سرمنشی سازمان ملل متحد خواستار گفتگوهای بیدرنگ صلح میان حکومت و طالبان شده و گفته است که این روند تنها از راه گفتگوهای بینالافغانی نتیجه به همراه داشته میتواند.
بر بنیاد گزارشی که به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه شده، آنتونیو گوترش گفته است: "پیشرفتهای کنونی نشان دهنده آن است که چانس خیلی مهم برای پایان جنگ ۱۷ ساله وجود دارد."
آقای گوترش افزودهاست که رسیدن به توافق پایدار از راه گفتگوهای گسترده بینالافغانی به میان آمده میتواند و تأکید میورزد که: "من خواستار گفتگوهای فوری، مستقیم و حقیقی به امید ختم منازعه و تلفات غیر قابل پذیرش آن هستم."
در همین حال شورای عالی صلح افغانستان میگوید از بهر اشتراک در دور ششم گفتگوها میان نمایندگان طالبان و مقامهای امریکایی در قطر آمادگی میگیرد.
هر چند طالبان تاکنون گفتگوهای رو در رو با حکومت افغانستان را رد کرده و خروج نظامیان خارجی از افغانستان را نخستین پیش شرط شان میخوانند؛ اما شورای عالی صلح میگوید برای اشتراک در این نشست به نمایندگی از مردم افغانستان آمادگی دارند.
حاجی دین محمد معاون این شورا روز جمعه در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"برای اشتراک در این نشست میان مردم عام، سیاسیون، فعالان جامعه مدنی و دولت افغانستان بحثها ادامه دارند و اگر برای اشتراک اعضای شورای عالی صلح در این نشست موافقه شود، ما نیز اشتراک میورزیم."
قرار است دور ششم گفتگوهای نمایندگان طالبان و مقامهای امریکایی در ۲۶ ماه روان میلادی در دوحه مرکز قطر برگزار گردد.
با این وصف، منشی عمومی سازمان ملل از پیشرفتها در گفتگوهای نمایندگان طالبان و مقامهای امریکایی نیز سخن زده و ابراز امیدواری میکند که این پیشرفتها راه گفتگوها میان حکومت افغانستان و طالبان را هموار سازد.
هم اکنون دور پنجم گفتگوهای نمایندگان طالبان و مقامهای امریکایی در قطر ادامه دارد.
گفته میشود در این گفتگوها روی چهار مسئله که هراس افگنی،خروج نظامیان خارجی از افغانستان، آغاز مذاکرات بینالافغانی و آتشبس است، می چرخد و این موارد مربوط به توافق دو طرف گفته شدهاست.
در این میان ودیر صافی یکی از آگاهان روابط بینالملل و استاد حقوق اشتراک هیئت افغانستان در دور ششم گفتگوهای طالبان و مقامهای امریکایی را برای پیروزی روند صلح مهم میخواند.
وی گفت:
"اگر به راستی حکومت افغانستان در این دور گفتگوها اشتراک ورزد، این یک پیشرفت و گام خوب است؛ اما اگر به کدام توافق نه رسند باز آن وقت این به معنای ناکامی حکومت در این دور گفتگوها خواهد بود."
از سوی دیگر شماری از نهادهای جامعه مدنی بدین باور اند که شرایط خوب برای آغاز گفتگوهای صلح با طالبان فراهم شدهاست و باید از آن بهره بُرد.
عزیز رفیعی رئیس مجتمع جامعه مدنی افغانستان میگوید طرفهای درگیر جنگ در افغانستان اکنون از این وضعیت خسته شدهاند و اوضاع منطقه چنان نشان میدهد که به جنگ دیگر در این کشور نقطه پایان گذاشته شود.
نظیفه محبوبی