شش ماه پیش با آغاز فصل بهار نهادهای امنیتی افغانستان از به راه انداختن عملیاتی به نام "خالد" برای سرنگونی جنگجویان مخالف دولت خبر داد و گفته شد که در این عملیات ابتکار جنگ به دست نیروهای امنیتی افغانستان خواهد بود.
اما اکنون دیده میشود که دامنۀ درگیریها هنوزهم محدود نشده است و هر روز ولایت هایی در بخش هایی از افغانستان گواه جنگهای شدید میان جنگجویان طالب و نیروهای امنیتی افغانستان استند.
در حال حاضر بر بنیاد گفته های مسئولان وزارت دفاع کم از کم ۱۲ ولایت افغانستان گواه درگیریهای نظامیان افغان با طالبان استند.
به گفتۀ مسئولان وزارت دفاع بخشهایی از فراه، بدخشان، هرات، کندز، ارزگان، غزنی، بلخ، زابل، پکتیکا، هلمند، کندهار و بغلان در ۲۴ ساعت گذشته گواه بیشترین درگیریها بوده اند.
فواد امان معاون سخنگوی این وزارت روز شنبه (۱۶سنبله) به رادیو آزادی گفت، نیروهای افغان در حالت تهاجمی اند و مانع تصرف برخی از بخشها از سوی طالبان شده اند.
به گفته او در حال حاضر بیشترین چالشهای امنیتی در کندز و بغلان اند.
وی افزود: "بیشترین تحرکات طالبان در کندز و بغلان اند، ما آنجاها را زیر نظر داریم و به زودی یک عملیات گسترده در بغلان و شهر پلخمری راه اندازی می شود."
آقای امان گفت، بزرگترین چالش در برابر عملیات نیروهای افغان این است که به غیر نظامیان آسیب نرسد.
وی گفت: " طالبان در خانههای غیرنظامیان موضع میگیرند، کاری را که فعلاً عملاً در ساحات چشمه شیر و زمان خیل در بغلان انجام دادهاند."
پس از آنکه حملههای طالبان بر شهر پلخمری و کندز عقب زده شدند این گروه روز جمعه (۱۵سنبله) بر شهر فراه حمله کرد. اما این حمله نیز از سوی نیروهای امنیتی افغانستان به عقب زده شد.
به گفته فواد امان معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان، در این ۱۲ ولایت بیش از ۲۵۰ طالب در درگیریها با نیروهای امنیتی افغانستان کشته شدهاند.
او اما از تلفات نیروهای افغان در این نبردها جزئیات نمیدهد.
اما برخلاف گفتههای مسئولان وزارت دفاع برخی از اعضای مشرانو جرگۀ افغانستان ادعا میکنند که طالبان در بسیاری از ولایتها در حالت تهاجمی قرار دارند.
محمد هاشم الکوزی رئیس کمیسیون امور دفاعی و امنیت داخلی این جرگه به رادیو آزادی گفت: "نیروهای امنیتی افغان در سنگرها و شهرها در حالت دفاعی اند، اما طالبان در حالت تعرضی اند که بر برخی از شهرها حمله کرده اند."
در کنار این ۱۲ ولایتی که وزارت دفاع از آنها نام میبرد، از درگیریها در ولایتهای تخار و فاریاب نیز گزارش شده است.
این در حالیاست که شهرهای فراه و کندز پیش از این در سالهای پیش نیز به دست طالبان یا سقوط کردند و یا هم به سقوط نزدیک شدند.
اما صالح محمد ریگستانی کارشناس مسایل نظامی به این باور است که هر دو؛ هم نظامیان افغان و هم طالبان در بخشهای گونه گون حالتهای تهاجمی اختیار کرده اند.
وی گفت: "به نظر من ابتکار جنگ به دست هر دو طرف است، در بعضی ساحات مانند ولسوالیهای وردوج و جرم بدخشان ابتکار جنگ به دست نیروهای امنیتی افغان است، در بعضی ساحات دیگر مانند فراه، کندز و بغلان ابتکار به دست طالبان است، به باور من جنگ بسیار وسعت و گسترش پیدا کرده، نه طالبان امکانات این را دارند که جنگ تهاجمی را در تمام افغانستان به راه بیاندازند و نه نیروهای افغان."
هر چند وزارت دفاع افغانستان میگوید که نیروهای امنیتی افغان ابتکار جنگ را در دست دارند و همواره در حالت تهاجمی قرار داشته اند، اما شماری از آگاهان نظامی باور دارند که غافلگیر شدن نیروهای امنیتی در حملههای طالبان بر شهرهای کندز، پلخمری و در آخرین مورد بر شهر فراه گفته های وزارت دفاع را نادرست جلوه میدهد.