لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۲۷ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۵۶

وزیر خارجه جرمنی در تهران در تلاش یافتن راه‌ مناسب برای حفظ توافق‌نامه هسته‌ایست


جواد ظریف وزیر خارجه ایران (راست) حین مصافحه با هایکو ماس همتای جرمنی‌اش در تهران. June 10, 2019
جواد ظریف وزیر خارجه ایران (راست) حین مصافحه با هایکو ماس همتای جرمنی‌اش در تهران. June 10, 2019

در حالی‌که با خارج شدن ایالات متحده امریکا از توافق‌نامه هسته‌ای با ایران، تنش‌ها بین واشنگتن و تهران افزایش یافته است، هایکو ماس وزیر خارجه جرمنی به تهران سفر کرده است تا شیوه‌های حفظ این توافق‌نامه را با مقامات ایران بررسی کند.

قرار است امروز وزیر خارجه جرمنی در تهران با مقامات رژیم اسلامی ایران ملاقات کند. هایکو ماس قبل از سفر به تهران ابراز امیدواری کرده‌است که در جریان گفتگو، هر دو جانب شیوه‌های مؤثر را به‌خاطر حفظ توافق‌نامۀ هسته‌ای با ایران دریابند.

ایالات متحدۀ امریکا در ماه می سال گذشته میلادی از توافق‌نامه هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میلادی قدرت‌های بزرگ جهان با ایران خارج شد و تحریم‌های شدید را دوباره بر آن کشور اعلام کرد.

اما امضا کننده‌گان غربی این توافق‌نامه یعنی جرمنی، فرانسه و بریتانیا برای حفظ آن تلاش می‌کنند.

انتظار می‌رود هایکو ماس برعلاوه ملاقات با جواد ظریف وزیر خارجه ایران با حسن روحانی رئیس جمهور این کشور نیز ملاقات کند.

آقای ظریف گفته است، وی می‌خواهد بداند که شرکای این کشور دقیقاً در زمینه حفظ توافق‌نامه هسته‌ای سال ۲۰۱۵ چه دستآوردهای داشته اند.

عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران امروز امضا کننده‌گان اروپایی این توافق‌نامه را مورد انتقاد قرار داده گفت، تا هنوز گام‌های عملی و قابل لمس در زمینه تضمین منافع ایران توسط آن‌ها دیده نمی‌شود.

به‌گفته آقای موسوی، رئیس "اینس‌تکس" نیز همراه با هایکو ماس، وزیر خارجه جرمنی به تهران سفر کرده‌است.

طرح مبادلات تجاری با ایران (اینکس‌تکس) مجرای است که کشورهای اروپایی باقی‌مانده در توافق‌نامه هسته‌ای با ایران برای تبادلات مالی و تجارتی با ایران پیشنهاد کرده‌اند، اما طرح تا کنون جنبه اجرایی را به خود نگرفته است.

عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران هم‌چنان گفته است، امضا کننده‌گان اروپایی توافق‌نامه هسته‌ای سال ۲۰۱۵ در موقعیتی قرار ندارند که مسایل ایران را خارج از این توافق‌نامه مورد سؤال قرار دهند.

دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده استدلال می‌کند که شرایط توافق‌نامه هسته‌ای با ایران به طور کافی شدید نیست و از ساختن اسلحه هسته‌ای، برنامه راکتی ایران و فعالیت این کشور در شرق میانه مانع نمی‌شود.

تهران حمایت از شورشیان در شرق میانه را رد کرده می‌گوید، فعالیت هسته‌ای این کشور صرف به هدف تولید انرژی ملکی انجام داده می‌شود.

در ماه گذشته ایران اعلام کرد که برخی تعهدات بر اساس توافق‌نامه هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میلادی را به حالت تعلیق قرار می‌دهد و تهدید کرد که اگر امضا کننده‌گان اروپایی این توافق‌نامه به خاطر حفظ منافع این کشور در برابر تعزیرات امریکا اقدام نکنند، غنی‌سازی یورانیم به درجه بلند را دوباره آغاز خواهد کرد و برای این کار ۶۰ روز مهلت داده‌است.

تنش‌ها بین ایران و امریکا و متحدان منطقوی این کشور در خلیج فارس بعد از آن افزایش یافت که ایالات متحده به‌خاطر آنچه که "تهدیدات قریب‌الوقوع و حتمی ایران" خواند شده‌است، حضور نظامی‌اش را در شرق میانه افزایش داد.

ایران این اتهامات را رد کرده‌است.

مرتبط

XS
SM
MD
LG