لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۰ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۵۰

شماری شهریان کابل: کمک‌های مالی جامعه جهانی باید بگونه شفاف به مصرف برسد


کنفرانس ژینو در مورد افغانستان
کنفرانس ژینو در مورد افغانستان

شهریان کابل از نبود شفافیت در روند مصرف کمک‌های نشست ژینو برای افغانستان نگرانی دارند.

محمدطیب و شکیب، دو تن از باشندگان کابل در مورد چنین می‌گویند: "کمک جامعۀ جهانی باید به گونه شفاف مصرف شود. فساد صورت نگیرد. کشور ما روی پای خود ایستاد نیست. اگر این کمک‌ها به گونۀ درست هزینه شود، جهان در سال‌های آینده نیز به کمک‌هایش ادامه خواهد داد."

"ما در سال‌های گذشته از کمک‌های جهانی به گونۀ درست استفاده نکردیم، اما امیدوار هستیم که حکومت در سال‌های آینده یک راهکار درست تهیه کند تا این کمک‌ها بی‌جا مصرف نشود."

این نگرانی‌ها در حالی مطرح می‌شود که دیروز دوشنبه نشست دو روزۀ ژینو به منظور اعلام کمک‌های جهانی به افغانستان به گونه مجازی در سویس آغاز شد و قرار است که جامعۀ جهانی امروز تعهدات مالی خود برای کمک به افغانستان را برای ۴ سال آینده اعلام کند.

این نشست به میزبانی افغانستان، فنلند و سازمان ملل متحد و حضور نمایندگان ۷۰ کشور و ۳۰ سازمان بین‌المللی برگزار شده است.

پیش از این چنین نشستی در سال ۲۰۱۶ در بروکسل برگزار شده بود که در آن کشورها و سازمان‌های کمک‌کننده کمک ۱۵ میلیارد و ۲۰۰ دالری‌شان را به افغانستان اعلام کرده بودند.

حکومت افغانستان در پاسخ به نگرانی‌های مطرح شده در راستای شفافیت مصرف این کمک‌ها می‌گوید که برای مبارزه با فساد اداری اقدامات کافی صورت گرفته است.

دواخان مینه‌پال
دواخان مینه‌پال

دواخان مینه‌پال، معاون سخنگوی ریاست جمهوری در بحث ۲۵ دقیقۀ برنامۀ هفتگی رادیوی آزادی گفت که حکومت به تازگی کمیسیون مبارزه با فساد اداری را نیز ایجاد کرده است: "در بخش مبارزه با فساد اداری حکومت افغانستان گام‌های کافی برداشته است، در این راستا یک کمیسیون را نیز ایجاد کرده که ۵ عضو دارد و کارش را در همکاری با تمام اداره‌ها آغاز خواهد کرد."

نگرانی از فساد اداری در افغانستان تنها به مردم این کشور خلاصه نمی‌شود، بلکه جهان هم بارها در این مورد نگرانی کرده و از حکومت افغانستان خواسته است که در برابر این پدیده مبارزۀ جدی کند.

اعضای کمیسیون مبارزه با فساد اداری یک روز پیش از آغاز نشست ژینو با حضور محمداشرف غنی، رئیس جمهوری سوگند یاد کردند.

پیش از این نیز اداره‌های مشابهی ایجاد شده بود که به دلیل عدم موثریت کارهای شان، دوباره لغو شد.

اعضای کمیسیون تازه تشکیل از اظهار نظر در باره مبارزه با فساد خودداری کردند.

در همین حال دیدبان شفافیت افغانستان می‌گوید به دلیل نبود شفافیت در روند هزینه کردن کمک‌های جهانی در افغانستان میزان فقر و بی‌کاری در این کشور رو به افزایش است.

سید اکرام افضلی، رئیس این نهاد می‌گوید: "تا به حال بیشتر کمک‌ها بی‌جا مصرف شده اند، حال نیاز است که این کمک‌ها درست مدیریت شود، شفافیت به میان آید، خواست ما از جامعۀ جهانی و حکومت این است که آنان در این نشست تعهد بسپارند که با فساد مبارزه صورت گیرد و حسابدهی به میان آید."

سید اکرام افضلی، رئیس دیدبان شفافیت افغانستان
سید اکرام افضلی، رئیس دیدبان شفافیت افغانستان

آقای افضلی همچنین تأکید کرد که موضع جامعه جهانی نشان می‌دهد که مبارزه با فساد اداری باید در اولویت حکومت افغانستان باشد، در غیر آن جامعۀ جهانی دیگر به حکومت باور نخواهد کرد.

در پیوند به فساد اداری در روند هزینه کردن کمک‌های جهانی بیشتر انتقادها بر نهادهای داخلی وارد است، اما امرالله صالح، معاون نخست ریاست جمهوری دیروز در نخستین روز نشست ژینو در بیانیه‌ای تلویزیونی گفت که از جامعۀ جهانی می‌خواهد تا نهادهایی را که حسابدهی ندارند، تحت فشار قرار دهد.

XS
SM
MD
LG