راس ویلسن شارژدافیر سفارت امریکا در کابل میگوید، تمام بخشهای توافقنامه دوحه وابسته با همدیگر و مشروط اند و چنین شده نمیتواند که بخشی از آن عملی و به بخشهای دگر بی توجهی شود.
وی این موضوع را دیروز یکشنبه (۱۶ قوس) در یک کنفرانس خبری آنلاین به خبرنگاران افغان ابراز داشته افزود طالبان با وجودیکه توافق دوحه را به شکل درست عملی نکرده اند، توقع آزادی زندانیان باقی ماندۀ شانرا دارند.
او گفت: "رهایی هفت هزار زندانی دگر طالبان به گونه مشخص در توافق امریکا با طالبان پیشبینی شده است، با در نظرداشت شرایط آن توافقنامه طالبان توقع دارند که در رهایی زندانیان تا اواسط دسمبر که تاریخ دقیق آن به یادم نیست پیشرفت صورت گیرد. اما تمام شرایط وابسته با همدیگر اند شما نمیتوانید بخشی را عملی کنید بدون آنکه به بُعدهای دگر پابند باشید."
سخنگویان حکومت افغانستان در رابطه با این اظهارات ویلسن تا حال تبصره نکرده اند. حکومت افغانستان طالبان را ملامت میکند که با وجود آزادی پنج هزار زندانی، این گروه از خشونتها دست نبرداشته و نه به آتشبس توافق کرده است.
رئیس جمهور محمد اشرف غنی به روز شنبه در اولین نشست شورای عالی مصالحه ملی از آزادی پنج هزار زندانی طالبان یاد کرده گفت، حکومت و مردم افغانستان برای صلح قربانی دادند ولی به گفته وی طالبان از خود نرمش نشان نداده اند.
محمد نعیم سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر بدون آنکه به موضوع کاهش خشونتها در توافق دوحه اشاره کند تاکید کرده که زندانیان باقی مانده شان باید آزاد شوند.
او گفت: "مسئله زندانیان متباقی باید جدی گرفته شود طوریکه تعهد شده زندانیان باقی مانده باید رها شوند همچنان در مورد لستهای سیاه هم طوریکه در توافقنامه تفصیل آن آمده کار صورت گیرد."
- افغانهای عام در مورد آزادی زندانیان باقی مانده طالبان به چه نظر اند؟
دو جوان باشنده کابل در پیامهای کوتاه به خبرنگاران رادیو آزادی گفته اند، رهایی این زندانیان باید وابسته با آتشبس باشد:
"پنج هزار زندانی طالبان رها شدند، متاسفانه اکثریت شان دوباره به جبهات جنگ رفتند، حال یگانه کاریکه حکومت افغانستان کرده میتواند این است که خط سرخ تعیین کند، خط سرخ به این معنی که در قدم نخست آتشبس شود و اگر طالبان به آتشبس متعهد باشند حکومت هفت هزار زندانی شان را آزاد سازد در غیر صورت حکومت به مسیر اشتباه روان خواهد بود."
تأمین صلح خواست پیر و جوان در افغانستان
"به نظر من اینها نیابد رها شوند چرا که جنگ شدت میابد و تلفات ملکی بیشتر میشود و همچنان طالبان به این فکر اند که افراد شان رها شوند و قدرت نظامی بیشتر داشته و دست بالای در مذاکرات صلح داشته باشند."
بعد از امضای توافقنامه ۲۹ فبروری میان امریکا و طالبان در دوحه، این گروه آزادی پنج هزار زندانیاش را از زندانهای حکومت شرط اساسی آغاز گفتوگوها خواند.
بعد از بحثها و جنجالهای زیاد حکومت بیش از پنج هزار زندانی طالبان را برای تسهیل پروسه صلح رها کرد، که این موضوع زمینه را برای آغاز گفتوگوها میان هیئتهای دو جانب در دوازدهم سپتمبر هموار ساخت.
در میان این ۵۵۰۰ زندانی به گفته رئیس جمهور غنی و دیگر مقامات افغان ۴۰۰ زندانی خطرناک هم شامل بودند که در حملات بزرگ و خونین دست داشتند.