هرچند از کاهش ارزش پول افغانی در برابر اسعار خارجی به ویژه دالر امریکایی نگرانیهای گوناگون نزد مردم ایجاد شده اما د افغانستان بانک میگوید واحد پولی افغانی هنوز هم در مقاسیه با واحد پولی کشورهای همسایه در موقف خوبی قراردارد.
افغانستان بانک میگوید، تطبیق بیشتر پروژهها به افغانی و عرضه زیاد این واحد پولی سبب شده که تا حدی ارزش اش را از دست بدهد.
ایمل عاشور سخنگوی این بانک میگوید برخی فکتورهای دیگر نیز در کاهش ارزش افغانی نقش دارد اما وی این وضعیت را قابل نگرانی نمیداند.
عاشور این مسئله را مرتبط به وضعیت مارکیت عنوان میکند.
وی روز یکشنبه «۱۹حمل۱۳۹۷» در صحبت با رادیو آزادی افزود:
"ما مانند گذشته لیلام ما را برگذار میکنیم اما از سوی دیگر بودجه تصویب شده کارهای انکشافی آغاز شده و تادیات دولت در پروژهها همه به پول افغانی است و عرضه زیاد افغانی سبب میشود تا ارزش پول افغانی تا حدی کاهش یابد."
عاشور میگوید، د افغانستان بانک برای ثبات نرخ افغان در برابر اسعار خارجی افغانی، دالر را به لیلام گذاشته و از تورم پولی یا انفلاسیون وارداتی جلوگیری میکند.
به اساس معلومات بانک مرکزی، تورم پولی مربوط به افغانستان در حدود چهار درصد بوده که در مقایسه با کشورهای منطقه چند برابر کم است.
این در حالیست که چند سال قبل، انفلاسیون پول کمتر از این بود و در آن زمان یک دالر از ۴۰ گرفته تا ۵۰ افغانی مبادله میشد.
در حال حاضر یک دالر امریکایی ۶۹ افغانی و ۸۰ پول مبادله میشود که به نقل از اتحادیه صرافان افغانستان در یک و نیم دهه گذشته ارزش پول افغانی این چنین کاهش نداشتهاست.
میر افغان صافی رئیس اتحادیه صرافان به رادیو آزادی گفت که برخی پالیسیها که از سوی د افغانستان بانک طرح شده، سبب کاهش ارزش پول افغانی شده و اگر از سوی این بانک اقدامات صورت نگیرد، تاثیرات بیشتر بالای پول افغانی وارد خواهد شد.
از سوی هم داوود نیازی اگاه امور اقتصادی در کنار این همه دلایل میگوید که مسایل سیاسی نیز روی ارزش پول افغانی تاثیر میگذارد.
او افزود:
"ارزش افغانی در حال حاضر بیشتر به مسائل سیاسی ربط دارد چون پالیسیهای که هم اکنون برای افغانی ساخته میشود از نگاه اقتصادی درست است و کدام رویداد بزرگ اقتصادی هم رخ ندادهاست که به دلیل آن افغانی ارزش اش را از دست بدهد."
نیازی میگوید برای اینکه کاهش ارزش پول افغانی روی وضعیت اقتصادی و زندهگی روزانه مردم تاثیر سو نگذارد، باید تولیدات زیاد و صادرات کم شود.
وی میگوید که ارزش بلند پول به سود کشورهای است که بیشتر واردات دارند و اگر ثبات پولی حفظ نشود، سطح فقر بلند رفته و زمینه برای انفلاسیون پولی مساعد میگردد.
گزارش: آرزو غیاثی