کمیسیون شکایات انتخاباتی برای درج شکایات و اعتراضات، پس از نشر بخش از فهرست ابتدایی نامزدان ولسی جرگه ابراز آمادهگی میکند.
کمیسیون مستقل شکایات انتخاباتی همزمان با نشر بخش از فهرست ابتدایی نامزدان ولسی جرگه میگوید که برای رسیدهگی به شکایات و اعتراضات مردم و برخی نامزدان حذف شده از لیست ابتدایی، آمادهگی کامل دارند.
عبدالعزیز آریایی رئیس این کمیسیون روز یکشنبه در نشست خبری با انتقاد گفت رئیس جمهور بهدلیل نامعلوم منظوری لیست کمیشنران ولایتی را تا هنوز به تاخیر انداخته است اما آنان اعتراضات را در کابل بررسی خواهند کرد.
او افزود:
"نسبت عدم کمیشنران ولایتی کمیسیون شکایات انتخابات هرچند سکتگی را به بار میآورد اما قانون انتخابات به صراحت میگوید که در ضرورت نبود کمیشنران ولایتی، کمیسیون شکایت انتخاباتی صلاحیت به عهده گرفتن مسئولیت ها را دارد از همنیرو ما آمادهگی کامل داریم تا در صورت رسیدن شکایات از ولایات و در مرکز اقدام کنیم."
آقای اریایی گفت، نبود کمیشنران ولایتی در بررسی تخلفات، تقلبات و اعتراضات مردم چالش جدی خواهد بود.
نبود کمیشنران ولایتی در بررسی تخلفات، تقلبات و اعتراضات مردم چالش جدی خواهد بود.
این در حالیست که فهرست ابتدایی نامزدان ولسی جرگه از هفده ولایت به شمول کابل اعلان شدهاست و مسئولان کمیسیون مستقل انتخابات گفته اند که بررسی اسناد بقیه ولایات جریان دارد.
در این لیست برخی نامزدان حذف شدهاند.
مسئولان کمیسیون شکایات انتخاباتی می گویند، دو نوع اعتراض را درج خواهند کرد.
نخست اشخاص که از فهرست ابتدایی حذف شده یا درباره سایر مسایل اعتراض دارند مطابق ماده ۷۴ قانون انتخابات میتوانند در طی دو هفته کاری پس از نشر کلی فهرست ابتدایی شکایت شان را درج کنند.
دوم اشخاص و احزاب که برخی نامزدان را غیر واجد شرایط میدانند در طی دو روز پس از نشر کُلی فهرست ابتدایی شکایت شان را درج کنند.
کمیسیون شکایات انتخاباتی همچنان برای جلوگیری از راه یافتن افراد منصوب به عضویت یا رهبری افراد مسلح غیر مسئول، غاصبان زمین، نقض حقوق بشر و سایر جرایم کمیسیون ویژه بررسی را ایجاد کردهاست.
آقای اریایی گفت پس از اثبات جرایم این نامزدان از فهرست حذف خواهند شد.
وی بر استقلالیت این کمیسیون تاکید کرده و گفت اگر حکومت به دموکراسی باورمند است باید نهادهای دموکراتیک را صدمه نزند.
در همین حال شماری از نهادهای ناظر انتخاباتی هرچند از آمادهگی کمیسیون شکایات انتخاباتی برای رسیدهگی به شکایات و اعتراضات ستایش میکند اما مهلت تعیین شده را کافی نمیداند.
یوسف رشید رئیس اجرائیوی فیفا یا بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان چنین گفت:
"ما از بابت وقت نگران هستیم، زمان که برای مردم داده شده محدود است چون دریافت فهرست، مطالعه و درج اعتراض زمانگیر است."
آقای رشید همچنان نبود کمیشنران ولایتی کمیسیون شکایات انتخاباتی را یک چالش بزرگ و سبب عدم رسیدهگی درست به اعتراضات و شکایات میداند.
گزارش: نورالله شایان