لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۶ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۱۸

نگرانی برخی مقام‌های پیشین افغان در مورد رهایی زندانیان طالبان


نشست افسران، سارنوالان و قاضیان باز نشسته
نشست افسران، سارنوالان و قاضیان باز نشسته

در حالی‌که به اساس توافق‌نامه صلح میان امریکا و طالبان حکومت افغانستان روند رهایی زندانیان طالب آغاز کرده‌است حالا شماری از مقام‌های پیشین افغان در مورد زندگی‌شان نگران هستند.

این افسران، سارنوالان و قاضیان باز نشسته که در زندانی شدن طالبان دست داشته اند، می‌گویند حالا که این زندنیان طالب آزاد می‌شوند باید زندگی آنان هم تضمین شود.

این مقام‌های پیشین روز سه شنبه «۰۹ ثور ۱۳۹۹» موجودیت‌شان را تحت نام شورای انسجام ملی افغانستان اعلان کردند و برای صلح افغانستان طرح ۱۰ ماده‌ای را پیشنهاد کردند.

هرچند آنان از رهایی زندانیان طالب استقبال می‌کنند، اما می‌گویند این‌که این طالبان به وسیله آنان به زندان انداخته شده‌اند باید تضمین شود که طالبان زندانی پس از رهایی به آنان ضرر نمی‌رسانند.

نشست افسران، سارنوالان و قاضیان باز نشسته
نشست افسران، سارنوالان و قاضیان باز نشسته

در بخش از این طرح که توسط حمدالله نازک یک عضو این حرکت به خوانش گرفته شد چنین آمده‌است: "افسران نظامی، سارنوالان، قاضیان، حقوق‌دانان و مأمورین ملکی افغانستان در بازداشت زندانیان طالب دست داشتند، امروز که این طالبان از زندان رها می‌شوند باید زندگی مأمورین ملکی، نظامی و مردم تضمین شود."

در این طرح آمده است، آنان از رهایی زندانیان طالب حمایت می‌کنند، اما اگر در کنار زندانیان طالب که در مسایل تروریستی دست داشتند، طالبانی‌که به جرم قاچاق مواد مخدر به زندان انداخته شده‌اند، آنان هم باید از زندان رها شوند.

این مقام‌های باز نشسته تأکید می‌کنند که مردم افغانستان به خصوص نیروهای امنیتی، ارگان‌های عدلی و قضایی، کارمندان ادارات ملکی و کارشناسان مسایل علمی ۱۹ سال علیه تروریزم مبارزه کرده‌اند و باید از آنان در روند صلح استفاده شود.

در بخشی از این طرح گفته شده که به اساس توافق‌نامه از خاک افغانستان بر ضد امریکایی‌ها استفاده نمی‌شود، جامعه جهانی به خصوص امریکا و بریتانیا این ضمانت را بدهند که از خاک کشورهای همسایه هم بر ضد افغانستان استفاده نمی‌شود.

هرچند حکومت افغانستان در مورد این پیشنهاد جدید ابراز نظر نکرد، اما پیش از این شورای امنیت ملی افغانستان گفته بود که هر زندانی طالب که رها می‌شود از آن‌ها ضمانت گرفته می‌شود که دوباره دست به خشونت نزده و هم به میدان نبرد نروند.

در عین حال کبیر رنجبر کارشناس مسایل حقوقی می‌گوید که مسئله ضمانت مهم است، زیرا حالا آتش‌بس نشده و ممکن زندانیان آزاد شده به‌خاطر گرفتن انتقام دست بکار شوند.

کبیر رنجبر
کبیر رنجبر

آقای رنجبر گفت: "۵ هزار زندانی یک قول اردوی مکمل می‌شود، یک یا دو نفر نیستند که ضمانت گرفته شود در چنین یک حالت که آتش‌بس نباشد ممکن برای جنگ و خشونت دست بکار شوند."

این در حالیست که به اساس توافق‌نامه صلح که در ماه فبروری سال روان میلادی میان امریکا و طالبان در قطر امضا شد، ۵ هزار زندانی طالب و یک هزار زندانی حکومت از زندان‌ها رها می‌شوند.

تا کنون حکومت افغانستان ۵۵۰ زندانی طالب را از زندان‌های مختلف آزاد کرده و طالبان هم ۶۰ زندانی را رها کرده‌اند که حکومت افغانستان می‌گوید تنها ۱۹ تن در میان رها شده‌ها نیروهای امنیتی هستند.

XS
SM
MD
LG