وزارت مالیه افغانستان میگوید بر بنیاد حکم رئیس جمهور غنی ۲.۶ میلیارد افغانی به ۳۴ ولایت فرستاده شده است، پولی که از سوی والیان در کار مبارزه با ویروس مرگبار کرونا باید هزینه شود.
این وزارت میگوید، این رقم از بودجه ویژه مبارزه با ویروس کرونا هزینه شده است.
رقم مجموعی این بودجه به ۶.۶ مبلیارد افغانی میرسد و از بودجۀ ملی برداشت میشود.
اما اگر پول بودجه ملی برای مبارزه با ویروس کرونا هزینه شود، پرسش این است که سرنوشت پروژه هایی چه خواهد شد که بربنیاد سند بودجه ملی این پول برای عملی شدن آنها اختصاص داده شده بود؟
شمروزخان مسجدی سخنگوی وزارت مالیه امروز سهشنبه (۲۶ حمل) در پاسخ به این پرسش رادیو آزادی گفت: "تمام این پول از درآمدهای ملی افغانستان است، اما کمکی را که گاهی همکاران بینالمللی ما برای ما میکنند از آن دوباره به بودجه ملی ما اضافه میکنیم، پس پروژه هاییکه برای تطبیق در برنامه ما هستند و یا موارد دیگری با مشکلات روبهرو نخواهند شد."
بر اساس اعلام وزارت مالیه، بیشترین رقم این پول به سه ولایت اختصاص داده شده است.
۵۰۰ میلیون افغانی برای کابل، ۴۰۰ میلیون برای هرات و ۱۵۰ میلیون افغانی برای بدخشان اختصاص داده شده است.
در گام دوم کندهار، کندز، بغلان و تخار هستند که به هر کدام ۱۰۰-۱۰۰ میلیون افغانی داده شده است.
پکتیا، غزنی و خوست ولایت هایی اند در کتگوری سوم که ۶۰-۶۰ میلیون افغانی برای مبارزه با ویروس کرونا به آنها فرستاده شده است.
در کتگوری چهارم، ۵۰-۵۰ میلیون افغانی برای ننگرهار، بلخ، هلمند، فاریاب و نمیروز فرستاده شده است.
برای بامیان، پکتیکا، لوگر، دایکندی، زابل و ارزگان ۳۰-۳۰ میلیون و جوزجان، کنر، فراه، لغمان، سرپل، غور، سمنگان، بادغیس، نورستان، پروان، میدان وردک، کاپیسا و پنجشیر ولایت هایی که وزارت مالیه برای مبارزه با ویروس کرونا ۲۰-۲۰میلیون افغانی برای آنها اختصاص داده است.
اما شماری از اعضای ولسی جرگه انتقاد میکنند و میگویند این کار عادلانه نیست.
ابرارالله مراد نمایندۀ مردم ننگرهار در این جرگه میگوید، حکومت در اختصاص پول برای مبارزه با ویروس کرونا نفوس ولایات و تهدید ویروس کرونا را در آینده در شماری از ولایتها در نظر نگرفته است.
او گفت: "در این باره با ولسی جرگه اصلاً مشوره نشده است. ارگ یک گروپ ساخته و آنها این تقسیمات را انجام داده اند، ما به هیچ وجه در جریان نبوده ایم."
نیمروز که در حال حاضر پس از هرات، کابل و کندهار بیشترین رویدادهای مثبت ویروس کرونا در آن ثبت شده است و راه رفت و آمد به ایران نیز شمرده میشود، نمایندگان آن در ولسی جرگه انتقاد میکنند که پول اختصاص یافته به این ولایت با در نظرداشت نیاز آن بسیار ناچیز است.
فریده حمیدی نماینده ولایت نیمروز در ولسی جرگه گفت: "ولایتهایی مرزی که بیشتر مشکلات دارند، هم اکنون از راه نیمروز روزانه کم از کم نزدیک به ۳،۰۰۰ تن به افغانستان میآیند. چرا برای ولایتهایی که تا کنون رویداد ویروس کرونا در آنها هیچ ثبت نشده است با این ولایت به گونه مساویانه پول اختصاص داده شده است؟ این یک جفای بزرگ است."
اما وزارت مالیه میگوید که برای هر ولایت با توجه به نیاز و میزان تهدید ویروس کرونا و با در نظرداشت نفوس ولایت پول اختصاص داده شده است.
به گفته وزارت صحت افغانستان ویروس کرونا در این کشور رو به گسترش است.
تا روز سهشنبه ۷۱۴ رویداد مثبت این ویروس در این کشور ثبت شده است.
هرات، کابل، کندهار، نیمروز و بلخ ولایت هایی هستند که بیشترین مبتلایان را دارند.