وزیر خارجۀ افغانستان میگوید، جامعه جهانی در مقایسه با کمک اقتصادی برای حل سیاسی و آوردن صلح بیشترین تلاش را کند.
محمد حنیف اتمر که برای اشتراک در کنفرانس ژنیو به سویس رفته، در گفتوگوی ویژه با رادیو آزادی تأکید کرد که تمویل کنندگان افغانستان درک میکنند که کمک با این کشور، به نفع خود آنهاست.
امروز روز دوم و اخیر کنفرانس بینالمللی ژنیو است. انتظار میرود کمکهای مالی از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵ با افغانستان امروز سهشنبه (۲۴ نوامبر) اعلام شود.
محمد حنیف اتمر وزیر خارجۀ افغانستان شام دوشنبه (۳ قوس) از شهر ژنیو به رادیو آزادی گفت که دو سند مهم از سوی دولت افغانستان آماده شده و با اشتراک کنندههای کنفرانس شریک شدهاست.
آقای اتمر میگوید: "یک سند در مورد برنامۀ مشترک دولت افغانستان در پنج سال آینده است که در سه محور تنظیم شده. صلح، دولتسازی و تقویت اقتصاد و مارکیت افغانستان است. سند دوم به نام چهارچوب حسابدهی متقابل که در آن تعهدات دولت افغانستان و تعهدات جامعه جهانی هر دو تسجیل یافته است."
روز نخست کنفرانس ژنیو بیشتر به سخنرانیهای اشتراک کنندهها که بیشتر شان به صورت مجازی از راه دور حضور یافته بودند، اختصاص داده شده بود.
وزیر خارجۀ افغانستان شام دوشنبه همچنان گفت، جامعه جهانی درک میکند که ادامه کمکها با افغانستان به نفع خود آنهاست.
با سرازیر شدن دهها میلیارد دالر کمک به افغانستان، تا هنوز شماری از شهروندان شکایت میکنند که در زندگی آنها تغییری نیامده است.
کمبود و نبود برخی از خدمات ابتدایی و موجودیت فساد اداری اکثریت مردم را به ستوه آورده است.
وزیر خارجه افغانستان میگوید، دولت با ارائه برنامه پنج ساله در نظر دارد تا نیازمندیهای فوری و دراز مدت شهروندان رفع شود.
او میگوید، حکومت میخواهد با این برنامه تغییر قابل لمس در زندگی مردم رونما شود.
موارد فساد اداری از بحثهای است که افغانستان را همواره با انتقادهای جامعه جهانی روبهرو کردهاست.
اینسو حکومت افغانستان از مؤسسههای غیر دولتی انتقاد و آنها را به عدم حسابدهی متهم میکند.
امرالله صالح معاون نخست رئیس جمهور اشرف غنی روز دوشنبه از کابل به یک نشست حاشیهای کنفرانس ژنیو در مورد فساد اداری گفت که از جامعه جهانی میخواهد تا این گونه مؤسسهها را تحت فشار قرار دهند.
آقای صالح میگوید: "ما محیط و فضای آنها را کوچک نمیسازیم. میخواهیم همه حسابده باشند. حسابدهی از مؤسسات غیر دولتی در افغانستان وجود ندارد، آنها حکومت خود شانرا پیش میبرند. از متحدین ما میخواهم این مؤسسات را تحت فشار قرار دهند تا برای شهروندان افغانستان حسابده باشند."
پیش از این برخی گمانه زنیها وجود داشت که شاید بهخاطر موجودیت فساد گستردۀ اداری، جامعه جهانی سطح کمکهایش در پنج سال آینده با افغانستان را کاهش دهد.
در کنفرانس ژنیو، نمایندههای بیش از ۷۰ کشور و ۳۰ سازمان و مؤسسه جهانی اشتراک دارند.
قرار است امروز رئیس جمهور اشرف غنی و انتونیو گوترش سرمنشی سازمان مللمتحد از سخنرانان اصلی اجلاس باشند.
در حال حاضر افغانستان برای کمکهای جامعه جهانی نیاز شدید دارد به ویژه در بخش تمویل نیروهای امنیتی.
بار گذشته در کنفرانس بروکسل که در سال ۲۰۱۶ برگزار شده بود، جامعه جهانی به کمک ۱۵ میلیارد دالری با افغانستان برای چهار سال تعهد کرده بود.