لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۲۷ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۱۸

وزارت خارجه: اجازۀ هیچگونه استفادۀ ابزاری از نشست مسکو به طالبان، پذیرفتنی نیست


وزارت خارجه افغانستان می‌گوید اجازۀ هیچگونه استفادۀ ابزاری از نشست مسکو به گروه طالبان، برای حکومت افغانستان پذیرفتنی نیست.

حکومت افغانستان حالا در کنار آن که از این نشست انتظار آغاز روند گفتگوهای صلح بین الافغانی با طالبان را دارد، اما از سوی دیگر از این‌که نباید این نشست فرصتِ امتیاز دهی برای طالبان را فراهم سازد، سخن می‌گوید.

صبغت الله احمدی سخنگوی وزارت خارجه افغانستان در صحبت با رادیو آزادی تاکید می ورزد که از این نشست نباید استفاده ابزاری به سود طالبان گردد.

او افزود:

"روس‌ها وعده سپرده اند که این نشست منتج به آغاز گفتگوهای مستقیم میان حکومت و طالبان گردد، ما امیدوار هستیم که طالبان از این فرصت استفاده کرده و وارد مذاکرات با افغانستان شوند، بدون شک خواست ما از روسیه این است که به طالبان اجازه ندهند تا از این نشست استفاده ابزاری کنند."

صبغت الله احمدی
صبغت الله احمدی

نشست مسکو یک روز پیش از این به میزبانی روسیه پس ماه ها تأخیر در شهر مسکو برگزار شد، نشستِ که در آن به شمول شماری از اعضای شورای عالی صلح افغانستان، نماینده‌گان دفتر سیاسی طالبان، چین، ایران، پاکستان، ازبِکستان، ترکمنستان و نماینده سفارت امریکا در روسیه، اشتراک داشتند.

با این همه، حکومت افغانستان در نشست مسکو نماینده‌اش را نه فرستاد و حضور اعضای شورای عالی صلح را در آن از آدرس یک نهاد مستقل خواند، اما با این هم اعلام حمایت کشورها از روند صلح در این نشست را امید بخش می‌خواند.

با این وصف آنچه تا کنون از نشست مسکو بیرون داده است، همانا پیش شرط طالبان برای آغاز گفتگوهای صلح، خروج نظامیان خارجی از افغاننستان است.

شماری از نماینده‌گان در ولسی جرگه نشست مسکو را اما تشریفاتی و به هدر دادن وقت می‌خوانند و می‌گویند کشورهای منطقه با چنین نشست‌ها تلاش می‌ورزند تا افغانستان و امریکا را در پیوند به صلح به چالش بکشند.

این نماینده‌گان می‌گویند در نشست مسکو حضور نماینده شورای عالی صلح سمبولیک بوده و سودی برای افغانستان به همراه ندارد.

اما شماری دیگری از این نماینده‌گان نشست مسکو را فرصتِ برای افغانستان می‌خوانند.

نادرخان کتوازی یکی از این نماینده‌گان:

نادرخان کتوازی
نادرخان کتوازی

"در پیوند به صلح هر کشوری که می‌خواهد نشستِ برگزار کند و لو روسیه است و یا کشور دیگری باید از آن استقبال کنیم، هر باری که افغانستان در جنجال و مشکل گرفتار می‌باشد، خارجی‌ها در آن دخالت می‌کنند و بجای آن که مسئله منتج به صلح شود، بیشتر خراب شده‌است."

کتوازی میگوید حکومت افغانستان خود صلح آورنده است و نباید اجازه دهد که کنترول این روند در دست بیگانه‌گان افتد.

از سوی هم، ودیر صافی یکی از تحلیل گران روابط بین الملل می‌گوید، نشست مسکو نشان داد که صلح افغانستان حالا در دست قدرت‌ها می چرخد و حتا اگر این نشست به سود افغانستان هم باشد، امریکا از بهر تضادهای سیاسی‌اش با روسیه اجازه نخواهد داد تا افغانستان از آن بهره ببرد.

گزارش: نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG