قصر سفید میگوید، هیچگونه شواهدی استخباراتی وجود ندارد که ثابت کند، روسیه به طالبان پاداش تعیین کرده بود تا نیروهای امریکایی را در افغانستان هدف قرار دهند.
کی لایف مک انانی سخنگوی قصر سفید روز دوشنبه (۲۹ جون) به خبرنگاران گفت که هیچ اطلاعی در مورد همکاری روسیه و طالبان، با رئیس جمهور دونالد ترمپ و معاون او در میان گذاشته نشده است.
او افزود: "اختلاف نظر های میان جامعه استخبارات وجود دارد. برای تان تأیید کرده میتوانم که در حال حاضر هیچگونه اجماع عمومی در مورد اتهامها بر روسیه وجود ندارد. نمیتوانم در مورد اقدامهای رئیس جمهور در برابر روسیه چیزی بگویم."
در آغاز همین هفته، روزنامۀ نیویارک تایمز به نقل از مقامهای استخباراتی گزارش داد که واحد مخفی استخبارات نظامی روسیه در بدل کشتن نیروهای امریکایی و ائتلاف در افغانستان، برای جنگجویان وابسته به طالبان، پاداش مالی پیشنهاد کرده بود.
این گزارش در اکثر رسانه ها سرخط ساز شد و توجه مقامهای ارشد را به خودش جلب کرد. سخنگوی قصر سفید در اظهارات روز دوشنبهاش، از نیویارک تایمز به شدت انتقاد کرد.
در همین روز نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان امریکا از دو مقام ارشد استخباراتی کشورش خواست تا به اعضای کانگرس در مورد گزارشهای ارتباط روسیه با طالبان پاسخ دهند.
پلوسی در نامۀ که به جینا هسپل رئیس سیآیای و جان راتکلیف رئیس ادارۀ استخبارات ملی ایالات متحده فرستاده، خواسته است تا آنها به زودترین فرصت در مورد گزارشهای که گویا روسیه برای هدف قرار دادن نیروهای امریکایی در افغانستان، به طالبان پاداش تعیین کرده بود، برای تمامی نمایندههای مجلس پاسخ دهند.
در بروکسل، مرسیا جی اونا معاون سرمنشی ناتو روز دوشنبه (۲۹ جون) گفت که اولویت آنها، محافظت از تمامی نیروهای مستقر در افغانستان است.
به گفتۀ او، افغانستان با ثبات نه تنها به نفع امریکا و شریکانش، بلکه برای منفعت و امنیت روسیه و تمامی منطقه است: "نمیخواهم در مورد گزارشهای استخباراتی به صورت علنی ابراز نظر کنم. این چیزی است که باید به صورت محتاطانه روی آن گام برداشته شود. اما چیزی که باید بگویم همین که اولویت درجه یک ما، محافظت از مردان و زنانی است که در لباس نظامی در چهارچوب ماموریت حمایت قاطع در افغانستان خدمت میکنند."
در روسیه، دمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهور ولادیمیر پوتین هم روز دوشنبه (۲۹ جون) در مورد این ادعا واکنش نشان داد. پسکوف به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفته است، رسانه های که چنین ادعا ها را مطرح کرده اند، قربانی فریب شدهاند.
پسکوف گفت: "نخست، ادعا در مورد کمک استخبارات روسیه به طالبان برای هدف قرار دادن امریکاییها دروغ است. دوم اینکه اگر خدمات ویژۀ امریکا برای رئیس جمهور پاسخگو اند، پیشنهاد میکنم بیشتر به اعلامیۀ مناسب رئیس جمهور ترمپ تمرکز کنند زیرا او از رسانه ها ارزیابی خود را دارد."
به دنبال نشر گزارش نیویارک تایمز در مورد پاداش مالی روسیه به طالبان، خبرگزاری اسوشیتدپرس هم گزارش داد که مقامهای استخباراتی امریکا و دو مقام آگاه، این ادعا را تأیید کرده اند.
اینسو ذبیحالله مجاهد که خودش را سخنگوی طالبان معرفی میکند، ادعای رسانه ها را بیاساس خوانده و گفته است، در جنگ شان از هیچ ادارۀ استخباراتی کمک نخواسته اند.
انکشافهای تازه در حالی مطرح میشود که رئیس جمهور ایالات متحده در نظر دارد روند خروج نیروهای امریکایی را از افغانستان سرعت بخشد.
رسانههای امریکایی به نقل از وزیر دفاع این کشور گزارش داده اند که گفته است، تا خزان امسال، ۴۰۰۰ نیروی دیگر امریکایی هم افغانستان را ترک خواهند گفت. به این ترتیب، تنها ۴۶۰۰ نظامی امریکایی در افغانستان باقی خواهند ماند.
بر اساس توافق ۲۹ فبروری میان امریکا و طالبان، در صورتی که خشونتها در افغانستان کاهش یابد، ایالات متحده تا ماه می سال آینده تمامی نظامیانش را از افغانستان بیرون میکند.