینه بازنگری موافقتنامۀ امریکا و طالبان نیز اشاره کرده است.
در مطلب میخوانیم که ادارۀ پیشین ایالات متحده در سال ۲۰۲۰ در آستانۀ انتخابات ریاست جمهوری امریکا بدون در نظر داشت نگرانیهای مقامات افغان و امریکایی علاقهمند خروج نیروهای امریکا از افغانستان بود.
اما بایدن به روز چهارشنبه هفتۀ گذشته گفت که جنگهای طولانی را مسؤلانه به پایان خواهد رساند.
- اکانومیست
نشریۀ اکانومیست نیز تقریباً به موضوع مشابه توجه کرده است.
نشریه نوشته، اگر امریکاییها افغانستان را ترک کنند، این کشور دچار بحران خواهد شد، اما به نوشتۀ نشریه، در صورت ماندن شان، بازهم مشکل وجود خواهد داشت.
نشریه مینویسد، تنها مسئله افغانستان به جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده به میراث نمانده ، بل که به نوشتۀ نشریه، امریکا و طالبان نیز برایش به میراث مانده.
این موافقتنامۀ بیست و نهم ماه فبروری سال ۲۰۲۰ در دوحۀ قطر امضا شد.
اکانومیست به شرایط موافقتنامه نیز اشاره کرده که بر اساس آن طالبان باید با القاعده قطع رابطه کنند و خشونت را کاهش دهند.
اما شماری از مقامهای امریکایی اخیراً گفته اند که طالبان مطابق شرط های موافقتنامه عمل نکرده اند، چیزیکه طالبان رد میکنند.
به نوشتۀ نشریه، در چنین یک وضعیت، در صورت خروج نظامیان امریکایی از افغانستان، با وصف تلاش های حدود ۲۰ سال گذشتۀ جامعۀ جهانی بشمول ایالات متحده برای ایجاد تغییر در افغانستان، شاید این کشور به حالت گذشته برگردد.