سه ماه دیگر تا برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها باقی ماندهاست و اما اکنون گروگانگیری کمیسیونهای انتخاباتی از سوی حکومت و عدم برنامه برای حمایت از انتخابات، نگرانیهایی اند که ناظران انتخابات آنرا مطرح میکنند.
یوسف رشید رئیس اجرائیه بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان یا فیفا میگوید با برخوردهای سلیقهیی و مداخلههای حکومت، کمیسیون شکایات انتخاباتی از دایره صلاحیتهایش بیرون شدهاست و با این وضعیت نباید انتظار تأمین عدالت انتخاباتی را داشت.
وی میگوید:
"حکومت افغانستان تلاش دارد که این روند به شکل درستاش به پیش نرود، ما یک نوع بازی کودکانه را در بحث انتخابات شاهد هستیم، معضل باید حل گردد نه اینکه به گروگان گرفته شود و دوم اینکه کمیسیون شکایتهای انتخاباتی از دایره صلاحیتهای کاریاش دارد بیرون بر میآید، نگران این وضعیت هستیم و به این باور هستیم که عدالت انتخاباتی یا مراعت نخواهد شد و یا با نقیصههای جدی همراه خواهد بود."
ناظران انتخاباتی در حالی به این نگرانیها میپردازند که دیدبان انتخابات و شفافیت افغانستان یک روز پیش از این انتقاد کرد که کمیسیونهای انتخاباتی با مشکلات جدی روبهرو اند و تا اکنون در بسیاری ولایتها، کارکنان ولایتی کمیسیونهای مستقل انتخابات و شکایتهای انتخاباتی معرفی نشدهاند.
این نهاد باور دارد که حکومت با به حاشیه راندن کمیسیون شکایتهای انتخاباتی در کار این کمیسیونها مداخله میکند و در تلاش مدیریت انتخابات است.
با این همه با اعلام فهرست نخست نامزدان احتمالی ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها، اکنون روند رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی باید از سوی این کمیسیون به پیش برده شود.
حمیرا حقمل معاون این کمیسیون میگوید در سه روز گذشته بیشتر از ۵۰۰ اعتراض را از مرکز و ولایات به دست آوردهاند، اما عدم موجودیت کمیشنران این کمیسیون و بسته بودن دست آنان برای پیشبرد این روند کارهای کمیسیون را با چالشهای بزرگ روبهرو ساختهاست.
کمیسیون شکایتهای انتخاباتی دو ماه پیش فهرست ۱۰۲ تن را به ریاست جمهوری فرستاد، اما رئیس جمهور از این میان تنها ۲۷ تن آنرا بهحیث کمیشنران و لایتی به این کمیسیون معرفی کردهاست.
شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور به انتقادها در پیوند به مداخلههای حکومت، تلاش برای به حاشیه کشانیده کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخابتی و تأخیر در معرفی کمیشنران کمیسیون این گونه پاسخ میدهد:
"از طرف حکومت هیچگونه محدودیتی وجود ندارد خود این کمیسیون متأسفانه وقت را ضایع میسازد، چند روز است که ما منتظر فهرست کامل نامها هستیم تا برای ما برسد، کار حکومت در دو بخش است منابع مالی و تأمین انتخابات، سایر موضوعات تخنیکی مربوط کمیسیون انتخابات است که چگونه برنامههای خود را تنظیم میکند، حکومت نه خود مداخله میکند و نه برای کس دیگری اجازه مداخله در کار کمیسیونها را میدهد."
ریاست جمهوری میگوید، چشم به راه فهرست کسانیاست که معیارهای گزینش بهحیث کمیشنر در کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی را داشته باشند
اما کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی تأکید میورزد افرادی را که این کمیسیون به رئیس جمهور معرفی کرده از تمامی معیارها برخوردار بودهاند و فهرست دیگری نخواهند فرستاد.
شماری از نمایندهگان در ولسی جرگه میگویند با ادامه این اختلاف دیدگاهها مسیر انتخابات بسوی یک سرنوشت نامعلوم در حرکت است و نباید شفافیت این روند را انتظار داشت.
نظیفه محبوبی