محمداشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان امروز سهشنبه در دومین روز نشست سام در کابل سخنرانی کرد.
در این نشست نمایندگان بیش از ۴۰ کشور منطقه و جهان و سازمانهای جهانی حضور یافته اند تا مشکلات اقتصادی افغانستان و کمکهای اقتصادی به این کشور را بررسی کنند.
آقای غنی گفت که طالبان پس از امضای توافقنامۀ صلح با امریکا به حدود ۱۰ هزار نیروی امنیتی تلفات وارد کرده اند و این نشان دهندۀ افزایش خشونت از سوی این گروه است: "به تاریخ ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ که آنان (طالبان) با ایالات متحدۀ امریکا توافقشان را امضا کردند تا ۲۱ جولای ۲۰۲۰ تلفاتی که به نیروهای امنیتی و دفاعی ما وارد کرده اند، ۱۰،۷۰۸ تن است. از این میان ۳ هزار ۵۶۰ تن شهید داریم و ۶،۷۸۱ تن دیگرشان زخمی شده اند."
رئیس جمهور غنی گفت که ادامۀ جنگ قابل قبول نیست و وی خواهان آتشبس از سوی طالبان شد.
وی افزود که به هدف آغاز زودهنگام گفتوگوهای صلح بین افغانان، به زودی روند رهایی ۵ هزار زندانی طالبان را نهایی خواهد کرد: "دولت جمهوری اسلامی افغانستان به زودی روند رهایی ۵ هزار زندانی طالبان را به عنوان بخشی از تبادلۀ زندانیان نیروهای امنیتی افغانستان تکمیل خواهد کرد، با این اقدام ما توقع داریم که طالبان در مدت یک هفته برای مذاکرات مستقیم آماده شوند. ما بر طالبان صدا میکنیم که به میز مذاکره بیایید و در آنجا هر قدر زود که میشود، روی یک آتشبس دایمی و جامع تفاهم شود."
رئیس جمهور افغانستان در جریان سخنرانیاش گفت که سال ۲۰۲۰ به نیت صلح آغاز شد، اما طالبان حملاتشان را افزایش دادند.
آقای غنی با این وجود افزود که هیچ گونه شواهدی وجود ندارد که نشان دهد طالبان رابطهشان را با القاعده و دیگر گروههای تروریستی قطع کرده باشند.
از سوی دیگر گروه طالبان در اعلامیهای به نقل از ملا هبتالله، رهبر این گروه گفته که امضای پیمان با امریکاییها در دوحه، و سپس تلاشها برای مذاکرات بین افغانان، مواردی است که این گروه مسئولیتهای خود را در قبال آن ادا کرده است.
در این اعلامیه همچنین آمده است که تبادله زندانیان که سبب خرسندی و اطمئنان هزاران هموطن و خانوادههای غمدیده ما شد پیشرفت مهمی بود، که باید از سوی جهت مقابل با تاخیر مواجه نمیگردید.
رهبر طالبان دراین اعلامیه افزوده، اینکه آنان به سوی صلح گام بر میدارند، رهایی زندانیان بخش عمدهای آن است، که هم اعتماد را به میان می آورد و هم راه صلح را کوتاه میسازد.
رئیس جمهور افغانستان در حالی از رهایی ۵ هزار زندانی طالبان خبر میدهد که حکومت افغانستان پیش از این با رهایی نزدیک به ۶۰۰ زندانی این گروه مخالفت کرده بود و رهایی آنان را خط سرخش اعلام کرده بود.
در نشست سام در کابل یوناما و شماری از سازمانهای بینالمللی دیگر خواهان آغاز هرچه زودتر گفتوگوهای صلح میان افغانان شدند.
در نشست سام که دیروز دوشنبه با اشتراک نمایندگان ۴۰ کشور و سازمانهای بینالمللی در کابل آغاز شد، روی موضوعات چون تاثیرات ویروس کرونا بر اقتصاد و راه حل این مشکل و توسعۀ افغانستان و روند صلح بحث صورت گرفت.