بعد از اینکه حکومت افغانستان روز چهارشنبه از رهایی صد زندانی طالبان خبر داد، طالبان میگویند این اقدام طبق توافقنامه اخیریکه آنها با جانب امریکایی در قطر امضا کردهاند، صورت نگرفته و طالبان روند تبادلۀ زندانیان را ترک گفته اند.
اما حکومت میگوید نامهای این زندانیان شامل فهرستی است که طالبان با حکومت افغانستان شریک ساخته است.
جاوید فیصل سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان روز چهارشنبه «۲۰ حمل ۱۳۹۹» به رادیو آزادی گفت که این زندانیان طبق فرمان رئیس جمهور و بعد از اینکه دفتر سیاسی طالبان در قطر تعهد کرد و خود این زندانیان سوگند یاد کردند که دوباره به میدان جنگ بر نمیگردند رها ساخته شدند.
او گفت رهایی این زندانیان بعد از طی مراحل و با در نظرداشت سن، وضعیت صحی و مدت حبس صورت گرفت.
آقای فیصل افزود: "این صد نفر یک بخش از لیستی است که تیم تخنیکی طالبان مسلح با تیم تخنیکی دولت هنگام مذاکرات تخنیکی در کابل شریک ساخته و تأیید کردهاست. دولت متعهد است که بهخاطر بهبود پروسۀ صلح در مذاکرات بیشتر با طالبان را گشوده نگهدارد."
اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان شب گذشته به رادیو آزادی گفت که طالبان روند آزادی زندانیان را بهخاطر موانع و شرطهای اضافیکه در آن ایجاد شد ترک گفته اند و جانب مقابل اگر میخواهد بهگفته وی در مورد وفاداری خود را نشان دهد باید زندانیان را طبق صراحت توافقنامه طالبان با جانب امریکایی رها سازند.
به اساس توافقنامه طالبان و امریکا حکومت افغانستان ۵ هزار زندانی طالبان را قبل از آغاز گفتوگوی بینالافغانی که قرار بود به تاریخ دهم مارچ آغاز شود باید رها میساخت.
طالبان هم هزار نفر از زندانیان دولت را باید آزاد میساختند، ولی این روند به بنبست مواجه شدهاست.
حکومت افغانستان میگوید که رهایی این زندانیان یک بخشی از پروسه صلح است و آنها در جریان مذاکرات به تدریج رها ساخته خواهند شد، به شرطیکه دوباره به میدان جنگ برنگردند، ولی طالبان اصرار دارند که این زندانیان طبق توافقنامه باید قبل از آغاز گفتوگو رها ساخته شوند.
تیم تخنیکی سه نفری طالبان یک هفته پیش مذاکرات خود را در مورد با حکومت در کابل آغاز کرد، ولی به نظر میرسد که جانبین بر مواقف خود اصرار ورزیدهاند و این گفتوگو قطع شد.
اما نصرالله ستانکزی استاد فاکولته حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل خوشبین است و در پاسخ به این سؤال رادیو آزادی که رهایی این ۱۰۰ زندانی چقدر امکان دارد در آغاز گفتوگوی بینالافغانی مؤثر واقع شود؟ گفت او رهایی این زندانیان را برای آغاز مذاکرات بینالافغانی یک اقدام خوب میپندارد.
آقای ستانکزی میافزاید: "بحث رهایی زندانیان طرفین، زندانیان طالبان و دولت افغانستان، به باور من با آغاز این اقدام شروع میشود و قابل حل بوده، طرفین به خصوص دولت افغانستان میخواهد که با این چانهزنی های خود دو نوع امتیاز بگیرد، یکی از ایالات متحده امریکا میخواهد امتیاز بگیرد و دوم میخواهد که طالبان را یک نوع تحت فشار بیاورد و او نازدانه بودنی را که به اصطلاح امریکاییها برای طالبان قایل شده بوده او را میخواهد یک اندازه کاهش دهد."
زلمی خلیلزاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان که توافقنامه با طالبان را از جانب واشنگتن امضا کرده در این اواخر گفت که امریکا مایل است تا رهایی زندانیان به اساس توافق امریکا و طالبان هرچه زودتر آغاز شود.
او افزود که طالبان وعده کردهاند که زندانیان رها شده تعهدات توافقنامه را میپذیرند و دوباره به میدان جنگ برنخواهند گشت. آقای خلیلزاد گفت که شیوع ویروس کرونا رهایی زندانیان را فوریت میبخشد.